2 yaş sendromunu zorluklarla atlatan sevgili anne ve babalara ne yazık ki kötü bir haberimiz var: 3 yaş sendromu! Peki 3 yaş sendromu nedir? 3 yaş sendromunda hangi belirtiler görülür? Çocuk Gelişimi Uzmanı Selma Yenidoğan bu hususta şu bilgileri veriyor:
3 yaş sendromu çocuklarda ağlama krizleri, inatçılık, öfke nöbetleri, iştah azalması gibi belirtilerin yaşandığı bir dönemdir. 3 yaş sendromu yaşayan çocuğa sabırla yaklaşmalı, bu dönemi atlatmak için gerekirse uzman yardımı almalı, uygun bir çocuk gelişimi uzmanına başvurmalıdır.
Çocuklarda 3 yaş sendromu, 3 yaşında görülen psikolojik bir durumdur. Bu dönemde çocuklar artık kendilerinin bir birey olduğunu anlamaya başlar ve bu sebeple kendi kararlarının uygulanmasını israrla isterler.
2 ve 3 yaş sendromu aileler için oldukça zorlayıcı olabilmektedir. Çünkü bu dönemde çocuklar ailelerine karşı direnç göstermeye başlarlar ve bağımsızlıklarını ilan ederler. Ancak aileler bu dönemde bu dönemin çocuklarda normal bir geçiş dönemi olduğunu bilmelidir. 3 yaş sendromunda yaşanan belirtiler şöyledir:
Çocuklarda zorlayıcı geçen 3 yaş sendromu çoğunlukla 1 sene içerisinde yok olur. Fakat bazen bu süreç 7 yaşına kadar dahi sürebilir. Bu durumda çocuklarda çok uzun ve sık sık girilen öfke nöbetleri olması halinde bir uzmandan yardım alınması iyi olacaktır.
Çocuklarda 3 yaş sendromu ergenlik dönemi gibi normal bir süreçtir. Bu süreçte çocuklar kendi varlıklarını keşfeder, özgürlüklerini inşa eder ve kendi yaşam alanlarını kurarlar. Dolayısıyla bu süreç çocuklar için herhangi bir psikolojik hastalık değildir.
3 yaş sendromu çocuklarda sert geçen bir dönemdir. Çocukların kendilerini buldukları bu dönemde inatçı hareketler sergiledikleri fark edilebilir. Aileler bu dönemde çocuklarına karşı olan tavırlarında dikkatli olmalıdır. Bu dönemde çocuk kendisini anne ve çevresine karşı ispatlamak ister. Dolayısıyla anne babalar bu dönemin çocukları için önemli bir “Kendini bulma” dönemi olduğunun farkına varmalıdır. Bu dönemde çocuklara karşı sabırlı ve bilinçli yaklaşılması çocukların kişilik ve zihinsel gelişimlerini olumlu şekilde etkileyecektir.
Çocuklar 3 yaş sendromunu atlatmak için aile çocuğa karşı sabırlı ve sakin kalmalıdır. Ancak bu şekilde süreç daha kolay atlatılacaktır.
Bu dönemde çocukla konuşurken çocuğun boy seviyesine inilip onunla göz teması kurulması ve sakin ses tonu kullanılması çok iyi olacaktır. Bu şekilde kurulan iletişim sayesinde çocukla yaşanılan süreç konuşulur ve sınırlar belirlenir.
Çocuğun enerjisini atması için spora yönlendirilebilir. Yüzme, yürüyüş,karate gibi sporlar yaptırmak çocuğun fazla enerjiyi atmasına yardımcı olur.
Çocuğu her gün parka götürmek de çocuğun enerji atabileceği alternatif yöntemlerdendir.
Bu dönemde ebeveynler çocuklarına karşı kararlı olmalıdır ve birlikte hareket etmelidir. Çünkü eğer annenin hayır dediğine baba evet derse çocuğun kafası karışır ve bu dönem her iki taraf için de çok daha zorlu geçer.
3 yaş sendromundaki çocuklarda öfkeli olan ve bağıran çocuğunuzla sakin ve sevgi dolu bir ses tonuyla konuşmalı ve onu sessiz şekilde yapabileceği boyama, kâğıt kesme ve yapıştırma gibi eğlenceli etkinliklere yönlendirebilirsiniz.
Tüm bunlara rağmen 3 yaş sendromunu atlatamıyorsanız uygun bir çocuk gelişimi uzmanına başvurmalıdır.
3 Yaş Çocuğun Zeka Gelişimi Nasıl Desteklenir Uzmandan Öneriler Tıklayınız