Bebeğiniz her geçen gün büyümeye ve gelişmeye devam ederken 10 haftalık gebelikte bebekte ne gibi gelişmeler oluyor anneler merak ediyor. Bebek her gün büyük bir hızla büyümeye devam ediyor. Anne adayları da bu süreci yakından tanımak bilmek istediği için gebelikte bebekteki değişimleri de merak ediyor.
10 haftalık gebelikte anne ve bebekte büyük değişimler meydana gelmektedir. Bu değişimler anne rahminde bebekte tüm hızıyla devam ederken aynı zamanda annenin vücudu da gebeliğe hazırlanıyor. Çok hızlı şekilde uyum sağlayan anne ve bebek artık 40 haftaya kadar aynı bedende varlığını devam ettirecek. Bu süreçte bebekte büyük gelişmeler yaşanacak.
10 haftalık gebelikte bebekte gelişim hızla devam eder. Bebek bir gün içerisinde dahi büyük değişimler yaşar. Annenin bu süreçte beslenmesine dikkat ederek bebeğin gelişimini desteklemesi oldukça önemlidir. Aynı zamanda anne zararlı alışkanlıkları varsa mutlaka bu süreçte bırakmalı ve zararlı maddelerle bebeğin gelişim döneminde ona zarar vermemelidir.
10 haftalık bebek artık ultrasonda kafa kol ve bacak olarak görünebilir.
Bebek ultrason görüntülemesinde hareket eder ve bunu doktor ölçebilir.
Bebeğin iç organları da büyük bir hızla gelişmeye devam eder.
Gözleri hala kapalı olan bebeğin vücut hareketleri yerindedir.
Elleri kolları, ayakları belli ola bebeğin cinsiyetini öğrenmek için henüz erkendir ancak genlerinde cinsiyeti çoktan belirlenmiştir. Hala iç organları oluşmaya devam eder ve büyük ölçüde yüz haftları belirlenmiştir.
Anne adayları bu süreçte hala gebelik belirtileni çok üst düzeyde yaşar. Bu yüzden sabah mide bulantısı, kusma ve yorgunluk gibi belirtiler yaşayabilir.
Annenin henüz karnı belli olmasa da büyük ölçüde rahmin normal boyutunun kaç katı büyüklüğüne çıkmıştır. Bu dönem hafif ödem oluşabilir. Bunun için annenin bol su içerek bu süreci geçirmesi iyi olacaktır.
Yüzde hafif lekelenmeler olabilir ve halsizlik yaşanabilir. Uykuya meyil artar ve yorgunluk da bu dönemde çok sık görülür anne adayı sık sık dinlenerek düzenli beslenmesini yapmalıdır.
Bebek her geçen gün büyüdükçe kasıklara baskı yapar ve bu durum büyük oranda kasık ve karın ağrısı yaşatabilir. Kanama yaşanmadığı sürece bu ağrılar bir sorun yapmayabilir ancak sizi korkutan durumlarda doktorunuza mutlaka başvurmalısınız. Kanama gibi durumlar göründüğünde hiç beklemeden direkt acile gitmelisiniz.
Akıntı ve lekelenmeler bu süreçte çok önemlidir. Anne adaylarının lekelenme ve akıntıları yakından takip etmesi ve her durumu doktoruna bildirmesi gerekmektedir. Akıntı bütün hamilelik boyunca olacak ve bir süre boyutu da artacaktır.
Şeffaf ve bol akıntı bu süreçte normaldir. Ancak gebelikte kanama lekelenme normal değildir. Bu yüzden lekelenme ve kanama olduğunda mutlaka doktora gitmelisiniz. Kanama gerçekleştiğinde mutlaka ultrasonografik değerlendirme yapılmalıdır. Sonuca doktorunuz karar verecektir.
Dinlenerek bu süreci atlatabilirsiniz.
Anne adayları bebeğinin varlığını öğrendiği anda bebeğinin hareketlerini merak eder. Henüz bebeğinizin hareketlerini hissetmek için erken ancak o yerinde kıpır kıpır ve hiç durmuyor. Özellikle tatlı besinler tükettiğinizde mutlaka hareketlenir ve büyüdüğünde size de hissettirecek şekilde belli eder.
Bunun için bebeğinizin 19. haftaya kadar gelmiş olması gerekir. Ancak şimdilik minik hareketlerini anne adaylarının hissetmesi imkansızdır.
Bu süreçte anne adayları sık sık idrara çıkabilir. Çünkü rahim kendi boyutunun kaç katı büyüklüğüne çıktığı için baskı yapar. Bu da annenin sık sık idrara çıkmasına neden olur.
Anne adayları 10 haftalık gebelikte egzersizler yaparak bu süreci daha rahat geçirebilirler. Ancak egzersizleri uzaman kişilerin rehberliğinde yapmanız gerekir. Bu süreçte annelerde kabızlık da görülür. Anne adayları bu süreci bol bol dinlenerek ve güzel vakit geçirerek atlatabilir.
Bebeklerin diğer haftalardaki gelişimleri ve değişimlerini takip ederek bu serüvene yakından tanıklık edebilirsiniz.