19 yılı, 145 ülkeyi kapsayan araştırma dünyanın tembelliğiini ortaya koydu

10 Haziran 2024
0 Yorum
19 yili 145 ulkeyi kapsayan arastirma dunyanin tembelligiini ortaya koydu

Gezegendeki yaklaşık 8 milyar insan, her gün kolektif olarak 190 milyar eşsiz saatlik insan yaşamını deneyimliyor. McGill Üniversitesi’nden araştırmacılar, ortalama insan gününün haritasını çıkarmak için yılların verilerini bir araya getirdi. İnsan Kromonu Projesi, ortalama bir insanın 9 saat uyuduğunu ancak yalnızca 2,6 saat çalıştığını ortaya koyuyor. 

Gezegende yaklaşık sekiz milyar insan yaşıyor ve her biri günün 24 saatini biraz farklı deneyimliyor. Bu, Dünya’nın her dönüşü sırasında yaşanan 190 milyar benzersiz insan ömrüne tekabül ediyor. 

Her birimizin kendi zamanımızı nasıl harcadığımıza dair makul bir anlayışı olsa da kapı komşularımızdan uzak ülkelerde yaşayan insanlara kadar hemen herkesin eylemleri oldukça gizemli görünebilir.

O kadar çok televizyon izliyorlar mı? Bu kadar saat mi çalışıyorsunuz? Akıllı telefonlarla bu kadar sık mı oynuyorsunuz? Sık sık yemek mi pişiriyorsunuz? Çocuklarını izlemeye bu kadar zaman mı harcıyorsunuz?

uyku

Basitçe ifade etmek gerekirse, ortalama bir insan her gün ne yapar?

McGill Üniversitesi’nden araştırmacılar, 2023 yılında Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı’nda yayınlanan benzeri görülmemiş bir analizde bu soruyu yanıtlamaya çalıştı.

Araştırmacılar 2000 ile 2019 yılları arasında 145 ülkeden toplanan verileri bir araya getirdiler. Veriler arasında zaman kullanımı anketleri, ulusal istihdam ve çalışma süresi istatistikleri ve gençlerin eğitimi ve istihdamına ilişkin uluslararası kayıtlar yer alıyordu. Bu devasa çaba, araştırmacıların “küresel insan günü” olarak adlandırdığı şeyi, yani “insanların zaman içinde ve tüm nüfus genelinde ortalama ne yaptığına dair tam bir tahmin”i ortaya çıkardı.

kalabalik

PEKİ ORTALAMA BİR İNSAN HER GÜN NE YAPAR? 

Her şeyden önce ortalama bir insan yaklaşık 9,1 saatini uyuyarak veya dinlenerek geçirir. Bu, uykusuz yetişkinler için çok fazla görünebilir. Ancak çalışma, küçük çocuklardan elde edilen verileri de içeriyor.  

Ortalama bir insan uyanıkken gününün yaklaşık üçte birini pasif, etkileşimli ve sosyal aktivitelerle geçirir. Bu yaklaşık 4,6 saat kitap okumayı, televizyon izlemeyi, sanat yapmayı, oyun oynamayı, arkadaşlarınızla veya ailenizle toplantılara gitmeyi veya hiçbir şey yapmamayı içeriyor.

Yemek yeme ve yemek hazırlama ise 2,5 saat daha sürüyor.

Bakım, yıkama ve giyinmeyi içeren temizlik yaklaşık 1,1 saat sürüyor. Yaşadığımız mekanların temizliği ve bakımı bize günün 0,8 saatine mal oluyor.

ofis

ÇALIŞANLAR ASLINDA YALNIZCA 2,6 SAAT ÇALIŞIYOR 

İstihdam, çalışan bireyler için son derece zaman alıcı olsa da küresel insan gününün merceğinden bakıldığında, yalnızca 2,6 saatlik bir zaman dilimi gibi görünüyor.

Eğitim de çok zorlu değil, sadece 1,1 saat. Ve etkileyici bir şekilde, mal üretmek, evler ve altyapı inşa etmek, madencilik yapmak ve bu çabalar için gerekli malzemeleri toplamak ortalama insan gününün 0,8 saatini alıyor.

Şunu bir düşünün:

Evlerimiz, etrafımızı saran her şey ve yaşadığımız şehirler ve kasabalar… Bunların hepsini oluşturmak kolektif zamanımızın yalnızca yüzde 3’ünü gerektiriyor.

ZENGİNLER ÜRETİME AZ, EĞLENCEYE ÇOK HARCIYOR

Araştırmacılar ortalama insanın zaman kullanımının zenginlikle birlikte nasıl değiştiğini de merak ediyorlardı. Bazı göze çarpan eşitsizlikler buldular. En yüksek gelirli ülkelerin sakinleri, yemek, fiziksel eğlence ve genel boş zaman etkinlikleri gibi deneyimlere, en düşük gelirli ülkelerin sakinlerinden her gün yaklaşık 1,5 saat daha fazla harcıyor. Ek olarak, en zengin ülkelerdeki insanlar günde ortalama sadece 5 dakikayı yiyecek yetiştirmeye ve hasat etmeye harcıyor, en fakir ülkelerdeki insanlar ise buna 1 saatten fazla harcıyor.

Ancak araştırmacılar birçok ortak nokta da buldu. Dünyanın her yerinde hepimiz yemek yemeye, yemek hazırlamaya, ulaşıma, bakım ve yıkanmaya aynı miktarda zaman harcama eğilimindeyiz.

yemek

İNSAN KROMONU PROJESİ

Bu muazzam analiz, küresel insan faaliyetlerine ilişkin bir veri tabanı oluşturma çabası olan İnsan Chronome (Kromonu) Projesi’nin ilk yayınlanan verilerinden ortaya çıktı. Araştırmacılar, insan kronomunu bir araya getirerek kendimizi geçmişteki medeniyetlerle karşılaştırabileceğimizi söylüyor. Daha da önemlisi, türümüzün gezegenimizde neler yaptığını üst düzey, ampirik bir perspektiften görebilir, dünyayı ve toplumu daha iyiye doğru değiştirmek için kolektif zamanımızı yeniden tahsis etme konusunda daha bilinçli kararlar alabiliriz.

ulasim

ZAMAN, HAYATIN PARASIDIR 

Araştırmacılar, “Gezegensel sınırları sürdürülebilir bir şekilde yönlendirmek, yapay zeka gibi hızlı teknolojik değişimlere uyum sağlamak ve küresel kalkınma hedeflerine ulaşmak istiyorsak, küresel insan sisteminin nasıl çalıştığını anlamak çok önemlidir. Zamanın hayatın parası olduğu söylenir ve küresel olarak birbirine bağlı bir toplumda, bu paranın nasıl harcandığına dair kapsamlı bir küresel anlayışa sahip olmak çok önemlidir” görüşünü dile getirdiler.