Baş parmakta titreme, genetik, stres, vitamin eksikliği, Anksiyete gibi pek çok nedenden kaynaklanabilmektedir. Bu sorundan muzdaripseniz Nöroloji doktoruna gitmelisiniz.
Genetik
El ve parmakların titremesine sebep olan genetik duruma esansiyel tremor denir. Diğer bir deyişle, bu hastalık kişinin ebeveynlerinden birinde gen mutasyonu varsa kendinde de bu genin olma ihtimali çok yüksektir. Esansiyel tremoranin neden olduğu baş parmak titremesi her yaşta görülebilse de daha çok yaşlı kişilerde görülmektedir.
Baş parmak titremesi; çoğunlukla yemek yerken veya yazı yazarken yaşanmaktadır. Bu titreme kişi yorgunken, stresli anda, kafein tüketince veya açken tetiklenip şiddetlenebilir.
Kullanılan İlaçların Yan Etkileri
El,baş parmağı ya da vücuttaki titremenin nedeni kullanılan ilacın bir yan etkisi olabilir. Çünkü kullanılan tıbbi ilaçların bazıları sinir sistemi ve kasları etkileyip titremeye yol açabilmektir. Bu durumda ilaç kullanılmadığında titreme de duracaktır. Ancak doktorunuz söylemeden reçeteli ilaçları kullanmayı bırakmamalısınız. Eğer parmağınızdaki titremenin sebebi ilaçlar olduğunu düşünüyorsanız doktoranıza danışmalı ve ona göre hareket etmelisiniz.
Vitamin ve Mineral Eksikliği
B12 eksikliği, D Vitamini, Kalsiyum ve Magnezyum eksikliği baş parmak titremesi dahil çeşitli sorunlara sebep olabilir.
Stres
Baş parmak titremesinin bir başka sebebi de stres olabilir. Yoğun stres altında olmak kişinin fiziken de huzursuz hissetmesine ve gergin olmasına yol açar. Bu durumda kaslar da etkileneceğinden baş parmakta titreme yaşayabilirsiniz.
Tekrarlayan Hareketler Yapmak
Telefonla oyun oynamak ve bilgisayarda yazı yazmak gibi bir hareketi sürekli tekrarlamak eldeki kas ,sinir, bağ ve tendonlarda zarar verebilir ve buna bağlı olarak da baş parmakta titreme yaşanabilir.
Anksiyete
Kişinin endişeli olması da vücudunda titremelere yol açabilir. Çünkü stres ve endişe anında insan beyninde adrenalin benzeri stres hormonları salgılanır ve bu hormonlar kalp atış hızında ve nefes alışta hızlanmaya sebep olur. Vücuttaki stres hormonları vücudun kaslarını da etkiler ve baş parmağı gibi daha birçok bölgelerde seğirme ve titreme görülebilir.
Uykusuzluk
Uyku insan sağlığı için en hayati eylemlerden birisidir. Buna bağlı olarak uykusuzluk durumunda da vücudumuzdaki sinir sistemi direkt olarak kötü olarak etkilenmektedir. Uykusuzluktan muzdaripseniz bu belirtilerden biri de baş parmaktaki titremedir. Bu titremelerin sebep olduğu sarsıntı çok yoğun olması halinde gün içinde kalem tutma gibi hassas hareketler gerektiren işlerin yapılması zorlaşabilir.
Aşırı Kafein Alımı
Güne başlarken kahve içmeden uyanamayabilir ve kahve içtiğinizde çok daha zinde hissedebilirsiniz. Ancak çok fazla kahve içmek, çok kafein alımı baş parmakta titreme dahil çeşitli sorunlara yol açabilir.
Parkinson Hastalığı
Vücutta kimyasal dopamin hormonunu üreten sinir hücrelerinin hasar görmesinin sebep olduğu hastalığa parkinson hastalığıdır. Vücutta dopamin hormonunun görevi vücudun hareketlerinin düzgün ve koordineli olarak yapılmasını sağlar. Dopamin eksikliği durumunda yani parkinson hastalığında vücutta dinlenme anında el, kol, bacak ya da kafalarda titremeler görülmektedir.
Amyotrofik lateral skleroz (ALS)
Vücutta hareketleri kontrol eden sinir hücrelerine yani motor nöronlarına zarar gelmesi durumuna LouGehrig(ALS)hastalığı denilmektedir. Sağlıklı vücutta motor nöronları vücudun hareketlerini kolaylaştırmak için beyinden kaslara mesaj gönderilmektedir. ALS hastalığı durumunda beyin kaslara bu mesaji gönderilmemektedir ve zamanla vücuttaki kaslar zayıflayıp baş parmak başta olmak üzere elde titremelere yol açmaktadır.
Altta Yatan Tıbbi Nedenler
Baş parmaktaki titremenin nedeni bazen de başka bir tıbbı hastalık olabilir. Örnek vermek gerekirse, otoimmün bozukluklar vücutta sağlıklı dokuları hedef alıp saldırır ve baş parmakta seğirmelere ve titremelere yol açabilir. Ayrıca vücutta beyin ve kaslar arasındaki iletişimin bozulmasına sebep olan sinir sistemi bozuklukları da baş parmakta titremelere neden olduğu bilinmektedir. Bu tarz durumlarda ayrıca vücutta bazı uzuvlarda his kaybı, kas erimesi ve kas güçsüzlüğü oluşabilir. Bu tür durumlarda doktora gidilmelidir.
Baş parmak titremesinin geçmesi için Nöroloji doktoruna gitmelidir. Doktor EMG testi ve boyun emarı isteyecektir. Tedavi bu sorunun nedenine göre değişir. Örneğin anksiyete kaynaklıysa doktor sizi Psikiyatri bölümüne yönlendirecektir. Vitamin ve mineral eksikliği varsa vitamin ilacı reçete edecektir.