Özellikle de yeni doğan bebek bakımında yüzde yüz orijinal, saf ve doğal ürünlerin kullanımı, ebeveynler arasında uzun zamandır popüler bir konudur. Bebek ve çocukların ciltleri biz yetişkinlerin cildine göre çok daha hassas bir yapıda ve ince olması nedeniyle tavsiye edilen her ürün organik olsa dahi kullanılmamalıdır.
Oldukça hassasiyet ve dikkat gerektiren bebek cilt bakımında birçok anne ve baba, özellikle de atopik dermatit olan kuru ciltli bebeklerinde nemlendirici vazifesi görmesi ve zararlı etkenlerden korunması için doğal bir ürün arayışı içindedir.
Doğal ürün dendiğinde ise anne ve babaların şüphesiz ki akıllarına gelen ilk şey, elbette ki mutfakta yemeklerimizde ya da kendi cilt bakımımızda olsun içeriğinde doğal ve besleyici özellikte olan zeytinyağları gelmektedir.
Her ne kadar organik olduğu ileri sürülse de zeytinyağının bebek cildine sürüldüğünde herhangi bir yan etkisinin olup olmadığı konusunda birtakım kaygılar vardır.
Özellikle Akdeniz kültüründe geleneksel olarak kullanılan zeytinyağı, bebek cildi bakımında yaygın bir tercih olmuştur. Peki zeytinyağını bebek cildine sürmek gerçekten etkili mi? Zeytinyağının bebek cildine faydası mı var zararı mı? İşte bebek cilt bakımında zeytinyağı kullanımına dair bilinmesi gerekenler…
Bebek cilt bakımında zeytinyağının tercih edilmesinin ilk nedeni genellikle bebeğin kuru olan cildinin nemlenmesini sağlamak ve masaj uygularken kayganlık vazifesi sağlamak için kullanılmaktadır. Normalde gündelik yaşantımız içerisinde de doğal bir nemlendirici olarak görülen zeytinyağı, belki de gerçekten bebek cildi üzerinde de besleyici özellik gösterse de bebeklerin ciltlerinin hassas olmaları nedeniyle istemsiz herhangi bir yan etkide de bulunabilir.
Bu nedenden dolayı uzmanlar, özellikle de yeni doğan gibi çok küçük bebeklerde zeytinyağı kullanımını önermezler. Bebeklerin cildi ince ve hassas olduğundan, zeytinyağı gibi ağır yağlar cilde zarar verebilir ve tahrişe yol açabilir. Bunun yerine, bebek bakımında tercih edilebilen hipoalerjenik ve bebek cilt tipine uygun nemlendiricilerin kullanılması tavsiye edilebilmektedir.
Eğer daha öncesinden bebeğinize bazı cilt testleri yaptırdıysanız ve sonuçları normal değerlerde çıktığı için bebeğinizin cilt tipinin zarar görmeyeceğini düşünerek zeytinyağı kullanımını denemek istiyorsanız; yine de cilt üzerine zeytinyağı sürmeden önce şu hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir:
Patch testi yapmak: Zeytinyağını bebeğinizin cildinin küçük bir yerine uyarlayarak olası alerjik reaksiyonları test etmek önemlidir.
Uzman önerisi: Özellikle cilt problemleri görülen bebeklerde, zeytinyağını sürmeye başlamadan önce muhakkak bir uzmana danışmak yararlı olacaktır.
Dozaj ve sıklık: Zeytinyağının ne kadar sürüldüğü ve ne sıklıkla kullanılacağı hususunda dikkatli olmak gerekir.
Bebeklerde zeytinyağı kullanımı ile ilgili yayın uygulanan bir yöntem de zeytinyağının bebeğin göğsüne sürülmesidir.
Bebeğin cildinde direkt olarak göğsüne zeytinyağı sürmek, bazı olumlu faydaları olmasına rağmen, dikkatli bir şekilde kullanım sağlanmalıdır. Sebebi ise her bebek farklıdır ve zeytinyağının cilt üzerinde oluşturacağı etkiler de kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Bundan dolayı, anne ve babaların bebeklerinin cildinde zeytinyağını kullanmadan önce hekim onayından geçirmeleri ve bebeklerinin cilt tipine uygun olup olmadığı konusunda gerekli testlerin yapılması oldukça önemli bir noktadır.
Zeytinyağının bebek göğsünde olumlu etkisinin olmasının yanı sıra özellikle soğuk algınlığı ya da solunum yolu enfeksiyonları gibi durumlar varsa, üzerine zeytinyağının göğsüne sürülmesi, solunum yollarında tıkanıklığa yol açabileceğinden dikkatli olunmalıdır. Buradan bağlanılacak sonuca göre özetle denilebilir ki; zeytinyağı, saf bir ürün olsa da bebek cildine uygulanmadan önce anne ve baba olarak gerekli önlemleri almanız gerekmektedir.