4 Ekim Hayvanları Koruma Günü’nün anlamı nedir: Hayvanları korumak için yapılacak 12 şey

4 Ekim 2022
0 Yorum
4 ekim hayvanlari koruma gununun anlami nedir hayvanlari korumak icin yapilacak 12 sey

Dünyayı hayvanlarla paylaştığımızı anlamak, onların yaşam hakkına saygı göstermek ve müdahale etmeme konusunda farkındalık kazandırmak için her yıl 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü tüm dünyada kutlanıyor. Peki, 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü’nün anlam ve önemi ne? Hayvan hakları neler? Detaylar haberimizde…

Onlar dünyamızı birlikte paylaştığımız canlı dostlarımız… Kimimiz evimizde arkadaşlık ederken kimimiz de sokakta yaşayan hayvanlarımıza arkadaşlık ediyoruz. Hayvanları korumak ve bu konudaki farkındalığı artırmak amacıyla kutlana 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü’ne özel ‘Hayvanları korumak için neler yapabiliriz?’ Sorusunun cevabını derledik. İşte detaylar:

4 EKİM HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ NEDİR?

Hayvan severler, 1822 yılında İngiltere’de; hayvanları korumak, insanların hayvanlara iyi davranmaları, daha iyi şartlarda beslenme ve korunmalarını sağlamak amacıyla Hayvanları Koruma Birliği’ni kurdular. Türkiye’de Hayvanları Koruma Derneği 1908 senesinde kuruldu. Aynı amaçla dernekler birleşti ve Hollanda’nın başkenti Lahey’de Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu’nu oluşturdular. Bu kuruluş 19331 yılında Floransa’da toplandı ve dünyada yok olma tehdidi altında yaşayan hayvan türlerine dikkat çekmek adına 4 Ekim’ i Hayvanları Koruma Günü ilan etti.

HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ’NÜN AMACI

4 Ekim Hayvanları Koruma Günü’nün amacı; tüm canlıların yaşama hakkının olduğu bilmek, dünyada insanlardan başka canlılar olduğunu anlamak, hayvanların doğal yaşam alanlarının korumak, evde beslenen hayvanlara merhametli davranmak, iyi koşullarda beslenmeleri ve hayvanlara karşı duyarlı davranılması konusunda farkındalık üretmektir.

hayvan 5

#haber#

HAYVANLARI KORUMAK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?

Sokak hayvanlarını ve evcil hayvanları korumak için yapabileceğiniz şeyler çok basit! Hayvanları korumak için her birimize bir görev düştüğünü unutmayın. İşte hayvanları korumak için yapabileceğiniz şeyler:

HAYVANLARA YAPILAN ZULME GÖZ YUMMAYIN

Hayvanların eziyet görmesi suçtur. Herhangi bir işkenceye yahut istismara şahit olursanız derhal yetkililere başvurmalı ve şikâyetçi olmalısınız. İnsanlık dışı caniliğe, hayvanlara yönelik şiddete göz yummayın.

PETSHOP’DAN PARAYLA HAYVAN SATIN ALMAYIN

Petshop’dan hayvan sat almak bu ticarete destek vermek anlamına gelir. Hayvanları sağlıksız koşullarda yaşatan pethshoplara göz yummayın. Bunun yerine barınaklardan hayvan sahiplenin.

EVDEKİ ARTIK YİYECEKLERİ HAYVANLAR İÇİN AYIRIN

Evde artan yiyecekleri, ekmeği çöplüğe atmayın. Bunun yerine sokak hayvanlarına yahut yakınınızda bulunan hayvan besleyicilerine bırakın. Artık yiyeceklerin, hayvanların yiyebileceği şeyler olmasına dikkat edin.

hayvan 6

SOKAK HAYVANLARINA SAHİP ÇIKIN

Sokakta gördüğünüz yaralı ve hasta hayvanları kendi haline bırakmayın. En yakın veterinere yahut devlete bağlı sokak kliniğine başvurarak yardımcı olun. Kapınızın önüne mama ve su koyarak beslenmelerine destek olun.  

EVCİL HAYVANINIZIN GÜVENLİĞİNİ SAĞLAYIN

Evcil kedi veya köpeğinizin tasmasına iletişim bilgilerini ekleyin. Kaybolduklarında yahut acil veya beklenmedik bir durumda bu tasmalarındaki iletişim bilgileri sayesinde size ulaşabilirler.

DOĞAL TEMİZLEYİCİLER KULLANIN

Bakımını üstlendiğiniz hayvanınızın sağlığına uygun doğal temizleyiciler kullanın. Unutmayın kimyasallar hayvanların da sağlığını olumsuz etkiliyor.

hayvan 7

KÖPEĞİNİZ VARSA BİR KÖPEK EĞİTİM KURSUNA KATILIN

Köpek besliyorsanız onunla doğru iletişim kurmayı öğrenmek ve dostluğunu pekiştirmek adına kurslara katılabilirsiniz.

BARINAKLARDA GÖNÜLLÜ OLARAK ÇALIŞIN

Barınaklara giderek hayvanları sevin, beslenmesine ve gereken temizliklerine yardım etmeye çalışın. Unutmayın ki sokak hayvanları hepimizin sorumluluğu altında…

KUŞLARIN VE KARINCALARIN YUVALARINI BOZMAYIN

Kuşların ve karıncaların yuvalarını bozmayalım. Yumurtalarını almayalım.

hayvan 8

BAKAMAYACAKSANIZ EVE ALMAYIN

Besleyemeyeceğimiz, bakamayacağımız hayvanları eve almayalım. Biz almazsak belki onlara bakabilecek biri alır.

ZOR DURUMDA KALMIŞ HAYVANLARA YARDIM EDİN

Zor durumdaki hayvanları korumalı, bakımlarını yapmalı ve en kısa zamanda doğal hayatına geri dönmesini sağlamalıyız.

EVCİL HAYVANINIZIN İHTİYAÇLARINI GÖZETİN

Bakımını evde üstlendiğiniz hayvanların bulunduğu ortama, mamalarına ve sağlıklarına özen gösterin. Düzenli olarak veteriner kontrolü yaptırın.

hayvan 9

HAYVAN HAKLARI NELERDİR?

15 Ekim 1978’de Paris UNESCO evinde ilan edilen Hayvan Hakları Evrensel Bildirisine göre genel olarak hayvan hakları şöyle:

  1. Bütün hayvanlar yaşam önünde eşit doğarlar ve aynı var olma hakkına sahiptirler.
  2. Bütün hayvanlar saygı görme hakkına sahiptir. Bir hayvan türü olan insan, öbür hayvanları yok edemez. Bu hakkı çiğneyerek onları sömüremez. Bilgilerini hayvanların hizmetine sunmakla görevlidir. Bütün hayvanların insanca gözetilme, bakılma, ve korunma hakları vardır.
  3. Hiçbir hayvana kötü davranılamaz, acımasız ve zalimce eylem yapılamaz. Bir hayvanın öldürülmesi zorunlu olursa, bu bir anda, acı çektirmeden ve korkutmadan yapılmalıdır.
  4. Yabani türden olan bütün hayvanlar, kendi özel doğal çevrelerinde karada, havada ve suda yaşama ve üretme hakkına sahiptir. Eğitim amaçlı olsa bile özgürlükten yoksun kılmanın her çeşidi bu hakka aykırıdır.
  5. Geleneksel olarak insanların çevresinde yaşayan bir türden olan bütün hayvanlar uyumlu bir biçimde türüne özgü yaşam koşulları ve özgürlük içinde yaşama ve üreme hakkına sahiptir.
  6. İnsanların yanlarına aldıkları bütün hayvanlar doğal ömür uzunluklarına uygun sürece yaşama hakkına sahiptir. Bir hayvanı terk etmek acımasız ve aşağılık bir davranıştır.
  7. Bütün çalışan hayvanlar iş süresi ve yoğunluğunun sınırlandırılması ve güçlerini artırıcı bir beslenme ve dinlenme hakkına sahiptir.
  8. Hayvanlara fiziki ya da psikolojik bir acı çektiren deneyler yapmak hayvan haklarına aykırıdır. Tıbbi, bilimsel, ticari ve başkaca biçimlerdeki her türlü deneyler için de durum böyledir.
  9. Hayvan beslenmek için yetiştirilmişse de bakılmalı, barındırılmalı, taşınmalı, ölümü de acı çektirmeden ve korkutmadan olmalıdır.
  10. Hayvanlardan insanların eğlencesi olsun diye yararlanılamaz, hayvanların seyrettirilmesi ve hayvanlardan yararlanılan gösteriler hayvan onuruna aykırıdır.
  11. Zorunluluk olmaksızın bir hayvanın öldürülmesi yaşama karşı suçtur.
  12. Çok sayıda yabani hayvanın öldürülmesi demek olan her davranış bir soykırım, yani bir suçtur.
  13. Hayvan ölümüne de saygı göstermek gerekir. Hayvanın öldürüldüğü şiddet sahneleri sinema ve televizyonda yasaklanmalıdır.
  14. Hayvanları koruma ve savunma kuralları, hükümet düzeyinde temsil olunmalıdır. Hayvan hakları da insan hakları gibi yasayla korunmalıdır.