4 Aylık Bebeğim Uyumuyor Ne Kadar Uyur Nasıl Uyutulur?

29 Eylül 2020
0 Yorum
4 aylik bebegim uyumuyor ne kadar uyur nasil uyutulur

Bebeklerde uyku düzeni yetişkinlerinki gibi değildir. Onlar bir günde bizden daha fazla uyumaya ihtiyaç duyarlar. Ancak zamanla onların uyku düzeni de yavaş yavaş oturur, gündüzleri daha az uyumaya başlarlar ve gece uykuları sık sık bölünmez.

Bebeklerde uyku düzeni yetişkinlerinki gibi değildir. Onlar bir günde bizden daha fazla uyumaya ihtiyaç duyarlar. Ancak zamanla onların uyku düzeni de yavaş yavaş oturur, gündüzleri daha az uyumaya başlarlar ve gece uykuları sık sık bölünmez. Bebek uyurken zihinsel aktivitesi devam eder. Uyku, merkezi sinir sisteminin için çok önemlidir. Bebeğin uykusunda yeni sinapslar (nöronların birbiriyle bağlantı kurmasını sağlayan beyin hücreleri) oluşur. Uyku bebekte hafızanın güçlendiği, vücudun yenilendiği hayati bir süreçtir. Bebek büyümeye başladıkça günlük uyku ihtiyacı azalır.

4 Aylık Bebek Kaç Saat Uyur?

Bebekler bu dönemde her gün yaklaşık 12-16 saat uyurlar. 6-8 saat gündüz uyuyabilir, geceyi de yine 6-8 saat uykuda geçirebilir. 4 aylık bebeklerin çoğunda gece uykusu gündüz uykusuna göre daha uzun sürmektedir. Zira genelde 4. ve 5. Aylarda anneler gece emzirmeyi ya da mama vermeyi bırakmaktadır. Bu dönemlerde bebeğin gece beslenmesine ihtiyacı kalmamaktadır.

4 Aylık Bebeklerde Uykusuzluk Neden Olur?

Bebekte uykusuzluk problemi farklı sebeplere bağlı olabilir. Kolik, gaz sancısı, bebeğin acıkması, bir yerinin ağrıması veya başka bir rahatsızlığının olması, çok ışık alan, çok sıcak veya çok soğuk bir odada uyutulmaya çalışılması, altının kirlenmesi gibi durumlar 4 aylık bebek neden uyumaz? sorusunun cevaplarındandır.

4 Aylık Bebeklerde Uykusuzluk Nasıl Önlenir?

Bebeklerde uykusuzluk ciddiye alınması gereken bir sorundur. Bunun üstesinden gelmek ve bebeği düzenli uyku uyumaya alıştırmak gerekir. Bebek nasıl uyutulur? diye merak eden annelerin deneyebileceği farklı yöntemler vardır. Bunların hepsi her bebekte işe yaramayabilir. Onun için anne, bebeğini deneyerek onun neleri sevip sevmediğini belirlemeli, onu uyutmak amacıyla özel taktikler geliştirmelidir. İşte, bebeği uyutmak için ne yapmalı? diye soran annelere önerilerimiz:

  1. Bebeğinizi yatırmadan önce ılık su ile nazikçe yıkayın. Ardından hafif bir masaj uygulayarak rahatlamasını sağlayın.
  2. Uyku saati yaklaşırken karnını doyurun ve bezini değiştirin. Bu sayede geceleri fazla acıkmaz ve uykusu da ikide bir bölünmez.
  3. Bebeğinizin yatağı onun rahat edeceği şekilde olmalıdır. Ayrıca yatak, zorlanmadan kontrol edebileceğiniz bir yerde bulunmalıdır.
  4. Bebeğin karnı aç olursa uyumakta zorlanır. Uyutmadan önce bu ihtiyacını gidermelisiniz.
  5. Bebeğinizin altını temiz tutmaya özen göstermeniz gerekir. Bebekler altı kirli olduğu zaman uykuya dalmakta güçlük çeker.
  6. Uyuyacağı ortamdaki ısı, ışık ve ses gibi dış etkenler bebeği rahatsız edecek kadar yoğun olmamalıdır. (Çok düşük ısı da bebeğin uyumasını zorlaştırır.)
  7. Bebeğinizi kendi yatağında uyumaya alıştırmanız önemlidir.
  8. Bebeğiniz uykuya daldıktan bir süre sonra uyanıp ağlamaya başlarsa onu yatağından kaldırmamalı, kucağınıza almadan sakinleştirmeye çalışmalısınız. Böylece uykusu dağılmayacaktır. Onunla tatlı tatlı konuşarak ve güzel bir ninni söyleyerek yeniden uyumasını sağlayabilirsiniz.
  9. Bazı bebekler sallanarak uyutulmayı sever. Bebeklerin bazıları da bundan hoşlanmaz. Fakat bebeği sallamak, onu uyutmanın etkili yollarından biridir. Bebeğiniz uykuya dalma sorunu yaşıyorsa onu sallayarak uyutabilirsiniz. Fakat kucağınızda sallamak yerine ayağınızda ya da beşikte sallamalısınız.
  10. Bebeklerin çoğu kundak yöntemiyle kısa sürede uykuya dalmaktadır. Çünkü bebek kundağa sarıldığında anne rahmindeymiş gibi hareketsiz kalır. Bu, bebeğe kendini güvende hissettirir ve kolayca uyumasına yardım eder.
  11. Bebekler anne rahminde kaldığı süre boyunca fön makinesinin veya elektrikli süpürgenin sesine benzeyen bir ses duyar. Bebeğiniz bu aletlerin sesini duyduğunda ağlıyorsa ağlamayı bırakacaktır. Bu ses ona ana rahminde duyduğu sesi anımsatacak ve güvende olduğunu anlayacaktır. Uyumayan bebek için ne yapılır? diye merak ediyorsanız bu sesleri dinletmenizin onlara çok iyi geleceğini bilmelisiniz.Bu nedenle bu sesler youtubedan açılıp bebeğe dinletilip kolay uyuması sağlanabilir.

4 (Dört ) Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olmalı 4 Aylık Bebek Neler Yapar? Tıklayınız

4 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalı? Çocuk Doktorları Cevaplıyor Tıklayınız