Gametofobi, evlilik korkusu olarak tanımlanan ve kişilerin evlilikle birlikte sosyal ve kültürel hayatlarının değişeceği kaygısı nedeniyle ortaya çıkan bir durumdur. Aile Danışmanı ve Psikolog Selver Yazıcı, bu durumun özellikle bireylerin geçmiş yaşamlarında yaşadıkları olumsuz deneyimlerden (aldatılma, terk edilme, boşanma gibi) kaynaklanabileceğini belirtiyor. Kişinin sosyal yaşamındaki değişiklikler, maddi sorumluluklar ve sosyal çevreyle olan ilişkilerinin evlilikle birlikte değişmesi kaygıları, Gametofobiye yol açabilir.
Yazıcı, Gametofobinin daha çok erkeklerde görüldüğünü, çünkü toplumsal olarak erkeklerin evlilikten önce maddi ve sorumluluk anlamında daha büyük yükler taşıdığının düşünüldüğünü vurguluyor. Bu kaygılar, erkeklerin evlilikten kaçınmalarına neden olabilir. Ancak kadınlarda da bu durum görülebilir.
Gametofobi genellikle ilaç tedavisi gerektirmeyen bir rahatsızlık olup, bilişsel davranışçı terapi ile tedavi edilebilir. Terapide, bireyin geçmiş yaşamı incelenir ve olumsuz deneyimlerle yüzleşmesi sağlanarak, problemi kendi kendine çözmesi teşvik edilir. Ancak, bazı durumlarda psikiyatrik tedavi gerekebilir, fakat Yazıcı, Gametofobinin genelde ilaç tedavisi gerektirmeyen bir durum olduğunu belirtmektedir.
Yazıcı, “Oransal olarak baktığımızda kadınlar da erkekler de Gametofobiyi yaşayabiliyorlar ama günümüzde daha çok erkeklerin Gametofobi yaşadığını gözlemliyoruz ve görüyoruz. Aslında bunun en büyük etkilerinden bir tanesi toplumsal yani kültürel olarak erkeğe düşen görevin maddi ve sorumluluk açısından daha fazla olduğunu düşünmeleri. Evlendiklerinde sosyal hayatlarının tamamen değişeceğini düşünmeleri ve ekonomik olarak erkekte toplanan bir sosyal sorumluluğun olması erkeklerin Gametofobiye yakalanmalarını daha fazla etkiliyor diyebiliriz” ifadelerini kullandı.