1 yaşından sonra uyku düzeni değişir mi? 1-2 yaş arasında uyku düzeni nasıl olmalı?

16 Aralık 2024
0 Yorum
1-2 yaş dönemi uyku düzeni

Bebeklerin sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişebilmeleri için en az beslenmeleri kadar önemli olan bir diğer konuda uykularıdır. Uyurken başta beyin olmak üzere bebeğin tüm vücudu dinlenmeye geçeceğinden stres hormanları minimum seviyeye inerken büyüme hormonları zirveye çıkar. Böylelikle de uykusu alarak kalkan bebek güne daha dinç, rahat ve enerjik başlar.

Bu bahsedilenler düzenli ve sağlıklı bir uyku rutinini sağlayabilen bebekler için geçerlidir. Peki ya diğerleri? Özellikle de önemli bir dönüm noktası olan 1 yaştan sonra uyku düzeni nasıl ilerler? Gelin hep beraber keşfedelim…

1 YAŞ BEBEKLERDE UYKU PROBLEMİ!

Bebeklerin geçirmiş oldukları aylarla orantılı bir şekilde ilerleyen uyku evresi elbette ki her bebekte aynı şekilde ilerlemez. Yenidoğan dönemindeki bir bebeğin vücudunun duyduğu uyku ihtiyacı ile 1-2 yaş evresine geleninkiyle aynı olmamaktadır. Ancak geneline baktığımızda 4 yaşına kadar ki her yaş dönemi için denilebilir ki; bebekler ortalama 4 yaşına kadar hem gündüz hem de gece uykuya ihtiyaç duyar.

1 yaş gündüz uykusu nasıl olmalı

Uykuda olmak üzere beslenme ya da huy edinme konusunda da önemli bir dönüm noktası olan 1 yaş döneminde bebekler yavaş yavaş bu evreden sonra kendi bağımsızlıklarını kendileri ilan etmektedir. Dolayısıyla da bu döneme kadar egemenlik kurduğunuz tüm bu kuralları alt üst etmeye, yemek düzeninden uyku düzenine kadar görülebilecek farklılıklarda en önemli etken sizin bebeğiniz olacaktır. Bu nedenle her şeyden önce siz ebeveyni olarak sabırlı ve anlayışlı tutum sergilemeniz oldukça önemli bir meseledir.

Etkin ve verimli bir uyku düzeni 1 yaş döneminde; gündüz ve gece şeklinde oluşturulur. Sağlıklı ve uyku rutini yerine oturmuş bebeklerde  1 yaşında iken yaklaşık olarak 11-12 saat uykuya ihtiyaç duyulur. Gün içerisinde uyudukları uyku ise ortalama 2-3 saat kadar olmaktadır.

ii

1 yaş ve sonrasında görülen yürüme becerisi ile bu saatler tamamen değişkenlik göstereceği göz ardı edilmemelidir. Bunun en belirgin sebebi ise; bugüne dek kendi başına bir adım dahi atmayan bebeğin kendi bağımsızlığını ilan edip etrafı keşfetmesi ve devamında ise tüm gün boyunca aktif olarak enerji harcamasından kaynaklı olabilmektedir. Bu gibi nedenlerden ötürü bu dönemde uykuya direnme görülebilir ve 1 yaş uyku düzeni değişime uğrayabilir.

1 YAŞINDAKİ BEBEĞİN GÜNDÜZ VE GECE UYKULARI NASIL OLMALI?

GÜNDÜZ UYKUSU:

1-2 yaş evresine gelen bebeklerin gün içerisinde uyuyacakları gündüz uykusuna olan ihtiyaçları hala devam etmektedir. Uyanıklık süreleri çoğunlukla 4-6 saat arası değişebilmektedir. Kimi bebeklerde gündüz uykuları iki periyotlar halinde gerçekleşirken kimilerinde bu tek boyutlu olarak gerçekleşir.

1 yaş uyku problemi

Burada etkili olan faktöre; bebeğin güne başlangıç saati ile uykuya olan düşkünlüğü ya da uykuya ne kadar ihtiyacı olduğu ile ilgili olmaktadır. Eğer bebeğinizi gün içerisinde 2 defa uykuya ayırarak uyutmak istiyorsanız uyku aralarında 1-1.5 saatlik periyotları esas alabilirsiniz. Düzenli olmasa dahi arada bir buradaki uyku sürelerinde uzaman yaşanabilir.

Belirgin bir şekilde sıklaşmaya başladıysa o esnalarda bebeğinize öpme, sarılma ya da tatlı bir tonla hitapta bulunmalar gibi nazik müdahalelerde bulunup uyandırabilirsiniz. Aksi takdirde bebeğiniz gündüz uykusunu fazlasıyla almış olacağı için bu durum gece uykusundaki geceye sirayet etmemiş olmaz.

GECE UYKUSU:

Gündüz uykusuna göre çok daha önemli bir durum olan gece uykusunun kaliteli ve verimli bir şekilde gerçekleştirilmesi gündüze göre daha zor olabilmektedir.

Bu evrelerde bebekler yaklaşık 10-12 saat kadar bir uykuya ihtiyaç duyarlar. Gece uykusunun gündüz uykusuna göre daha önemli olmasının sebebi; büyüme, dinlenme, yenilenmenin bu vakitlerde gerçekleşiyor olmasından kaynaklanmaktadır.

Gece uykusunu güzel alan bebekler ertesi güne daha dinç, sağlıklı ve enerjik uyanırken geç vakitte sürekli uykusu bölünerek uyanan bebekler ertesi gün daha huysuz ve mız mız olabilmektelerdir. Dolayısıyla gece uykusunda kaliteli, verimli ve kesintisiz bir uyku çok önemlidir.

45 3