Normal hamilelik süresi 40 haftadır. Doğum hamileliğin 37. haftası olmadan meydana geldiyse erken doğum diye tanımlanır. Doğum zamanı daraldıkça düzensiz ve
Normal hamilelik süresi 40 haftadır. Doğum hamileliğin 37. haftası olmadan meydana geldiyse erken doğum diye tanımlanır. Doğum zamanı daraldıkça düzensiz ve hafif sancılar seyrek ve düzenli olarak gelmeye başlar. Düzenli sancılar normal doğum belirtileri arasında önemli bir yere sahiptir. Gebeliğin 35. haftasında başlayan ve gün içinde kısa kısa gerçekleşen kasılmalara Braxton-Hicks kasılmaları denilmektedir. Doğuma kalan süre kısaldıkça bu kasılmalar iyice kuvvetlenir ve daha uzun süreli olur. Gerçek doğum sancısına hazırlık niteliğindeki Braxton-Hicks kasılmaları, doğum belirtilerinden biri değildir. 36. haftada doğum sancısı rahimde meydana gelen açılmaya bağlı olarak fazlalaşabilir.
36 Haftada Şayet Erken Doğum Varsa Bu Nasıl Anlaşılır?
36. haftaya girdiniz ve belirli aralıklarla oluşan rahim kasılmalarınız varsa doğurmak üzeresiniz demektir. Erken kasılmalar ilk başta adet ağrısı gibidir, daha çok bel ağrısına benzer. 20-30 dakikada bir olan bu ağrılar veya kramplar, gittikçe şiddetlenmeye başlar ve süresi uzar. Kasılmaların sıklığı artar, 3-5 dakika arayla hissedilir. Düzenli sancıların başlaması doğumun en önemli belirtisidir.
Fakat hamileliğin 36. haftasında Braxton-Hicks kasılmaları denilen yalancı doğum sancıları da görülebilir. Bunlar anne adayını doğuma hazırlamaktadır ve çoğu zaman gerçek sancıdan kolaylıkla ayırt edilemez. Yalancı doğum sancısı kendini kısa süreli ve düzensiz oluşuyla belli eder. Ortalama 15-20 saniye süren bu sancılar normal doğum sancıları gibi düzenli değildir. Gerçek sancılar belirli bir tempoda ilerler, üstelik şiddetlidir. Normal doğum sancıları sık sık gerçekleşir ve önceleri 45-60 saniye sürerken giderek daha uzun sürmeye başlar.
36 haftalık hamilelikte doğum belirtileri olarak sayabileceğimiz en önemli şeyler; idrar miktarında azalma, ağrıların şiddetlenmesi, nişan gelmesi ve su gelmesidir. Doğum yaklaştıkça bebek idrar torbasına baskı yapar ve bu nedenle anne adayının idrara çıkma sıklığında artış olur.
36 Haftalık Hamilelikte NST (NonStress Test) Neden Yapılır?
Doğum başladı diye soluğu hastanede aldınız fakat hissettiğiniz kasılmalar Braxton-Hicks adı verilen yalancı doğum sancıları da olabilir. Bunun gerçekten doğum sancısı olup olmadığı NST yani NonStress Test cihazı ile tespit edilir. Anne adayı bu cihaza bağlanır, rahim kasılmaları ve bebeğin kalp atışları 20 dakika boyunca gözlemlenir. Hamileliğin son haftalarındaki rutin muayenelerde de NST kontrolü yapılabilir. Anneye bebek hareket edince butona basması söylenir. Ölçümler değerlendirilerek ‘sancılar Braxton-Hicks mi normal doğum sancısı mı?’ sorusuna cevap bulunur ve bebekte bir problem mevcut mu değil mi, bu belirlenir.
36. Haftalıkta Braxton-Hicks Yalancı Doğum Kasılması Varsa Ne Yapmalıdır?
Braxton-Hicks kasılmaları başladığında bol sıvı (özellikle su) tüketmek, ılık banyo yapmak faydalı olacaktır. Anne adayının sol yanına doğru yatıp ayaklarını karnına doğru çekip istirahat etmesi de iyi gelecektir. Fakat bunlar işe yaramazsa doktora başvurulmalıdır.
36 Haftalık Gebelik Bebek Kilosu Boyu Gelişimi Görüntüsü Tıklayınız