Toplum içerisinde ‘Üç aylar’ şeklinde zikrettiğimiz mübarek aylar sırasıyla; Allah (c.c.)’un ayı olan Receb, Sevgili Peygamberimiz (SAV)’in ayı olan Şaban ve ümmetin ayı olan ise Ramazan-ı Şeriftir. Bu üç aylarda manen huzura erişebilmek ve Allah (c.c)’a kalben daha yakın hissedebilmek için kendimizi arındırmamız gerekir.
Öyle ki hem dil ile hem de kalp ile erişebileceğimiz bu manevi temizlik sonucunda umulur ki Allah (c.c) bizleri affetsin. Nitekim Allah (c.c) kitabı olan Kuran-ı Kerim’in Mümin suresi 60. ayetinde Rabbiniz şöyle buyuruyor: “Bana dua edin, size cevap vereyim. Bana kulluk etmeyi kibirlerine yediremeyenler, yakında perişan bir halde cehenneme gireceklerdir.”
Samimi bir Nasuh tövbesi ve hakiki bir Rabbe yöneliş ile günahların affı için Allah (c.c)’dan bolca mağfiret istenmelidir. Allah (c.c)’un rızasını kazanabilmek için ise yapabileceğimiz öncelikli ibadetlerden birisi de oruçtur. Nitekim oruç ibadeti, Allah (c.c)’un “Mükâfatını ben vereceğim” şeklinde buyurduğu tek yegane ibadettir.
HADİS-İŞERİF: “Oruç bir zırhtır / bir kalkandır. Oruçlu kimse kötü söz söylemesin ve cahillik yapmasın. Eğer herhangi bir kimse kendisiyle dövüşmeye yâhut sövüşmeye girişirse, ona iki defa ‘Ben oruçluyum’ desin. Nefsim elinde olan Allah’a yemin ederim ki, oruçlu ağzın kokusu, Yüce Allah katında misk kokusundan daha temizdir. Yüce Allah: Oruçlu kimse benim için yemesini, içmesini, cinsî arzusunu terk eder. Oruç, yalnız benim içindir / doğrudan doğruya benim için yapılan bir ibâdettir. Onun ecrini de doğrudan doğruya ben veririm. Hâlbuki diğer güzel amellerin hepsi on misli ile ödenir.” (Buharî, Savm, 2).
Mübarek üç aylarda hiç ara vermeden peş peşe oruç tutmanın dinen bir sakıncası olup olmadığı en çok araştırılan ve merak edilen konulardan biri olmaktadır.
Bu durumla ilgili Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)’in sahih hadis-i şerif kaynakları baz alındığında; Efendimiz (SAV)’in Recep ve Şaban aylarında, diğer aylara göre daha çok nafile oruç tuttuğu hadis kaynaklarında bahsedilmektedir. (Buhârî, ”Savm”, 52, 53), ancak Recep ve Şaban olmak üzere bu iki ayı aralıksız oruçlu geçirdiğine dair kesin bir bilgiye rastlanmamaktadır.
Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)’in üç aylar gibi mübarek aylarda nafile oruç tuttuğu bazı hadis-i şeriflerde belirtilmiştir. Sahih hadis-i şerif kaynaklarından Ebû Davud’ta, hiç ara vermeden devamlı olarak oruç tutan bir zata Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)’in bazı oruç önerilerinden sonra şöyle buyurduğu rivayet edilmektedir:
“Haram aylarından bazısını tut, bazısını bırak, haram aylarda tut ve bırak, haram aylarda tut ve bırak.”
Hadisin devamında raviolan Şahabı şöyle demektedir: “Resulullah ‘tut’ dedikçe, üç parmağını yumdu, ‘Bırak’ deyince de üç parmağını bıraktı.” Böylece Peygamberimiz (SAV)’in o zata, “Üç gün tut, üç gün ara ver.” dediği anlaşılıyordu.” (bk. Ebu Davud, Savm, 54; Ayrıca bk. İbn Mace, Sıyam, 43)
Dolayısıyla bu hadis-i şerifte göz önünde bulundurulduğunda anlaşılan yüksek ihtimalle şudur ki; Ramazana ek olarak Recep ve Şaban aylarını da bütünü ile oruçlu geçirmek haram sayılmamakla beraber sünnete uygun bir şekilde bu aylarda birer gün bile olsa oruca ara vermek daha uygun olmaktadır.
HADİS-İ ŞERİF: Haram aylarda Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri oruç tutana iki yıllık ibadet sevabı yazılır. [Taberani]
HADİS-İ ŞERİF: Haram aylarda bir gün oruç tutup bir gün yemek çok faziletlidir.) [Ebu Davud]