Ayva, C vitamini, A vitamini, b6 vitamini, potasyum, magnezyum, fosfor, demir ve bakır içeriğiyle hamile kadın ve anne karnındaki bebek için en faydalı besinlerdendir.
Uzman Diyetisyen Tuğba Yaprak sosyal medya hesabından ayvanın hamile kadınlarda bağışıklığı güçlendirdiğini, sindirim sisteminin çalışmasını destekleyip kabızlığa iyi geldiğini, vücudu rahatlattığını, krampları önlediğini, folik asit içeriği sayesinde anne karnındaki bebeğin beyin ve sinir sistemi gelişimini desteklediğini paylaştı.
Hamile kadınlara, uzmanlar tarafından ayva dahil çoğu meyve ve sebzenin tüketilmesi önerilmektedir.
Ayva diğer meyvelerde olduğu gibi vitamin, mineral deposudur.
Ayvanın hamile kadınlara ve bebeğe faydaları şöyle:
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR
Hamilelikte hormonlardaki değişimlerle beraber bağışıklık sistemi baskılanır ve düşme eğilimine girer. Ayva C vitamini açısından zengin içeriği sayesinde anne adayının bağışıklık sistemini güçlendiriyor, soğuk algınlığı, grip, nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanmayı önlüyor.
KABIZLIĞA İYİ GELİR
Hamilelikte yaşanabilecek potansiyel sağlık sorunlarından biri de kabızlıktır.
Kabızlık dışkının sert, kuru ve katı hal almasıdır. Hamilelikte kabızlıktan yine hormonlardaki artışlar ve azalmalar sorumludur.
Ayva, yüksek miktarda lif (pektin) içermektedir. Lifli besinlerin kabızlığa iyi geldiği araştırmalara da konu oldu.
Pediatric Gastroenterology, Hepatology & Nutrition’da 2014 Aralık ayındaki “Kabızlık İçin Diyetler” adlı incelemeye göre bazı çalışmalarda daha yüksek diyet lifi alımının daha düşük kabızlık vakalarıyla ilişkili olduğu yer aldı.
Gebelikte her gün ayva yemeğe devam ederek kabızlıkla mücadele edebilirsiniz.
MİDE BULANTISINI DİNDİRİR
Mide bulantısı hamileliğin özellikle ilk trimesterında yani ilk 3 ayında sıklıkla yaşanan bir sorun.
Ayva b6 vitamini içeriği sayesinde gebe kadınlarda görülebilen mide bulantısı ve kusmaya iyi gelir, mideyi yatıştırır.
Ayva suyu midedeki mikroplarla da savaşır. Food and Nutrition Sciences’da Ocak 2011’de geçen çalışmada, ayva suyunun mide astarında yaralar ve ülserler oluşmasına neden olabilen bir bakteri türü olan Helicobacter pylori’nin (mide mikrobunun) çoğalmasını engellemeye yardımcı olduğunu tespit edildi.
KAS KRAMPLARINI ÖNLER
Hamile kadınların önemli bir kısmında kaslarda kramp ve ağrılar görülüyor.
Ayva, potasyum minerali açısından zengindir. Potasyum, kas kasılmalarını rahatlatır, kaslar ve sinirler arasında iletişim sağlar. Bu sayede kaslarda krampları ve ağrıları önlemeye yardımcı olur.
KİLO KONTROLÜ SAĞLAR
Ayva düşük kalorili bir meyvedir. 100 gr ayva yalnızca 57 kaloridir. Ayva yüksek lif içeriği ve düşük kalorisi sayesinde hamile kadınlarda kilo kontrolünü destekler, fazla kilo alınmasını engeller.
GEBELİK ZEHİRLENMESİNİ ENGELLER
Ayva hamilelerde preeklampsi (gebelik zehirlenme) riskini azalttığı bilinen potasyum ve folat açısından zengindir.
Biomedicines’da Ocak 2023’da “Gebelikte Folik Asidin Biyolojik Rolü ve Preeklampsinin Önlenmesinde Olası Terapötik Uygulaması” adlı çalışmaya göre folat(folik asidin) preeklampsi riskinin azalmasında etkisi yer aldı.
BEBEĞİN BEYİN GELİŞİMİNİ DESTEKLER
Ayva bebeğin beyin sağlığında etkili olan folik asit içerir.
Hamilelik öncesinde ve sırasında bir B vitamini türü olan folik asidin yeterli miktarda alınması, bebekte görülebilecek nöral tüp defektlerinin çoğunu önler, bebeğin beyin ve sinir sisteminin gelişmesine katkı sağlar.
Hamilelikte ayva yemek bebeğin güzelleşmesine de yardımcı olabiliyor.
Tam İlmihâl Se’âdet-i Ebediyye kitabında buyruldu ki
( Bir zemânın mü’minleri, çocuklarının çirkin olduğundan Peygamberlerine “sallallahü teâlâ aleyhim ve sellem” şikâyet etmişdi. Vahy gelip, (Ümmetine söyle, çocuğu olacak kadınlar, ayva yisin!)buyuruldu. Hâmile iken ayva, çocuk olunca hurma yirlerdi.)
Halk arasında gebelikte ayva yemenin bebeğin gamzeli olmasını sağladığına inanılmaktadır.
Bebeğinin gamzeli olmasını arzulayan kadınlar, hamileliklerinin özellikle ilk dört ayında bol bol ayva tüketerek, ayvanın çukur kısımlarını kendi yanaklarına bastırmakta ve bebeklerinin yüzünde gamzelerin oluşması niyetiyle Allah’a dua etmektedirler. Siz de bu yöntemi deneyebilirsiniz.
Günde birkaç tane ayva yenilebilir. Ayvanın fazla miktarda tüketilmesi karın ağrısı, ishal, mide bulantısı gibi yan etkilere neden olabilmektedir.
Ayvanın doğumu kolaylaştırdığına dair herhangi bir bilimsel araştırma mevcut değildir. Fakat halk arasında ayva suyunun, ayva çekirdekleriyle karıştırılıp kaynatılması ve bu suyun içilmesinin doğumu kolaylaştırdığına inanılır.
Ayva ekşimsi bir meyvedir. Halk arasında ekşi yiyecekler aşermenin kız bebek beklenildiğine dalalet ettiğine inanılır. Hatta “Ye ekşiyi doğur Ayşe’yi, ye tatlıyı doğur atlıyı” sözü meşhurdur.