13 haftalık gebelik döneminde artık bebeğiniz bir şeftali boyutuna gelmiş durumdadır. 13 haftalık gebelikte karın büyüklüğü artar, karnı belirginleşir,
13 haftalık gebelik döneminde artık bebeğiniz bir şeftali boyutuna gelmiş durumdadır. 13 haftalık gebelikte karın büyüklüğü artar, karnı belirginleşir, eskiden giydikleri kıyafetlere artık sığamayabilir. 13 haftalık bebek gelişimi ve annedeki değişikler hakkında kadın doğum doktorları şu bilgileri vermektedir;
13 Haftalık Gebelikte Bebeğin Boyu ve Kilosu Ne Kadar Olmalıdır? Kadın Doğum Doktoru Cem Fıçıcıoğlu Anlatıyor
13 haftalık gebelikte bebeğin kilosu yaklaşık olarak 26 gramdır. Boyu ise 9 cm olmuştur. Bebeğiniz bu hafta itibari ile belirgin bir şekilde büyümeye başlar.
13 Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?
13 haftalık gebelik kaç aylıktır? = 3 Aylık 1 günlük gebesiniz.
13 hafta 1 günlük gebelik kaç aylıktır? = 3 Aylık 2 günlük gebesiniz.
13 hafta 2 günlük gebelik kaç aylıktır? = 3 Aylık 3 günlük gebesiniz.
13 hafta 3 günlük gebelik kaç aylıktır? = 3 Aylık 4 günlük gebesiniz.
13 hafta 4 günlük gebelik kaç aylıktır? = 3 Aylık 5 günlük gebesiniz.
13 hafta 5 günlük gebelik kaç aylıktır? = 3 Aylık 6 günlük gebesiniz.
13 hafta 6 günlük gebelik kaç aylıktır? = 3 Aylık 7 günlük gebesiniz.
13 Haftalık Hamilelikte Bebeğin Gelişimi Nasıl Olacak? Kadın Doğum Doktorları Anlatıyor
Bebekte yüz şekli hamileliğin 13. haftasındayken oluşmaktadır. Burun ve dudakları tamamen oluşmuştur, gözleri ve kulakları ise gelişmeye devam etmektedir. Bebeğin birbirinden uzak görünen gözleri bu haftayla beraber birbirine yaklaşmaktadır. Bu hafta yüzü giderek daha çok insana benzemektedir.
Bebeğinizin vücudunda gebeliğin 13. Haftasında hiç yağ olmadığından dolayı cildi hala şeffaf durumdadır. Haftalar ilerledikçe cildi yağ ile dolacak, doğum yaklaştıkça normal insan cildi görünümüne bürünecektir.
13 haftalık bebek rahmin içinde bulunduğu amnion sıvısını yutarak, yuttuğu sıvıyı idrar olarak çıkartır ve bu sıvı tekrar amnion sıvısına karışır. Bu döngü böylece devam eder.
Hamileliğin 13. haftasında bebeğin kalbi iyice hızlanmaya başlamıştır, kalp hızı dakikada 120-160 arasıdır. Bu durum bebeğin çok seri bir şekilde kan pompalamasına neden olup vücudunda kan dolaşımı hızlanır.
13 haftalık hamilelikle beraber bebeğiniz ilk defa safra üretmeye başlar. Pankreas çalışıp insülin üretir. Hamileliğin bu haftasında karaciğer de gelişmeye başlar. Karaciğerin çalışmaya başlaması için insülin çok önemlidir. Öyle ki o olmadan çalışmaz. Çünkü karaciğerin pompaladığı kanda dengeyi insülin ayarlar.
Gebeliğin 13. haftasında bebeğin akciğerleri de yavaş yavaş aktif hale gelmeye başlar. Akciğerleri henüz hava ile dolu olmasa da bebeğiniz artık solunum hareketleri yaparak solunum kaslarını çalıştırmaya başlayacaktır.
Hamileliğin 13. haftasında bebeğinizin ses tellerinin ilk temeli atılıp ses telleri oluşmaya başlar. Rahminizin içerisinden ses dalgaları iletilmediği için herhangi bir ses duymayacaksınız, fakat bebeğin doğumuyla beraber onun güzel sesini duyabileceksiniz.
Hamilelikte 13 haftaya gelindiğinde organ gelişimi tamamlanmış olan bebeğin bundan sonra geçireceği değişiklik yalnızca büyümek olacaktır.
Gebeliğin 13. Haftasında bebekte parmak izi oluşumu gerçekleşir. Parmak izi, parmakların uç kısmındaki kıvrımların meydana getirdiği ize denir. Parmak izi bir şifre gibidir. Her insanın parmak izi birbirinden farklıdır.
13 Haftalık Hamilelikte Bebeğin Gelişimi Nasıl Olacak? Kadın Doğum Doktorları Anlatıyor
Hamileliğin 13. Haftasında bebeğin kafa bölgesindeki büyüme yavaşlamakta ve vücuttaki büyümesi ise hızlanmaktadır.
Bebeğin cinsiyeti artık gebelikte 13. hafta yapılabilmekte çünkü bebeğin dış üreme organları bu hafta gelişmektedir. Kız bebekte yumurtalıklarındaki yumurta sayısı 2 milyona ulaştı.
Bebeğiniz çeşitli yüz hareketleri yapabilir, hatta gülümseyebilir. Ultrasonda bu görüntüyle karşılaşabilirsiniz.
Bebeğiniz bu haftadan sonra tüm besinlerini plasentadan almaya başlıyor. Bu hafta bebeğin tüm organları hemen hemen oluşumunu tamamlamıştır. Bundan sonra gebeliğin geri kalanında bebek dış dünyada yaşaması için gereken olgunlaşmayı tamamlamak için vakit geçirecektir.
Bebeğin cildi bu hafta itibariyle yavaş yavaş lanugo adı verilen ince tüylerle kaplanmaya başladı. Bu tüyleri tıpkı şeftalinin kabuğundaki tüyler gibi hayal edebilirsiniz.
13. Haftada Anne Adaylarında Meydana Gelen Değişikler Nelerdir?
Gebeliğin bu haftasında rahim bölgesinde artan kan damarları ve hassasiyet ile beraber anne adayının libidosunda yani cinsel isteğinde artma meydana gelebilmekte, cinsellikten daha fazla zevk almaya başlamaktadır. Doğru cinsel pozisyon olduğu sürece hamilelikte cinsellik bebek için zarar verecek bir durum değildir.
Gebeliğin 13. haftasında hormonlarda artış ile beraber anne adayının cildinde lekelenmeler meydana gelebilir. Ancak üzülmeyin doğumdan sonra bu lekeler geçecek cildiniz yine eski haline dönecektir.
Hamileliğin 13. haftasında bebeğiniz artık epeyce büyüdüğünden kasıklara baskı yapmaya başlar. Bunun sonucunda hafif kasık ağrıları ve sancılarını yaşayabilirsiniz.
Hamileliğin 13. haftasında anne adayındaki sabah bulantıları ve kusmalarla eskisi gibi sık karşılaşılmayacaktır. Bulantı ve kusmaların geçtiği bu hafta progesteron hormonundaki artışa bağlı olarak ve anne adayının kulllandığı folik asidin de neden olabileceği, göğüslerde hassasiyet, midede yanma ve ekşime, baş ağrısı, kabızlık gibi sorunlar az da olsa devam edebilir.
13. haftada bazı anne adaylarında mide bulantısı devam edebilmektedir. Mide bulantısı sorunu yaşayanlar daha sık aralıklarla az yemek yemeye özen gösterilmelidir.
Hamileliğin 13. haftasında karnınızda ağrılar yaşayabilirsiniz. Bu durumun nedeni içinde bebeğin büyüdüğü rahminizi olduğu yerde tutan kasların iyice kasılmaya başlamış olmasıdır.
Kabızlık da anne adaylarının 13. Haftasında yaşadığı sorunlar arasında yer alır. Bol meyve, bol sebze tüketmek ve bol su içmek sizi kabızlıktan koruyacaktır. Meyve sebze gibi bol posalı yiyeceklerin tüketilmesi ile kabızlık sıkıntınız ortadan kalkacak ve daha rahat bir yaşam süreceksiniz.
13.haftayla beraber anne adayı bebeğin yaşayıp yaşamayacağı konusunda endişelenmeyip artık bir nebze daha rahat nefes almalı! Çünkü 13 haftalık hamilelikte düşük yapma riski oldukça düşüktür. Düşüklerin %80’i gebeliğin ilk üç ayında yani ilk 12 haftasında meydana gelir.
Hamileliğin 13. Haftasında anne adayının göğüsleri büyür, göğüs ucu çevresi olan aerola daha da koyulaşır, göğüslerde çıkan mavi damarlar daha belirgindir.
Gebeliğin bu haftasında doğuma aylar var, ancak göğüsleriniz şimdiden bebeğinizi sütünüzün gelmesinden önce besleyecek olan ‘kolostrum’ adı verilen besleyici sıvıyı üretmeye başlamış olabilir. Göğüslerden bu sıvı gelmeye başladıysa göğüs pedi kullanabilirsiniz.
Hamileliğin 13. Haftasında hamilelikteki hormonlardaki artışa bağlı olarak vajinal akıntı sorunu yaşayabilirsiniz. Leukorrhea adı verilen süte benzer, hafif kokulu veya kokusuz sıvı son derece normaldir ve hamileliğiniz ilerledikçe bu akıntının miktarı da artacaktır. Bu akıntı, artan östrojen üretimi ve pelvis bölgesindeki yoğun kan dolaşımından kaynaklanır. Leukorrhea akıntısının görevi doğum kanalını enfeksiyonlardan korumak ve vajinadaki bakteri dengesini sağlamaktır. Akıntıdan çok rahatsız olursanız, günlük ped kullanabilirsiniz,
Erkek Bebek Olması İçin Dua
Erkek çocuk olması için: Duanın kabul olması hakkında yazıda bildirdiğimiz gibi düzgün itikada sahip olup, haramlardan kaçıp, dinimizin emrine uyanın ve şartlarına uygun dua edenin duası muhakkak kabul olur. Böyle salih bir kimse, yatağa girince, önce İhlas suresini okur. (Ya Rabbi, bana bir oğul ihsan edersen ismini Muhammed koyacağım) der. Böyle dua edenin, Allahü teâlânın izniyle erkek çocuğu olur. (Şir’a şerhi) Yine aynı kitaptaki hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Hanımı hamile iken, elini onun karnına koyup, “Bismillahi ahadis samed ellezi lem yelid ve lem yuled. Ya Rabbi, bu çocuğun ismini Muhammed aleyhisselamın hürmetine, Muhammed koydum” derse, bu çocuk erkek olur.) Yine aynı kitapta, (Kadın, hayzdan temizlendikten sonra beş gün içinde hamile kalırsa, çocuğu erkek olur. Beşinci günden sekizinci güne kadar olursa kız olur) deniyor. (Erkek bebek olması için dua www.dinimizislam.com sitesinden alıntıdır.)
Cinsiyet Belirleme Testi Evde Cinsiyet Belirleme 16 Günde Cinsiyet Tahmini Tıklayınız
Hamilelikte Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yemeli? Tıklayınız
Kız Bebek Belirtileri Hamilelikte Kızın Belirtileri Kız Çocuk Belirtileri Tıklayınız