Canınız salep çektiyse ancak kalorisi ve kilo aldırıp aldırmadığı hususunda tereddüt yaşıyorsanız bu haberimiz sizler için!
Salep, geleneksel Türk içeceklerinden, salep bitkisinin yumrularının ‘toz’ formuna getirilmesiyle yapılıyor, kış aylarında içimizi ısıtıp enerji veriyor.
Salep sağlığa da muhteşem faydalar sunuyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor, soğuk algınlığına iyi geliyor, kabızlığı gideriyor, ishali kesiyor, hazmı kolaylaştırıyor, tarçınla birlikte tüketildiğinde kan şekerini dengeliyor, tatlı krizlerini önlüyor, tok tutarak kilo vermeyi destekliyor.
Salepin kalorisi şöyle:
Diyetisyen Dilara Koçak salepin kalorisiyle ilgili şu ifadelerde bulundu:
“1 bardak salep aşağı yukarı 200-220 kalori içermektedir. Salepten alınan kaloriyi yakmak için 45 dakika yürüyüş yapılmalı. Salepe tarçın katılması kan şekerini dengeliyor, tatlı krizlerini önlüyor ve kişiyi uzun süre tok tutuyor.”
Hazır salepler yüksek oranda şeker karbonhidrat içerdiğinden sık tüketilmesi kilo almaya neden olabiliyor.
Salepin kilo aldırmaması için saf, toz salep almalı, evde salep yapıp bunu içmelidir.
Salep, lif, protein ve kalsiyum içeriği sayesinde tok tutarak kilo vermeyi destekleyecektir.
Salepin zayıflama üzerindeki etkisi çoğunlukla kalsiyumlu yapısından kaynaklanıyor. The Journal of Nutrition’da Ocak 2003’deki “Kalsiyum Alımı ve Kilo veya Yağ Kütlesinde Azalma” adlı çalışmaya göre kalsiyum alımının artması yağ kütlesini azaltıyor, böylece kilo vermeyi destekliyor.
Ancak hazır salepler yüksek şeker içerdiklerinden zayıflamaya yardımcı olmaz aksine sık tüketilmesi kilo almaya yol açabilir.
1 kupa salep 220 kaloridir.
1 çay kaşığı salep 4,5-5 kalori içermektedir.
Orijinal, saf salepin 100 gramında 79 kalori yer almaktadır.
Diyette hazır salep haftada 1 gün, ara öğünde içilebilir.
Hazır saleplerin kalori, şeker ve karbonhidrat değerinin yüksek olmasından dolayı sık sık ve çok miktarda tüketilmesi halinde kilo almaya yol açacaktır.
Hazır salepler yüksek oranda şeker içerdiğinden kalorileri de yüksektir. Bu nedenle en sağlıklısı evde salep hazırlamaktır. Diyetisyen Gamze Şanlı Ak, 1 bardağı 70 kalori olan salep tarifi verdi.
Malzemeler
Tencereye sütü alın. Yavaş yavaş toz salebi ekleyip topaklanmaması için karıştıra karıştıra pişirin. Süt ve toz salep karışımı kaynayınca kısık ateşte birkaç dakika daha karıştırıp, ocaktan alın. Tarçın serpip tüketin. Dilerseniz biraz toz tatlandırıcı da katabilirsiniz.
Salep orkide bitkisinin köklerinin ‘toz’ formuna getirilmesiyle elde ediliyor. Lezzeti kadar sağlığa olan yararları ile de dikkat çekiyor.
Diyetisyen Fazile Yılmaz salepin faydalarını şöyle sıraladı:
Saf salepte şeker, glüten, glikoz şurubu, katkı maddesi bulunmaz. Ancak hazır olarak satın alınan salepler şeker içermektedir.
Avrasya Bilimler Akademisi Sosyal Bilimler Dergisi’nde Osmanli Mutfağindan Günümüze Gastronomik Değerimiz “Salep” adlı 2017 yılında yayınlanan çalışmaya göre bir porsiyon salepin besin değeri şöyledir:
Enerji 79 Kcal
Protein 4,1 g
Yağ 2,4 g
Karbonhidrat 10,2 g
Demir 0,1 mg
Fosfor 119 mg
Çinko 1 mg
Kalsiyum 153 mg
Sodyum 63 mg
A Vitamini 256 IU
Tiamin 0,05 mg
Riboflavin 0,21 mg
Niasin 0,13 mg
C Vitamini 1 mg
Kolesterol 10mg