20 yıllık araştırma kanıtladı: Genç yaşta meyve yaşlılıkta deprasyona kalkan oluyor

31 Temmuz 2024
0 Yorum
20 yillik arastirma kanitladi genc yasta meyve yaslilikta deprasyona kalkan oluyor

Singapur’da 20 yılı aşkın süredir devam eden ve 13 binden fazla katılımcıyı içeren geniş çaplı bir araştırma, orta yaşta daha fazla meyve tüketenlerin ilerleyen yaşlarda depresyon semptomları yaşama riskinin daha düşük olduğunu ortaya koydu.

Nüfus yaşlanıyor ve depresyon artıyor. Yaşlı yetişkinlerde geç yaşta edinilmiş depresif semptomlar yaygınlaşıyor. Bu durum, zihinsel işlevlerde yavaşlama, iştah ve uyku problemleri, yorgunluk ve genel olarak azalmış aktivite gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Araştırmacılar, bu durumun yaşlanmayla ilişkili beyin değişiklikleriyle bağlantılı olduğunu düşünüyor. 

MEYVE RUH HALİNİ İYİLEŞTİRİR Mİ? 

Yaşlılarda depresyonu önlemek için beslenme önemli olabilir mi? Yaşlı yetişkinlerin daha sağlıklı kalmasına yönelik artan ilgi, geç yaşta depresyonu önleyebilecek yaklaşımlar üzerine araştırmaları da beraberinde getiriyor. Biriken kanıtlar, diyetin yaşlanmada depresyona karşı korumada önemli bir rol oynayabileceğini gösteriyor. Peki, gençlikte daha fazla meyve tüketmek ilerleyen yaşlarda ruh halini iyileştirebilir mi?

meyve 1

GENÇLİKTE YENİLEN MEYVE YAŞLILIKTA DEPRESYONDAN KORUYOR 

Singapur Ulusal Üniversitesi Yong Loo Lin Tıp Fakültesi’nden araştırmacılar, 13 bin 738 katılımcının yer aldığı Singapur Çin Sağlık Çalışması’ndan veri analiz etti. Yaklaşık 20 yıl boyunca takip edilen katılımcıların, orta yaşlarında ne kadar meyve tükettikleri ve ilerleyen yaşlarda depresyon semptomları yaşayıp yaşamadıkları incelendi. 

Araştırmacılar, gençlikte daha fazla meyve tüketenlerin ilerleyen yaşlarda depresyon semptomları yaşama olasılığının daha düşük olduğunu buldu. Portakal, mandalina, muz, papaya, karpuz, elma ve kavun gibi meyvelerin tüketiminin depresyon riskinin azalmasıyla ilişkili olduğu görüldü. Bu durumun oluşmasında, meyvelerde bulunan yüksek antioksidan ve anti-enflamatuar besinler (C vitamini, karotenoidler ve flavonoidler gibi) rol oynayabilir. Sebze tüketiminin ise depresyon riskiyle bir ilişkisi bulunmadı.

yasli meyve 1

MEYVE DEPRESYONA KARŞI ETKİLİ 

Neden meyve? Meyvelerdeki antioksidan ve anti-enflamatuar bileşikler, oksidatif stresi azaltarak ve vücutta depresyon gelişimini etkileyebilecek iltihaplanma süreçlerini engelleyerek depresyona karşı koruma sağlayabilir. 

NE KADAR MEYVE YEMELİYİZ? 

Çalışma, günde en az 3 porsiyon meyve yiyenlerin, günde 1 porsiyondan az yiyenlere kıyasla depresyon riskinin yüzde 21 oranında azaldığını gösteriyor. Bu, her öğünde 1-2 porsiyon meyve tüketerek kolayca sağlanabilir. Diyabet hastaları, kan şekerini daha az yükselten düşük glisemik indeksli meyveleri tercih edebilir. 

ZİHİNSEL SAĞLIĞA OLUMLU ETKİSİ VAR 

Bu çalışma, Asya popülasyonunda, orta yaşta meyve tüketiminin ilerleyen yaşta depresyon riskiyle ilişkisini inceleyen en geniş çaplı çalışmadır. Bulgular, meyve tüketiminin yaşlı yetişkinlerde zihinsel sağlığı korumada önemli bir rol oynayabileceğini gösteriyor. 

Orta yaşta meyve tüketimini artırmak, 65 yaşın üzerindeki yetişkinlerde depresyon riskini azaltarak uzun vadeli zihinsel refaha katkıda bulunabilir. Bu bulgular, halk sağlığı programları ve meyve tüketimini teşvik eden politikalar için önemlidir. Araştırmacılar, uyku, sigara içme ve diğer yaşam tarzı faktörlerinin yaşlılarda depresyonla ilişkisini de incelemeye devam ediyor.