Düşük karbonhidratlı, yüksek yağ içeren bir beslenme şekli olan ketojenik diyet (Keto diyeti), ketozis adı verilen bir metabolik durumu tetiklemek amacıyla oluşturulmuştur. Bu biyolojik süreç, vücudun ana enerji kaynağını şekerden yağlara çevirerek yağ yakımını ve olası kilo kaybını hızlandırır.
Araştırmalara göre, ketojenik diyet uygulayanların ilk hafta içinde 0,5 kg ile 5 kg arasında kilo kaybettikleri belirtilmiştir. Keto diyetinde, tahıllar, baklagiller, meyveler ve nişastalı sebzeler gibi karbonhidrat yönünden zengin gıdalar tüketilmez. Diyetin kalorilerinin %20’si et, yumurta ve peynir gibi protein kaynaklarından sağlanır. Kalorinin %75’i ise sağlıklı yağlar, işlenmemiş kuru yemişler, zeytinyağı, tereyağı ve avokado gibi yağlardan gelir.
Ketojenik diyet programında yer alan başlıca gıdalar şunlardır; Et ve hayvansal ürünler, deniz mahsulleri, yağlar, düşük karbonhidratlı sebzeler, süt ürünleri, kuruyemişler ve tohumlar, düşük şekerli meyveler.
Keto diyetini takip edenlerin uzak durması gereken gıdalar şunlardır; Tahıllar ve nişasta, buğday, pirinç, makarna, şeker, bal, şuruplar, tatlılar, baklagiller, fasulye, mercimek, nohut, yüksek karbonhidratlı meyveler, muz, elma, portakal.