Vücutta iğne ucu kadar kırmızı nokta neden çıkar? İşte 15 neden

24 Şubat 2022
0 Yorum
Adsiz tasarim 49

Vücutta çıkan küçük kırmızı noktalar genellikle sırt, yüz, bacak, kol, dirsek, koltuk altları ve genital bölgelerde görülür. 1- 2 hafta gibi kısa sürede geçen bu noktalar bazı durumlarda kalıcı da olabilir. Peki vücutta çıkan kırmızı noktalar ne anlama gelir? Vücutta iğne ucu kadar kırmızı noktalar nasıl geçer?

VÜCUTTA ÇIKAN KIRMIZI NOKTALAR NE ANLAMA GELİR?

Vücutta meydana gelen kırmızı noktalar farklı tipte olabilir. İğne ucu boyutundaki yaklaşık 3 mm’den küçük kırmızı lekeler peteşi olarak adlandırılır. Cilt altındaki küçük damarların yırtılması sonucunda, böcek ısırması, enfeksiyon, malezma, egzama, diyabet, isilik, zona ve alerjik nedenlerden kaynaklanabilir. Giyilen kıyafetlerin kumaşları, kullanılan kozmetik ürünler de küçük kırmızı noktaların oluşumunda ana etkenlerdendir. Ancak kırmızı noktalar bazı durumlarda menenjit gibi ciddi bir hastalığın belirtisi de olabilir.

Adsiz tasarim 45

VÜCUTTA İĞNE UCU KADAR KIRMIZI NOKTALAR NEDEN OLUR?

Vücutta pek çok nedene bağlı olarak kırmızı noktalar görülebilir.  Küçük kırmızı noktalar vücudun tek bir yerinde değil, birçok bölgesinde meydana gelebilir. Bazı etmenler vücutta iğne ucu kadar kırmızı noktaların çıkmasına neden olabilir. Nedenleri şöyle sıralanabilir:

SICAK HAVA

Vücutta iğne ucu kadar kırmızı noktaları oluşturan ana neden aşırı sıcaklardır. Özellikle yaz mevsiminde çoğalan bu kırmızı noktalar sıcağa bağlı olarak ortaya çıkar.

BÖCEK ISIRMASI

Bazı zehirli böcek ısırmalarında vücutta yan etki olarak kırmızı noktalar meydana gelir. Özellikle hassas ciltler böcek ısırmasına karşı aşırı reaksiyon gösterebilir. Tahtakurusu, pire, bit, sivrisinekler, uyuz (akarlar) ve kene ısırması sonucu küçük kırmızı noktalar oluşur ve giderek yaygınlaşır.

DİYABET

Vücutta kırmızı noktaların ortaya çıkması diyabet yani şeker hastalığından meydana gelebilir. Şeker hastalığında vücutta pek çok değişiklikler görüldüğü gibi kırmızı noktalar, lekeler de görülebilir.

Adsiz tasarim 46

ALERJİK NEDENLER

İlaçlar, alerjik kontakt dermatit, alerjik purpura, hayvan alerjisi, yemek alerjileri, zehirli sarmaşık, meşe, sumak ve çevredeki alerjenler cilt üzerinde kırmızı noktalar oluşmasına neden  olabilir.

MELAZMA HASTALIĞI

Melazma bir cilt hastalığıdır. Genellikle yüzde meydana gelir. Malezma vücutta hem kahverengi lekelere hem de kırmızı noktalara neden olabilir. Hormonsal değişimler sonucunda ortaya çıkan malezma, özellikle hamile kadınlarda görülür. Halk arasında hamilelik maskesi olarak adlandırılan malezma hastalığı, hamilelik sürecinde yaşanan hormonsal değişiklikler yüzünden kırmızı nokta şeklinde kendini belli eder.

EGZAMA

Egzama deri hastalığıdır. Genellikle çocuklarda daha fazla görülür. Egzama sonucunda vücutta kırmızı lekeler ortaya çıkar ve giderek çoğalabilir.

ENFEKSİYONLAR

Vücutta iğne ucu kadar kırmızı noktalar, çeşitli enfeksiyonlara bağlı meydana gelebilir. Vücuttaki küçük kırmızı noktaların enfeksiyonlara bağlı olup olmadığını tespit etmek için hastaya testler uygulanır. Ciltte kırmızı lekeler şu enfeksiyöz nedenlerden kaynaklanabilir:

Mantar enfeksiyonları

Streptococcus bakterisinin neden olduğu enfeksiyonlar
Menenjit (beyin ve omuriliği saran zarın enfeksiyonu)
Roseola (6.hastalık, Human Herpes virüsünün neden olduğu bir hastalık)
Viral hastalıklar (kızamık, kızamıkçık, su çiçeği)

Adsiz tasarim 47

İSİLİK (MİLİARİA RUBRA)

İsilik ter bezlerinin deriye açıldığı deliklerin aşırı terlemeye bağlı tıkanmasıyla oluşur. Deride iğne ucu kadar kırmızı noktalar meydana gelir. Bu küçük kırmızı noktalara kaşıntı, kızarıklık ve ağrı eşlik edebilir. İsilik genellikle egzersiz esnasında veya aşırı nemli havalarda oluşur. Cilt serinlediğinde kendiliğinden geçen isilik kalamine veya steroid içeren kremler ile rahatlatılabilir.

ZONA HASTALIĞI

Zona, varicella-zoster virüsü kaynaklı, etkilenen bölgede ağrılı, kaşıntılı kızarıklık ile kendini belli eden döküntülü bir deri hastalığıdır. Genel olarak 7-10 gün boyunca süren kaşıntılı, ağrılı kırmızı noktalar görülür.

CİDDİ NEDENLER

Kırmızı lekeler bazı vakalarda ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir:

Lösemi
Menenjit
Ciddi alerjik reaksiyon (anaflaksi)
Trombositopeni (trombosit sayısında düşüklük)

Adsiz tasarim 48

VÜCUTTA İĞNE UCU KADAR KIRMIZI NOKTALAR TROMBOSİTPENİ RAHATSIZLIĞINA İŞARET EDER Mİ?

Vücutta iğne ucu kadar kırmızı noktaların görülmesi uzmanlar tarafından trombositopeni hastalığının işareti olarak görülüyor. Kan içerisinde bulunan trombosit sayısını düşük olması, trombosit metabolizma bozukluğu, kan pıhtılaşmaması gibi rahatsızlıklar vücuttaki iğne ucu kadar kırmızı noktaların görülmesine neden olabilir. Trombositler, vücutta kanama olan bölgede tıkaç görevi görerek kanamayı durdurmaktadır. Sağlık bir kişide kabul gören normal trombosit sayısı 150 Bin – 450 Bin/mm3 civarındadır. Yani bu değerlerin düşmesi durumunda trombositopeni halk arasında vücutta küçük kırmızı kan noktaları meydana gelir.

Hematoloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Fatih Öçal, hastalığın belirtileri ve tedavi hakkında da bilgiler vererek, “Trombositopeni hastaları burun kanaması, anormal adet kanaması, cilt altı kanaması, vücudun çeşitli yerlerinde peteşi (toplu iğne başı şeklinde 1-3 mm büyüklüğünde, kırmızımsı mor renkte lekeler), basmakla solmayan deri döküntüsü olan purpura ( 3 mm -1 cm), ekimoz ( 1 cm’den büyük) dediğimiz morarmalar, diş eti kanaması, idrardan ve büyük abdestten kan gelmesi, diş çekimi sonrası veya vücudumuzun herhangi bir yerinin kesilmesi sonrası kanamanın durmaması gibi semptomlarla başvururlar. Trombositopeninin genellikle yüzde 70-80 oranındaki nedeni idyopatik olarak bilinen ve nedeni ortaya koyulamayan durumlardır. Diğer nedenler arasında ise ilaçlar, enfeksiyonlar, romatizmal hastalıklar, kanserler ve aşılar sayılabilir” diye konuştu.

Adsiz tasarim 50

VÜCUTTA İĞNE UCU KADAR KIRMIZI NOKTALAR NASIL GEÇER?

Vücuttaki kırmızı noktalara acı, ağrı ve kaşıntı da eşlik ediyorsa dermatoloğa görünmenizde fayda var. Kırmızı noktaların geçmesi için şu uyarıları dikkate alın:

Giyilen kıyafetlerin türlerine dikkat edin. Vücudu saran kıyafetler giymek yerine pamuklu kıyafetler tercih edin.
Duş esnasında kullandığınız duş jeli, sabun gibi vs. doğal olmalarına özen gösterin. Kullandığınız temizleyici ürünler alerjik reaksiyona ve tahrişe sebep olmamalı.
Yaz mevsiminde aşırı sıcak ortamlarda ve güneş altında durmamaya çalışın.
Bu kırmızı noktalar genelde yaz aylarında havaların ısınması ile oluştuğu için yaz aylarında sık sık duş alın.
Yediğiniz besinlerin vücutta alerjiye sebep olup olmadığını gözlemleyin ve o besinleri tüketmeyin.
Diyet ve yeterli su içmek sağlıklı bir cilt için oldukça önemli. Yeterli miktarda meyve, sebze, vitamin ve mineraller içeren besinler tüketin.
Kırmızı noktaların görüldüğü bölgelere sert kese yapmayın.
Cilt gözeneklerini açık tutmak için vücut temizliğine dikkat edin.