3 Aylık Hamile Karnı Bebeğin Gelişimi Anne Karnında Hareket Edermi

18 Mart 2018
0 Yorum
3 aylik hamile karni bebegin gelisimi anne karninda hareket edermi

Gebelikte 3. ay, 9 ila 13. haftaya tekabül ediyor. Bu da gebelikte ilk 3 ayın geride kaldığını gösteriyor. Ancak doğuma hala uzun bir süre var. Bebeğin; kalp, böbrek, göz, cinsel organları ve ses telleri bu ayda gelişmeye başlar.  

Gebelikte 3. ay, 9 ila 13. haftaya tekabül ediyor. Bu da gebelikte ilk 3 ayın geride kaldığını gösteriyor. Ancak doğuma hala uzun bir süre var. Bebeğin; kalp, böbrek, göz, cinsel organları ve ses telleri bu ayda gelişmeye başlar.  Ama üzücüdür ki, çoğu bebek düşme vakaları gebeliğin bu ilk 3 ayında meydana gelir. Bu bilgiler ışığında, çıkarılması gereken en büyük çıkarım ise, gebeliğin ilk 3 ayında beslenmenin bebek ve anne için çok önemli olduğudur.  Bu makalemizde hamilelikte 3. Ayda siz ve bebeğinizin neler yaşayacağı ve 3 aylık bebek beslenmesi nasıl olmalı? Konuları hakkında bilgiler vereceğiz

3 Aylık Gebelik (9- 13 haftalık)

9 Haftalık Gebelik Boyunca Neler Yaşanır?

  1. 9. haftada bebeğin ve sizin yaşayacağınız durumlar şöyledir;
  2. Bebeğin boyu 9. haftada bir zeytin kadardır. (30 mm)
  3. Önceden fetüs olan bebek şimdi embriyo halini almıştır.
  4. Bebeğin parmakları hala birleşik halde olmasına rağmen el ve ayak parmakları gelişmektedir.
  5. Bebeğin yüz özellikleri daha nettir ve gözdeki irisler şekillenmeye başlamıştır ama göz kapakları 26 haftaya kadar kapalıdır.
  6. Bebeğin kulakları şekillenmiştir ama iç kulakları sıvıyla doludur.
  7. Bebeğin sindirim sistemi şekillenmeye başlamış ve diyaframı nefes almasına ve hapşırmasına olanak sağlamaya başlamıştır.
  8. Gebelik süresinde, hormonal değişiklerden dolayı baş ağrısı ve migren sorunu yaşayabilirsiniz.
  9. Bu hafta gebelerde göğüsler genişlemeye başlamış, varisler daha belirgin hale gelmiş ve göğüs uçlarının rengi koyulaşmıştır. Göğüslerdeki bu değişiklikler nedeniyle, annenin daha büyük sütyen giymesi gerekebilir.
  10. Anne, gıda dışı yiyecekler aşerebilir bu yüzden zehirli maddelerden kaçınılması gerekir.
  11. Bu haftada; anne adayı, haftada 1-2 kilo alabilir. Ama bu endişe edilecek bir durum değildir. Sağlıklı beslenmek ve doğru egzersizler yapmak, yeterli derecede su içmek ve C vitamini almak gereklidir.(şekerli içeceklerden uzak durulmalı)
  12. Gebelik süresince bazı lekelenmeler yaşanabilir, böyle durumlarda doktora başvurulmalı çünkü bunlar erken doğum ya da düşüğün belirtileri olabilir.
  13. Gebelik süresince, artan progesteron hormonu sebebiyle böbreklerdeki tüplerin genişlemesi ve idrarda bazı kirli maddelerin birikimine; ve bununla birlikte bakterilerin büyümesi için uygun çevre hazırlanmış olur. Bu da gebeyken, kolayca idrar yolları enfeksiyonu kapılabileceği anlamına gelir.  

10 Haftalık Gebelik Boyunca Neler Yaşanır?

  • Bebeğin boyu 33 milimetredir ve gelecek üç hafta içinde boyu iki katını çıkacaktır.
  • Bebeğin hayati organları gelişmeye başlamıştır.
  • Bebeğin bağırsakları çalışmaya başlamış ve refleksleri oluşmaya başlamıştır.
  • Bebeğin kafatası kemikleşmeye başlamış ama hala beynin büyümesine yer açmak için esnek haldedir. 
  • Anne vücudunda plasenta büyümeye ve bebeğin ihtiyaçlarını gidermeye başlamıştır.
  • Annenin karın bölgesindeki leğen kemiğinde sıkışan bağlardan ötürü bazı kramplar yaşanabilir. Ağrı kesici veya ilaçlar kullanarak bu sancılar azaltılabilir.
  • Progesteron hormonunu dişetlerini çok o hassas hale getirdiğinden, annenin diş etlerinde kanama yaşanabilir. O yüzden; ağız sağlığına dikkat edilmesi gerekir.

11 Haftalık Gebelik Boyunca Neler Yaşanır?

  1. Bebeğin boyu 35 mm’dir
  2. Bebeğin başı ve vücutla eşit boyuttadır.
  3. Anne hissetmese de bebek tekmeler atmaya, gerilmeye, yumruklarını sıkmaya başlamıştır.
  4. Bebeğin ayak ve el parmaklarındaki parmakları birbirine bağlayan bağlar artık ayrılmıştır.
  5. Bebekte diş tomurcukları oluşmaya başlamıştır.
  6. 10. haftayla birlikte, bebeğin bağırsakları, karnına doğru hareket etmeye başlamıştır.
  7. Annede, gebelik belirtileriniz az hissedilmeye başlanmıştır ama bu endişe edilecek bir şey değildir. Daha fazla enerjik hissedilebilir fakat midede yanma ve kabızlık görülebilir.
  8. Bebek, bu haftada hareket ederek tepkiler vermeye başlamıştır.

12 Haftalık Gebelik Boyunca Neler Yaşanır?

  • Bebeğin boyu yaklaşık olarak 6 cm’dir.
  • Bebeğin kafası, vücudunun üçte biri kadardır fakat vücudun geri kalan kısımlarının gelişmesinin baş gelişimine yetişmesi için beynin gelişimi yavaşlar.
  • Bebek, amniyotik sıvı kullanarak nefes almaktadır.
  • Bebeğin böbrekler, idrarını amniyotik sıvıya bırakmaya başlamıştır. Sonradan nefes alacağı amniyotik sıvıdaki bu idrar tehlikeli değildir, endişe edilecek bir şey değildir.
  • Anne rahmini, kasıkların üstünde hissedecektir.
  • Midede yanma yaşayabilirsiniz bunun nedeni; vücutta hamilelikte salgılanan progesteron hormonunun mide kapakçıklarını genişletmesi ve mideden çıkan sıvının yutağa geri gitmesidir. Bu yüzden, yemeklerinizi az ve sık tüketilmeli ve baharatlı gıdalardan uzak durulmalıdır.

13 Haftalık Gebelik Boyunca Neler Yaşanır?

  1. Bebek, 1 kilo civarındadır ve 8 cm boyundadır.
  2. Bebeğin ses telleri ve dişleri oluşmaya başlamış, kulakları duymaya başlamıştır. O yüzden, bebekle iletişim kurabilirsiniz.
  3. Bebeğin kemik iliği beyaz kan hücrelerinden meydana gelmiştir; böylece bebek doğduktan sonra enfeksiyonlara karşı hazırlıklı olacaktır.
  4. Bebeğin bağırsakları midesine doğru harekete devam etmektedir
  5. Bebeğin teni hafif tüylerle kaplanmaya başlamıştır.
  6. Bebek artık yutkunup hapşırmaktadır ancak emme hareketleri 18-20 haftaya kadar fark edilmeyecektir.
  7. Anne çok fazla enerjik hissedebilir bu yüzden sağlıklı beslenilmeli ve düzenli egzersizler yapılması ihmal edilmemelidir.
  8. Bebeği emzirmek için anne vücudu hazırlık içinde olup, ilk süt oluşmaya başlamıştır.

Gebeliğin 3.Ayında Beslenme Nasıl Olmalı?

B6 Vitamini Açısından Zengin Gıdalar Tüketin

Yaşam kalitenizi düşüren bulantılarınız bu ay boyunca zirve seviyede yaşanır. B6 vitamini açısından zengin gıdalar tüketmek bulantılarınızı azaltıp, vücuda iyi gelecektir. Narenciyeler(C vitamini açısından zengin), yumurta, yeşil sebzeler ve patates B6 vitamini açısından oldukça yararlı besinlerdir.

Taze Meyveler

Meyveler hamile kadını kabızlıktan korumakta ve bağışıklığı güçlendirip hastalıkları önlemekte çok etkilidir. Tüm meyveler vitamin deposudur hem sizin hem de anne karnındaki bebek için çok faydalıdırlar.,

Karbonhidratlar

Göbek yağlarının dostu, ince bellilerin düşmanı olan karbonhidratlar bu dönemde bebeğiniz için can kurtarıcısıdır. Ekmek, pirinç, patates gibi gıdaları tüketerek bebeğinize enerji hazinesi sağlamış olursunuz.

Etler

Eğer et yemeyi sevenlerdenseniz, vakit bu vakittir. Sadece eti iyi pişirdiğinizden emin olmalı ve eti hijyenik olarak hazırlamalısınız. Tavuk, koyun eti, balık eti mineral, protein ve lezzet kaynağıdır.

Demir ve Folik Asit

Bebek için hayati öneme sahip demir ve folik asit, yeterli oranda tüketilmediğinde bebekte zihinsel ve fiziksel sorunlara yol açacaktır. Demir ve folik asit bulunan gıdalar şunlardır; kırmızı pancar, yulaf, buğday, konserve ton balığı, fasulye ve et, portakal, patates, brokoli, yumurta yeşillikler.

Süt ve Süt Ürünleri

Bebeğin sağlığı için; gebelik zamanında da, doğum sonrası emzirme zamanında da süt ve süt ürünlerinin tüketimi çok önemlidir. Bebeğin gelişimi için, sütte bulunan kalsiyum ve minerallere ihtiyaç vardır.

3 aylik hamilelik