Kısır, ince bulgur, doğranmış domates, salatalık, biber, taze soğan gibi malzemelerden oluşan Türk mutfağının eşsiz lezzetlerinden. Kısırı bol miktarda yapmak bir nebze kolay olsa da 2 kişi gibi az sayıda kişiye kısırı tutturabilmek biraz zorlayıcı olabiliyor. Peki 2 kişilik kısır nasıl yapılır?
Kısır, Anadolu’nun enfes tatlarından. Gaziantep, Adana, Osmaniye, Antalya, Mersin, Antakya ve Kahramanmaraş başta olmak üzere ülkemizin çoğu yöresinde yapılıyor. Beş çaylarının, misafir davetlerinin, altın günlerinin baş tacı olup tadı damaklarda kalıyor. Kısırı yalnızca 2 kişilik yapıp sevdiğiniz kişiyle de paylaşmanız mümkün. @evimdenyemektarifleri Youtube kanalında 2 kişilik kısır tarifi verildi. İşte 2 kişilik kısırın yapımı:
Malzemeler
Bir kaseye 1 su bardağı ince köftelik bulgurun içerisine yarım su bardağı kaynar su katıp kaşıkla güzelce karıştırın. Üzerini kapatıp bulgurları şişmeye bırakın.
1 adet kuru soğan ve 1 diş sarımsağı küçük küçük doğrayıp teflon tavaya alın. Yarım çay bardağı ayçiçek veya zeytinyağı ekleyip soğanları kavurun. İçerisine bir yemek kaşığı domates, bir yemek kaşığı da biber salçası katıp, salçaların çiğ kokusu gidene kadar kavurmaya devam edin. Tuz, karabiber, kimyon, sumak gibi dilediğiniz baharatları salçanın üzerine serpip kavurun.
Salçalı soğanlı sosu bulgurun üzerine döküp karıştırın.
2 yaprak marul ve 1 taze soğanın yeşil yapraklarını ince ince doğrayıp bulgurun içerisine ilave edin. Dilerseniz maydanoz ve dereotu da, limon suyu yahut nar ekşisi de bu aşamada eklenebilir. Afiyet olsun.
2 kişilik kısıra, 1 su bardağı köftelik ince bulgur konuluyor.
1 su bardağı ince bulgura yarım su bardağı sıcak su kullanılıyor.
Kısıra eklenecek salça miktarı kısırın miktarına göre değişiyor. Örneğin 2 kişilik kısır için 1 yemek kaşığı domates salçası ve 1 yemek kaşığı biber salçası konulabiliyorken 2 su bardağı kısırlık ince bulgur için 2 yemek kaşığı biber salçası ve 1 yemek kaşığı domates salçası katılabiliyor.
Kısır için kısırlık ince bulgur, salça, kuru soğan, marul, maydanoz, taze soğan, sumak, sıvıyağ, karabiber, dereotu ve nar ekşisi gibi malzemeler gereklidir.