Dışkıda lökosit neden olur? Dışkıda lökosit belirtileri neler, nasıl tedavi edilir?

30 Nisan 2022
0 Yorum
Adsiz tasarim 27

Doktorlar çeşitli hastalıkların teşhisi için dışkı testi isteyebilirler. Dışkıda lökosit bulunması bu durum inflamatuar bağırsak hastalığı, Bağırsak enfeksiyonu, Crohn hastalığı veya Ülseratif kolit gibi sağlık sorunlarının bir göstergesi olabilir. Kakada lökosit ayrıca vücutta Shigella, C Diff, Salmonella veya Campylobacter gibi bakteriyel bir enfeksiyona da işaret edebilir. Dışkıda lökosit yüksek ateş, dışkıda kan veya mukus, mide krampları veya ishal gibi belirtilere yol açabilir. Dışkıda lökosit değeri sıfır olmalı, yani hiç olmamalıdır.

DIŞKIDA LÖKOSİT NEDEN OLUR?

Beyaz kan hücresi olarak da bilinen lökositler vücudunuzun enfeksiyonlarla ve diğer hastalıklarla savaşmasına yardımcı olurlar. Dışkınızda lökosit varsa, bu durum sindirim sistemini olumsuz etkileyen bakteriyel bir enfeksiyonun işareti olabilir. Dışkıda lökosit olmasının nedenleri şöyledir:

Entamoeba histolytica (amebiasis) parazitinin neden olduğu bağırsak enfeksiyonu
Crohn hastalığı veya ülseratif kolit gibi inflamatuar bağırsak hastalıkları
Shigella (shigellosis), Campylobacter (campylobacteriosis), Salmonella (salmonellosis), Yersinia enterocolitica (yersiniosis) veya Clostridium difficile gibi bakterilerin neden olduğu enfeksiyon

Adsiz tasarim 28 1

DIŞKIDA LÖKOSİT BELİRTİLERİ NELERDİR?

Yüksek ateş
Kusma
İştahsızlık
Karın ağrısı
İshal
Makattaki tahriş
Dışkıda kan veya mukus
Karında şiddetli kramp
Dışkıda yeşil iltihap

Gaitada lökosit belirtilerini yukarıda bildirdik. Kakada lökosit bağırsakta iltihap ve zararlı parazitlere işaret eder ve mutlaka tedavi edilmelidir.

Adsiz tasarim 29 1

DIŞKIDA LÖKOSİT NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Dışkıda lökosit mide ve bağırsakların zararlı bakteri ve parazitlerce işgal edilerek orada oluşmuş olan hastalıkların habercisidir. Lökositler olarak da adlandırılan beyaz kan hücreleri, iltihaplı ishaliniz varsa dışkıda ortaya çıkabilen bağışıklık sistemi hücreleridir. Bu ishal türü, shigella, Clostridium difficile, campylobacter veya salmonella gibi bakterilerin neden olduğu bir enfeksiyonun belirtisi olabilir. Crohn hastalığı veya ülseratif kolit gibi inflamatuar bağırsak hastalığında da ortaya çıkabilir.

Dışkıda lökositin tedavisi nedenine göre değişir. Tedavide genellikle antibiyotikler ve kortizon ilaçları kullanılır.