Dinimizde gusül abdesti almak farz, almamak ise büyük günahlardan. Hayz (regl dönemi), nifas bitince, cünüp olunca gusül abdesti almak gerekir. Erkek ve kadınlarda gusül abdestinin alınışı aynıdır, herhangi bir fark yoktur. Peki gusül abdesti nasıl alınır?
Gusül, yıkanmak anlamına geliyor. Cünüp olan kadın veya erkeğin, hayız ve nifas kanı kesilen kadının gusül abdest alması farzdır. Erkek ihtilam olduysa, kadın veya erkek cinsel ilişki yaşadıysa kişi cünüp olur ve bu halden kurtulmak için gusül abdesti alması gerekir.
Hanefi mezhebinde gusül abdestinin farzı 3’tür. Bu 3 şey yapılmazsa gusül olmaz. Yalnızca bunlar yapılsa da gusül sahih, geçerli olur.
1- Ağzın içini yıkamak,
2- Burnun içini yıkamak,
3- Bedenin her yerini yıkamak. [Göbek içini, bıyık, kaş ve sakalı ve altlarındaki derileri ve baştaki saçları yıkamak farzdır. Gözleri ve kapalı küpe deliğini yıkamak gerekmez.]
Ağzın içini yıkarken dolu dolu su vermeli, ıslanmadık yer kalmamalı, burnun içine de suyu çokça çekmeli kuru yer kalmamalı.
Hanefi mezhebinde gusül abdesti almak çok kolaydır. Ağız burun içini suyla yıkadıktan sonra, baştan aşağı vücutta iğne ucu kadar yer dahi kalmayacak şekilde tamamen yıkanırsa gusül abdesti alınmış olup, gusül sahih olur. Gusl abdesti almak için niyet etmek Hanefi mezhebinde sünnet, diğer mezheplerde ise farzdır. Niyet unutulursa da gusül geçerli olur. Özetle Hanefi mezhebinde ağız, burun içi yıkandıktan sonra baştan aşağı bedenin her yeri yıkanırsa guslün farzları yerine getirilmiş böylece gusül abdesti alınmış olur. Gusül abdesti alırken şehadet getirilebilir.
Tam İlmihâl Seâdet-i Ebediyye kitabında, gusül bahsinde buyruluyor ki:
1.ADIM
Sünnet üzere gusül abdesti almak için öncelikle temiz olsalar bile iki el ve avret yerleri yıkanır. Daha sonra bedende necaset varsa necaset yıkanıp temizlenir.
2.ADIM
Ardından gusül için niyet etmeli ve abdest (namaz kılarken aldığımız abdest) almalı.
3. ADIM
Sonra bütün bedene 3 kez su dökmelidir. Öncelikle 3 kez başa sonra 3 kez sağ omuza ve sonra 3 kez sol omuza döküp (her seferinde ayaklara kadar yıkanmış olur), her bir döküşte o taraf tamamen suyla ıslanmalıdır. Suyu birinci dökerken ovmalıdır.
Gusül abdestinin alınışı adet (regl sonrasında) da aynıdır. Ağzın içi, burnun için yıkanıp tüm beden iğne ucu kalmayacak şekilde ıslanırsa gusül sahih olur.
Hanefi mezhebinde gusül abdesti almak için niyet etmek sünnettir. Niyet edilmesi unutulursa da gusül sahih olur. Niyet kalp ile yapılır, gusle başlarken veya yüzü yıkarken “ Niyet ettim Allah rızası için gusül abdesti almaya “ diye içinden geçirilebilir yahut dil ile de söylenebilir.
Gusül abdestinin 3 farzı yerine getirilirse yani ağzın, burnun içini yıkamak ve vücutta iğne ucu kadar kuru yer kalmayacak şekilde yıkamak şeklinde gusül alınırsa gusül abdesti sahih, geçerli olur. Vesvese etmemelidir.
Gusül abdesti almak için banyo yapmak şart değildir. Temiz bir suya örneğin göle, denize vb. yere girip ağzın ve burnun içini suyla yıkayıp, baştan aşağı bütün vücudu ıslanan kişi gusletmiş olur.
Duş alırken ağız, burun için yıkanır ve vücutta iğne ucu yer kalmayacak şekilde baştan aşağı her yer ıslanırsa gusül abdesti sahih olur. Böyle duş almak gusül abdesti için de yeterli olur.
Yellenme, idrar yapmak, büyük abdest bozmak, deriden kan çıkması gibi abdesti bozan şeyler, gusül abdestini bozmamaktadır.
Cinsel ilişkiden önce gusül abdesti almak gerekli değildir. Ancak cinsel ilişkiden sonra gusül abdesti almak gerekir. Zekerin [penisin] ucu, sünnet derisi altındaki yuvarlak kısım, ferce [hazneye] girince, meni gelmese de, erkek de, kadın da cünüp olur. Yuvarlak kısım girmezse, cünüp olmaz
Gusül abdesti alırken okunması gereken özel bir dua bildirilmemiştir. Gusül abdesti alırken kelime-i şehadet söylenebilir.
Evet, gusül abdesti ile namaz kılınabiliyor.