Titreme, vücutta kontrol dışında gerçekleşen ritmik ve hafif sarsılma halidir. Çoğunlukla heyecan, stres ve sinir anında meydana gelen titremeler vücutta her yerde meydana gelse de en çok el ve ayaklarda görülmektedir. Ayrıca bacak ve boyun bölgelerinde de titreme görülmektedir. Vücuttaki titremenin asıl nedeninin aşırı heyecan, korku, sinir ve stres yani anksiyete olduğu bilinmektedir.
Titreme en çok sinir,öfke ve kaygı anlarında görülür. Çünkü kişi herhangi bir sebepten ötürü sinir ve öfke yaşadığında vücudundaki adrenalin hormonu salgılanması aniden artış gösterir ve sinir sistemi uyarılır. Uyarılan sinir sistemi de kaslarda kişinin kontrolü dışında titremelere sebep olur.
Kaslardaki titreme çoğunlukla duygu boşalma anlarında meydana gelmektedir. Yani kişinin yaşayacağı heyecan el ve ayaklarda titremelerin sebebi olabilir.
Özellikle de stresli iş hayatı olan kişiler sıklıkla titreme yaşarlar. İşte bu durumun nedeni gündelik hayatta yaşadıkları sinir ve strestir. Bu durumda hiçbir şey yapamayan hale gelen kişiler hareketlerinin farkında varmazlar ve çok öfkelendiklerinde el başta olmak üzere vücutlarında titreme meydana gelir. Bu kişilerde yaşanan bu titremeler çok normaldir çünkü is hayatlarının yaşadıkları stres, heyecan ve kaygı yükü sinir sistemini istemsiz etkilemektedir.
Vücutta titremelerin ana nedeni anksiyetedir. Diğer bir deyişle vücut yoğun stres, korku, sinir ve heyecan yükü altına girdiğinde titremeler görülebilir. Bunun için anksiyete önleyici ilaçlar bulunmaktadır ve bu ilaçlar anksiyete halinde meydana kişinin sinirlerini yatıştırır ve kişi kendini çok daha huzurlu ve rahat hisseder.
Toplumunuzda sinir veya üzüntü anında meydana gelen titremeler genellikle zayıflık olarak görülse de bu durum aslında vücudun yoğun stresi ne kadar iyi atlattığını göstermektedir. Titreme vücudun stresle sağlıklı şekilde baş ettiğinizin bir göstergesidir. Titreme anında kişinin titremeyi kontrol altına almaya çalışması stresi vücuda hapsedecektir ve işte bu yüzden kontrol altına almaya çalışmamalısınız. Titreme anında durmalı ve titremenin kendi kendine bitmesini beklemelisiniz.
Sinirlenince titreme, el, ayak titremesi genetik de olabilir. Anneniz, babanız yahut büyükanne, büyük dedeniz sinirlenince titriyorsa bu durum sizde de görülebilir.
Sinirlenince titreme sorunu yaşıyorsanız Psikiyatri doktoruna gidip, psikolojik destek alabilirsiniz.
Ayrıca Dahiliye doktoruna gitmeli B12 seviyenize, troid fonksiyonlarına baktırmalıdır. B12 seviyenizin yüksek olması sinir sisteminizin daha güçlü olmasını sağlayacaktır.