Nefes alırken göğsünüz ağrıyorsa aman dikkat! Şiddetli göğüs ağrısının belirtileri

20 Eylül 2016
0 Yorum
Purple Aesthetic Watercolor Zoom Virtual Background 15 1

Nefes alırken ağrıyan göğüsten kaynaklı bazı riskler ortaya çıkabilir. Bazı araştırmalarda göğüs ağrısı ve kalp krizi arasında bağlantılar tespit edildi.  Ağrı, karın bölgesine, sırta ve boyuna da sıçrayabilir. Duruma göre göğüs ağrısı bıçak gibi, keskin, şiddetli ve çok rahatsız edici olabilir. Nedenini belirlemek için doktora gidilmesi önemlidir.

NEFES ALIRKEN GÖĞSÜNÜZ AĞRIYORSA AMAN DİKKAT!

Yoğun öksürük kaburga arasındaki tendon ve kaslara kolayca zarar verebilir. Bu durum göğüs ağrısına neden olur ve bu tür ağrılar zamanla kötüleşme eğilimindedir.

Kaburga kırığınız varsa şiddetli bir göğüs ağrısı yaşarsınız ve bu ağrı öksürdükçe ya da derin nefes aldıkça daha çok hissedilir. Ağrı tek bir alanda değildir, bastırdığınızda acı hissedersiniz. Böyle bir yaralanma ile göğüs kafesi ve göğüs arasındaki eklem, iltihaplı hale gelebilir. Bu duruma kostokondritin denir ve derin nefes alınca göğüs ağrısına neden olur.

Göğüs ağrısı, yalnızca bir tarafta ise zatürre belirtisi olabilir. Zatürre olduğunuzda sağ tarafta veya sol tarafta göğüs ağrısı hissedersiniz. Ayrıca zaman zaman kan içeren sarı ya da yeşil balgam görülebilir. Göğüs ağrısı kötüleşir, buna öksürük ve nefes darlığı eşlik eder.

Purple Aesthetic Watercolor Zoom Virtual Background 16 1

Pnömotoraks, akciğerlerin duvar kaplamalarının yırtılması durumudur. Bu durum akciğerleri daraltarak keskin göğüs ağrısı, hızlı nefes, hızlı nabız ve aşırı terlemeye neden olur. Ölümcül olabildiğinden mutlaka doktor kontrolünde tedavi gerçekleştirilmelidir.

Göğüs ağrısı, akciğerlerde duvar zarının şişmesinin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Bu, plörezi olarak bilinen bir durumdur. Normalde pnömoni, viral bir enfeksiyon, akciğer kanseri veya tüberkülozdan kaynaklanır. Ölümcül olabilir.

Akciğerdeki damarların pıhtı ile tıkanmasıyla meydana gelir. Ateş, hızlı nefes, göğüs ağrısı ve aşırı terlemeye neden olur. Cildinizin rengi soğuk mavi tonuna dönebilir. Şiddetli durumlarda öksürükle birlikte kan gelir. Ölümcül olabilir şüpheniz varsa mutlaka doktora görünün.

GÖRH’de mide asitleri özefagusa doğru ilerlediğinden göğüs ağrısı ortaya çıkabilir. Ayrıca batma ve yanma hissi de duyabilirsiniz.

Anjin veya kalp hastalığı da göğüs ağrısına neden olur. Ağrı genellikle göğüs ortasında yoğunlaşır. Yeterli oksijen alınmamasından kaynaklanır. Ağrı, gerginlik, sıkma, ağır baskı veya ezici şekilde hissedilebilir.

ŞİDDETLİ GÖĞÜS AĞRISININ DİĞER NEDENLERİ

1. Hızlı nefes almaya neden olan stres ya da panik atak. Bunları aşmak için stresten uzak durmalıdır.
2. Yemek borusu ve yutaktaki daralma, spazm
3. Zona hastalığı
4. Safra taşları da ağrıya neden olabilir ve yağlı yemek yedikten sonra kötüleşen bir durumu tetikleyebilir.
5. Gastrit, mide ülseri
6. Ana atardamarda meydana gelen yırtılma

Nefes alırken göğüs ağrısından muzdaripseniz en kısa zamanda kardiyoloji uzmanına başvurmalısınız. Doktor teşhise göre gerekli tedaviyi uygulayacaktır.