Dünyayı emanet edeceğimiz çocuklar aynı zamanda toplumun neşesi ve mutluluğudur. Çocuklar kendilerinin korunması ilkesi kapsamında özel bir korunma hakkına sahiptir. Peki 20 Kasım dünya çocuk hakları günü nedir? işte detayları…
Kendilerine dünyayı emanet edeceğimiz çocukların korunmasından daha doğal bir şey kuşkusuz ki yoktur. Saflığın ve güzelliğin timsali çocuklarımızı bu bağlamda korumak yasayla güvence altına almak çok önemlidir.
Toplumun temel unsurlarından biri olan çocuklar için Birleşmiş Milletler tarafından 20 Kasım 1959’da Çocuk Hakları Bildirgesi ve 20 Kasım 1989’da da Çocuk Haklarına Dair Sözleşme kabul edilmiştir.
Çocuk haklarına daire sözleşmenin temel ilkesine göre toplum içinde çocuklar arasında ayrım gözetilemez. Onların yaşam ve gelişimleri için uygun çevrenin sağlanması ve her durumda çocuğun yararının korunması gözetilmelidir.
Dünya üzerindeki tüm çocukların kanun önünde ve doğuştan sahip olduğu sağlık, eğitim, yaşama, psikolojik, fiziksel, barınma ve cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarının tümünü tanımlayan bir kavramdır.
20 Kasım dünya çocuk hakları günü nedir? Sözleşme kapsamında bilinmesi gereken maddeler nelerdir gibi soruların cevapları için haberimizi okumaya devam edebilirsiniz… Çocuk hakları sözleşmesi, çocukların yetişkin insanlardan farklı ihtiyaç ve haklara sahip olması gerektiğinden yola çıkılarak BM 20 Kasım 1989 tarihinde “Çocuk Haklarına Dair Sözleşme” imzalayarak çocuk haklarını güvence altına almayı hedeflemiştir. Taraf devletler 54 maddeden meydana gelen bu sözleşmenin maddeleri gereğince kendi iç hukuklarında değişim yapmaya zorlamıştır.
Çocuk hakları sözleşmesinin herkes tarafından bilinmesi gereken bazı maddeler şöyledir:
Her birey 18 yaşına kadar çocuk kabul edilir.
Çocuk hakları bütün çocukları kapsar. Konuştukları dil, doğum yerleri gibi özellikler fark etmez.
Büyüklerin inanç ve görüşlerine göre çocuğa ayrım yapılmaz.
Yaşamak çocukların temel hakkıdır. İnsanların ilk görevi de çocukların yaşamını korumak olmalıdır.
Çocuklar ile bütün yasa ve uygulamaları oluşturanlar önce çocukların yararını düşünmekle yükümlüdürler.
Çocukların koruma ve bakımlarını üstlenenlerin sorumluluklarını yapmaları için devlet önlem alır. Onların sorumluluklarını yerine getirip getirmediklerini kontrol eder.
Çocuk haklarının korunmasına yönelik olarak Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin Birleşmiş Milletler tarafından kabul edildiği 20 Kasım her yıl Dünya Çocuk Günü olarak kutlanıyor.
190 ülkede kutlanan bu özel günde dünya genelinde çocuklar tarafından ve çocuklar için harekete geçilmesine UNICEF ve paydaşları tarafından vurgu yapılıyor.
UNICEF Türkiye olarak bu sene Dünya Çocuk Günü’nü kapsayıcılık teması altında kutladıklarını açıklayan UNICEF Türkiye Temsilcisi Regina De Dominicis şunları söyledi: “Bu özel gün çocuk haklarına dair taahhütümüzü yenilememizi sağlıyor. Artan eşitsizlikler, çatışmalar ve doğal afetler bu hakların gerçekleşmesinin önünde engel oluşturuyor. Bu gibi savunuculuk anları sorunları belirlememizi sağlıyor ve ortaklıklarımızı güçlendiriyorlar, bu da bize Çocuk Haklarına Dair Sözleşmenin gerçekleştirilmesi için sürdürdüğümüz çalışmalarda yardımcı oluyor ve her çocuk için daha iyi bir gelecek yaratmak adına çalışıyoruz.
Birleşmiş Milletler 20 Kasım 1989 yılından itibaren çocuk haklarını gündeme getirmek amacıyla kutlanan bu güne ”Dünya Çocuk Hakları Günü” ismini vermiştir.
20 Kasım 1989 tarihinden itibaren Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından imzalanmış ‘Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’ çocukları korumak ve yaşam koşullarını daha iyi hale getirmek adına 20 Kasım ‘Dünya Çocuk Hakları Günü’ olarak ilan edilmiştir.