Anne sütü bebeğin büyüme ve gelişmesi için ihtiyacı olan tüm besin öğelerini karşılayan tek gıda. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bebeklerin ilk 6 ay yalnızca anne sütü almalarını öneriyor. Hatta 6 ay boyunca bebekler su ihtiyacını bile anne sütü ile karşılamakta. Ancak bebeğiniz anne sütü almıyorsa yahut anne sütünüz yetersizse, çocuğun gelişimi akranlarında geriyse doktor kontrolünde 4 aylıktan itibaren ek gıdaya geçilebiliyor. Peki 4 aylık bebek beslenmesi nasıl olmalı? 4 aylık bebek neler yiyebilir?
Bebeğiniz süt emdikten sonra doymuyorsa, desteksiz başını dik tutabiliyorsa, desteksiz oturabiliyorsa, geceleri emmek için daha sık uyanıyorsa, siz yemek yerken yemeğinizi gözleriyle takip ediyorsa, tüm bu işaretler bebeğin ek gıdaya geçmeye hazır olduğunu gösterebiliyor. Parmak ve başparmak arasında bir şeyler alabilme yeteneği de katı gıdaya hazır olma belirtilerinden. Çocuğunuzda bunları gördükten sonra artık 4 aylık dahi olsa ek gıdaya başlanabilir. İşte 4 aylık bebeklerin yiyebilecekleri besinler:
4 aylık bebeğinizin boy ve kilosu akranlarına göre normalse henüz ek gıdaya geçme için çok erken demektir. Fakat bebeğinizde büyüme geriliği mevcutsa, yeterli anne sütü almıyorsa, kilosu düşükse doktora danışarak ek gıdaya başlanabilir. Doktorunuzun onayını almadan kesinlikle bebeğinizi katı gıdayla beslemeyin. 4 aylık bebeğin doktor izniyle yiyebileceği besinler şöyle:
Meyve Suyu ve Püresi: 4 aylık bebeklere ilk verilecek gıda meyve suyu ve meyve püresi olabilir. Öncelikle elma püresi ile başlanabilir. Elma güzelce yıkandıktan sonra kabukları soyulur cam rendede rendelenir süzülerek suyu elde edilir. İlk denemede 1-2 çay kaşığı elma suyu veya elma püresi yedirilebilir. Daha sonra her gün taze hazırladığınız meyve suyunun yahut meyve püresinin miktarını arttırarak bir haftanın sonunda tam bir elmanın suyu verilebilir. Her hafta armut, mandalina, portakal, karpuz, şeftali gibi değişik meyve suları, meyve püreleri denenebilir. Meyve sularına şeker katılmamalı. Çilek gibi alerji yapma ihtimali yüksek olan meyveler henüz verilmemeli. Aynı hafta içinde birden fazla meyve çeşidi vermeden her hafta 1 meyve çocuğa tanıtılmalı. Muz dahil mevsimine göre meyveler ile cam rendede rendelenip çocuğa yedirilebilir.
Sebze Çorbası: Bir orta büyüklükte patates, 1 küçük havuç veya taze kabak küçük küçük doğranır. Tencereye 2 su bardağı kaynatılır, malzemeler konulup yumuşayıncaya kadar pişirilir. Tel süzgeçten hiç ezmeden geçirilerek suyu alınır. Bir tatlı kaşığı irmikle 5 dk. kaynatılarak çorba yapılır.
Sebze Püresi: Bir orta büyüklükte patates, bir küçük havuç veya taze kabak küçük küçük doğranır. 2 su bardağı su tencereye eklenir, malzemeler konulup yumuşayıncaya kadar pişirilir. Almaya yakın 1 yemek kaşığı pirinç katılır (veya tatlandırmak için irmik katılır). Ateşten alınıp blenderdan geçirilerek püre haline getirilir. Daha sonra 1 çay kaşığı bitkisel sıvı yağ eklenir. Ana öğünlerde verilebilir. Bu sebzeler çocuğunuza dokunmadıysa daha sonraki dönemlerde taze fasulye, mercimek, bezelye, domates, yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak en son eklenir), gibi gıdalarda tek tek eklenebilir.
Yoğurt: Yoğurt da 4 aylık bebek için ilk besinlerden. Çocuğu yoğurtla tanıştırdığımız ilk seferlerde birkaç çay kaşığı yoğurt yedirmeli, her gün miktarını giderek artırmalı. Eğer bebeğiniz yoğurdu sevmezse daha önce denediğiniz meyvelerden birini içine koymayı deneyebilirsiniz.
Öğün Beslenme Saati
1 7.00 Anne sütü + Anne sütü yoksa formül mama
2 10.00 Anne sütü veya Formül mama (150-180 ml)
3 13.00 Anne sütü veya Formül mama (150-180 ml) veya Meyve suyu püresi yahut Sebze çorbası (100ml)
4 16:00 Anne sütü yoksa formül mama
5 19.00 Yoğurt (150 ml)
6 22.00 Anne sütü yahut Muhallebi(150 ml)
7 Gece boyunca Çocuğun istediğine göre Anne sütü veya formül mama(150-180ml)
4 Aylık Bebek Ne Yer? 4 Aylık Bebek Beslenme Ve Ek Gıda Tablosu Tıklayınız
4 Aylık Bebek Kaç Saatte Bir Beslenmeli Ve Kaç Saat Arayla Emer? Tıklayınız