3 adımda kolay şömine yakma rehberi

19 Kasım 2021
0 Yorum
3 adimda kolay somine yakma rehberi

İlk kez şömine yakacak olanlar için en pratik anlatımıyla üç adımda nasıl şömine ateşi yakılacağından bahsettik.

Şöminede yanan ateşi izlemek ne kadar keyifli ise,  yanan ateşten çıkan çıtırtı sesleri de bir o kadar huzur verir. Evlerde en ideal ısınma yöntemlerinden biri olan şömine, hem bulunduğu ortamı ısıtıp sıcacık yapar, hem de görüntüsü ile içimizi ısıtır. Evinde, ofisinde şömine bulunanlar yahut ilk kez şömine yakacak olanlar, şömine yakma tekniğini oldukça merak ediyorlar. Bizde sizler için en pratik bir şekilde şöminenin nasıl yakıldığından bahsettik, buyurun birlikte okuyalım;

Şömine Nedir?

Şömine; iç mekânları ısıtmak amacıyla kullanılan ve içerisinde ateş yakılmak için özel bir bölmeye sahip olan mimari bir yapıdır. Aynı zamanda şömine, bazı yöresel bölgelerde içerisinde yemek pişirmek amacıyla da kullanılmaktadır. Şöminenin içerisine yakılan ateşten çıkan dumanın, dışarıya çıkabilmesi için şömineye düz bir baca sistemi kurulur.

Şömine Neden Tüter?

Şömineyi yaktıktan sonra bacası tütüyorsa, muhtemelen şömine bacasının yapım aşamasında hata vardır. Şömine bacası şekil itibari ile çok kıvrımlı olmamalıdır. Baca çok kıvrımlı olduğunda, dumanı yeteri kadar çekemez ve bunun sonucunda ise şömine bacası tütmeye başlar. Aynı zamanda şömine tütmesinde, şömine bacasının şapkası da önemli rol oynar. Bazı şömine bacaları, hava basıncının içeriye doğru uygulanmasına neden olur ve duman tekrardan bacanın içine doğru gelince şömine tütmeye başlar.

somıne ne demektır nasil yakilir neden tuter (5)

Şömine Nasıl Yakılır?

1) Hazırlık Aşaması

Şömine ateşini yakmaya başlamadan evvel, şöminenin çevresinde yanıcı madde olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Şöminenin çevresinde yanıcı madde bulunuyorsa bu maddeleri şöminenin çevresinde uzaklaştırın. Güvenli bir ortam sağladıktan sonra, şömine yakarken ihtiyacınız olacak malzemeleri şöminenin yanına koyun. Şimdi şömine ateşi yakmaya hazırsınız, o zaman ikinci adıma geçelim.

somıne ne demektır nasil yakilir neden tuter (1)

2) Odun Hazırlama Aşaması

Şömine ateşi yakma işlemi için, yakacağınız odunları şöminenin içerisine yerleştirin. Çok ince yahut çok fazla kalın olmayan orta kalınlıktaki bir adet odunu, şöminenizin arka duvarına altında biraz boşluk kalacak şekilde yaslayın. Şöminenizin durumuna yahut isteğinize göre şöminenin yan duvarına doğru da dayayabilirsiniz. Odunu şömine duvarına dayadıktan sonra, odunun sağ ve sol taraflarına küçük ince tahta parçalarını yerleştirin. Yerleştirdiğiniz tahta parçalarının üst kısımlarını birbirlerine dayayarak piramit şekline gelmesini sağlayın. Son olarak yerleştirdiğiniz tahta parçalarının arlarına 1-2 adet çıra parçası yerleştirin.

somıne ne demektır nasil yakilir neden tuter (2)(1)

3) Ateş Yakma Aşaması

Son aşama da ise elinize bir adet çıra parçası alın ve şöminenin içerisinde bir ucunu çakmağınızla yakarak tutuşmasını bekleyin. Bu işlemi, şöminenin içerisindeki bacanın dumanı rahat çekebileceği bir alanda yapmanız daha iyi olacaktır. Çıra bazen hemen tutuşurken bazen biraz vakit ister. Bu nedenle çıranın yanması birkaç dakika sürebilir. Çıra yandıktan sonra ise, odunların arasına yerleştirdiğiniz diğer çıraları da, az önce yaktığınız çıra ile tutuşturun. Çıra yakma işlemi esnasında elinizi yakmamaya dikkat gösterin. Şömineni içerisindeki tüm çıralar tutuştuktan sonra ise yaklaşık 25-30 dakika beklemelisiniz. Bu zaman diliminde odunlar da tutuşacaktır. Şöminenin içerisinden çıkan alevler azalmaya başladığı zaman, şöminenin içerisinde 1-2 tane odun atarak şömine ateşinin yanmaya devam etmesini sağlayabilirsiniz.

somıne ne demektır nasil yakilir neden tuter (3)

Şömine Yakanlardan Öneriler

  • Arkadaşlar şömine yakarken, yakıcı jel kullanabilirsiniz. Odunların üzerine az miktarda yakıcı jelden dökün, odunlar yanmaya başlayacaktır.
  • Şömine ateşini yakmak için ek malzemeniz yok ise, önce kağıt yahut küçük çalı çırpı ile tahtaları yakın, sonrasında ateşi büyütün.
  • Şömine ateşini yakarken önce küçük odunları üçgen piramit şeklinde yapmalısınız. Ardından çok büyük olmayan kütüklerden bir tanesini yaptığınız üçgen piramidin ortasına gelecek şekilde koyun. Yahut yanan odun parçalarını bu kütüğün çevresine koyun. Kütük tutuştuktan sonra da ateşin içerisine birkaç parça daha kütük eklemeye devam edebilirsiniz. Kütüklerin arasında hava alacak alan kalmasına dikkat ettiğiniz sürece ateş sönmez.