21 haftalık bebek gelişimi nasıldır? Bebeğin boyu ve kilosu nedir? 21 haftalık bebek ultrason görüntüsü

7 Ağustos 2022
0 Yorum
21 haftalik bebek gelisimi nasildir bebegin boyu ve kilosu nedir 21 haftalik bebek ultrason goruntusu

21 haftalık gebelikte tebrikler artık 4 ay 27 günlük oldunuz! Peki 21 haftalık gebelikte bebek gelişimi nasıldır? 21 haftalık bebeğin görünümü neye benzer? Annede hangi değişimler yaşanır?

21 haftalık gebelik bebeğin gelişiminde önemli aşamaların yaşandığı bir dönemdir. Bebek bu haftada iri bir havuç büyüklüğündedir, erkek bebeklerde sperm üretimi başlar, kalp kası gelişir, boyu uzar ve bebeğin beyni gelişmeye devam eder. 21 haftalık bebekte ve anne adayında yaşanan değişimler şöyledir:

21 HAFTALIK GEBELİKTE BEBEĞİN BOYU ve KİLOSU NE OLMALIDIR? DR. İSMET YILDIRIM BİLDİRİYOR

21 haftalık hamilelikte bebeğin boyu ortalama 26 cm, kilosu ise 310 gram civarındadır. Bebeğin boyu yaklaşık bir adet muz uzunluğundadır.

21. HAFTALIK GEBELİKTE BEBEĞİN GELİŞİMİ NASILDIR?

Anne karnında 21.haftasını tamamlayan bebeklerde hızlı bir gelişme ve büyüme söz konusudur. Bu haftada bebeklerin boyu, doğacağı boyun yarısı kadar olmaktadır.

21.haftasında bebek anne karnında ortalama bir havuç kadar yani 26-27 cm boyundadır. Kilosu ise yaklaşık 300-360 gram kadardır.

Bu dönemde bebek anne karnında daha çok hareket eder hale gelir ve bu hareketler dışarıdan gözlenebilir. Anne bebeğin tekmelerini hissetmeye başlar. Bu hareketine karşın bebek günde 12-14 saat uyur.

21.haftalık bebeklerin karaciğer ve pankreas fonksiyonları gelişir ve bu organlar çalışmaya başlar.

Anne karnında 21.haftasını dolduran bebekler sıvı ihtiyacını amniyon sıvısını içerek beslenir. İdrarını yapar ve nefes alıp verir.

21.haftalık hamilelikte bebeğin kaşları ve gözleri tamamen seçilir. Bebeğin göz kapakları oluşumunu tamamlamıştır, kapalı vaziyettedir. Gözün içinde göz küresini hareket ettirebilir.

Bu süreçte bebeğin kalp kasları ve diş etleri gelişir. Kandaki kırmızı kan hücresi sayısı artar ve beyin büyümesini sürdürür.

Erkek bebeklerde 21.hafta ile birlikte vücutları sperm yapımına başlar. Kız bebeklerde ise vajina şekillenmeye başlar ve vajinanın gelişimi doğuma kadar devam eder.

Hamilelikte 21.haftayla birlikte bebeğin kalp kasları güçlenir ve vücuda daha güçlü şekilde kan pomplamaya başlar. Anne karnındaki bebeklerin bulunduğu ortam bizimkine oranda daha düşük oksijen barındırır ve kalp kasının daha fazla çalışıp daha hızlı kan dolaşımı yapması gerekir. Bu yüden de anne karnındaki bebeğin kalbi dakikada 120-160 arasında atar.

21 haftalik gebelik 2

21 HAFTALIK GEBELİK KAÇ AYLIKTIR?

  1. 21 haftalık gebelik kaç aylıktır? = 4 Aylık 27 günlük gebesiniz.
  2. 21 hafta 1 günlük gebelik kaç aylıktır? = 4 Aylık 28 günlük gebesiniz.
  3. 21 hafta 2 günlük gebelik kaç aylıktır? = 4 Aylık 29 günlük gebesiniz.
  4. 21 hafta 3 günlük gebelik kaç aylıktır? = 5 Aylık gebesiniz.
  5. 21 hafta 4 günlük gebelik kaç aylıktır? = 5 Ay 1 günlük gebesiniz.
  6. 21 hafta 5 günlük gebelik kaç aylıktır? = 5 Ay 2 günlük gebesiniz.
  7. 21 hafta 6 günlük gebelik kaç aylıktır? = 5 Ay 3 günlük gebesiniz.

21 haftalik gebelik 321 HAFTALIK GEBELİKTE ANNEDEKİ DEĞİŞİKLİKLER NELERDİR?

Hamilelikte 21.haftayla birlikte bebeğin gelişimi iyice hızlanır ve anne karnı da dışarıdan daha büyük görünmeye başlar. Bebeğin büyümesiyle de annede hem fiziken hem de ruhen değişiklikler meydana gelir.

Dr. İsmet Yıldırım 21. Haftalık gebelikte anne adayında meydana gelen değişimlerle ilgili şu bilgileri verdi:

  1. Anne adaylarının cildinde yağlanmada artış ve buna bağlı olarak akne problemleri meydana gelebilir. Bu nedenle cilt günde 2 kez iyi bir yüz yıkama jeli ile yıkanmalıdır. Bu temizlik sayesinde akne sorunu azaltılabilir.
  2. 21 haftalik gebelik 1 21.haftasında anne adaylarında varisler daha belirgin hale gelir. Bu problemlerin önüne geçmek için günde sık sık ayaklar yukarıya kaldırılarak dinlenilmeli ve bol bol hareket edilmelidir. Hamilelik süresince düzenli olarak hareket ederek ve hareketsizlikten varis probleminin uzak durarak önüne geçebilirsiniz. Ancak eğer çok ciddi seviyede varis problemi yaşanıyorsa doktora danışılmalı ve gerekli görülürse varis çorabı kullanabilirsiniz.
  3. 21.haftada hamile anne adayının yüz, bilek ve bacak bölgelerinde kırmızı renkli ince ve ağ görünümünde damarcıklar oluşabilir. Bunlar özellikle yüz bölgesinde olduğunda kadınlar için çok sinir bozan bir problem haline gelmektedir. Bu problem genellikle doğumdan sonra geçmektedir.

Hamilelikte Yemek Listesi, Beslenme Programı İçin 3 Örnek Menü Tıklayınız