Yeni bir yıla adım atmamızla birlikte kutladığımız özel günlerin ne zamana denk geldiği de merak ediliyor. Bu özel günlerden biri de Hıdırellez olarak karşımıza çıkıyor. 2025 yılının Hıdırellez kutlamalarının ne zaman gerçekleşeceği de vatandaşların merak ettiği sorular arasında yer alıyor. Peki, 2025 Hıdırellez ne zaman? Hıdırellez kutlaması nedir? Hıdırellez hakkında merak edilenleri sizin için araştırdık. İşte 2025 yılının Hıdırellez kutlamalarının ne zaman gerçekleşeceğine dair ayrıntılar…
Hıdırellez, halk arasında Hıdrellez olarak da adlandırılabiliyor. Anadolu, Balkanlar, Orta Asya ve Orta Doğu topraklarında kışın bitiminin kutlandığı bayramlardan biri olarak karşımıza çıkan Hıdırellez, Türk dünyasında da sıkça kutlanıyor.
Ruz-ı Hızır (Hızır Günü) olarak ifade edilen Hıdırellez, Hızır ve İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olarak adlandırılan özel bir kutlamadır. 2025 yılının Hıdırellez günü ise Miladi takvime göre 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan geceye denk geliyor. Bunun yanında Rumi takvime göre ise Hıdırellez günü 23 Nisan’a denk geliyor.
6 Mayıs’ta başlayan Hıdırellez günü 7 Kasım’a kadar devam ediyor. Bu süre içerisinde geçen zaman ise yaz mevsimini temsilen Hızır Günleri olarak adlandırılıyor. 8 Kasım’dan 5 Mayıs tarihine kadar geçen süre ise kış mevsimini temsilen Kasım Günleri olarak adlandırılıyor. Böylece 6 Mayıs günü gerçekleşen Hıdırellez günü, 5 Mayıs akşamından itibaren kış mevsiminin bittiğini ve sıcak günlerin başlamasını ifade ediyor.
Bir bahar mevsimi geleneği olarak kutlanan Hıdırellez, kış mevsiminin bitmesiyle yazın gelişini müjdeleyen ve yer yıl düzenli olarak gerçekleşen bir festivaldir. Soğuk havaların etkisini azaltmasıyla baharın gelişini ve ardından sıcak havaların kendisini göstermesini temsil eden Hıdırellez kutlamaları, bereket ve bolluğun bayramı olarak bilinmektedir.
Hıdırellez, dünyada darda kalanların yardımcısı olduğu düşünülen Hızır ve denizlerin hakimiyetini elinde bulundurduğuna inanılan İlyas’ın yeryüzündeki buluşmasını temsil eder. Hızır ve İlyas’ın buluştukları bu özel gün ise “Hıdırellez Günü” olarak kutlanır.
Hıdırellez, Orta Asya, Orta Doğu, Anadolu ve Balkanlar’da kutlanan mevsimlik bir bayramdır. 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece kutlanan bu özel gün, Hristiyanlar tarafından da baharın ve doğanın uyanmasının ilk günü olarak kabul edilir. Bu özel günü Rum Ortodokslar, Aya Yorgi ve Katolikler “Aziz George” günü olarak kutlamaktadır. Bununla birlikte Hıdırellez, 2017 yılında UNESCO tarafından “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi”ne eklenmiştir.
Kış bitmesi ve baharın gelmesiyle birlikte kutlanan Hıdırellez Günü’nde her toplum kendine ait geleneksel değerlerini yaşatmak adına çeşitli kutlamalar gerçekleştirir. Hıdırellez kutlamalarında birbirinden farklı birçok ritüel gerçekleşir. Hıdırellez kutlamaları genelde yeşilin bol olduğu, ağaçlık yerlerde, su kaynaklarının yakınlarında, türbe ya da türbe yakınlarında gerçekleşir.
Çeşitli ritüellerin gerçekleştiği Hıdırellez Günü’nde, vatandaşlar Hızır’ın gezdiği kabul edilen yeşil alanlarda dolaşıp çiçekler toplar, oyunlar oynar, çeşitli aktiviteler gerçekleştirir ve baharın gelişi kutlanır. Aynı zamanda Hızır’ın dokunduğu şeylere bereket ve bolluk getirdiğine inanılır, Hızır günü arifesinde yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağzı açık bırakılır. Bununla birlikte Hıdırellez kutlamalarında büyük ateşler yakılır, ateşlerin üzerinden atlanır, dilekler kağıtlara yazılarak gül ağaçlarının diplerine gömülür.
Bu özel günde vatandaşlar isteklerini, dileklerini ve dualarını samimi bir dille gerçekleştirir ve çeşitli aktivitelerle baharın gelişini kutlar. Genellikle kalabalık kişiler tarafından kutlanan Hıdırellez günü, Anadolu’nun birçok noktasında kutlanır.