Sümüksü dışkılama neden olur? Dışkıda mukusun sebepleri ve tedavi yöntemleri

27 Temmuz 2018
0 Yorum
UN 16

Dışkınızda bazen renksiz yapışkan maddeler olabilir. Bunlar kalın bağırsaktaki mukus bezleri tarafından üretilmektedir. Bu üretilen mukusun asıl amacı ince bağırsak ile kalın bağırsak arasında geçişin kolaylaştırmaktır. Yapışkan yapısı sayesinde dışkının anüsten kolayca çıkışını sağlamaktadır.

Dışkıda az miktarda mukus bulunması olağan bir durum olup korkulmasına gerek yoktur. Normal şartlarda dışkıda az oranda mukus bulunmaktadır. Ancak bu mukus oranında artış fark ettiğinizde bir doktora danışmalısınız. (Özellikle düzenli olarak oluyorsa ve kanama veya bağırsak alışkanlıklarında bir değişiklik varsa)

Dışkıda yüksek miktarda mukus olması, iltihabi bağırsak sendromu, bağırsak enfeksiyonu, ülseratif kolit, Crohn hastalığı veya kabızlık gibi sindirimsel hastalıkların belirtisi olabilir. Makalemizin devamında dışkıda mukus oluşumunun yaygın nedenleri olduğu bilinen sağlık problemleri hakkında bilgi verilmiştir.

DIŞKIDA MUKUS OLUŞUMUNA SEBEP OLAN SAĞLIK PROBLEMLERİ NELERDİR?

Kronik Kabızlık

Kabızlık kalın bağırsağı etkileyen çok yaygın görülen bir problemdir. Dışkının çıkmasında zorluk yaşama ile tanımlanmaktadır. Genellikle kişinin yeterli miktarda lif tüketmemesi, yeterince sıvı içmemesi veya yeterince egzersiz yapmaması ile bağlantılı olarak yaşanmaktadır. Bazı ilaçlar da kabızlığa neden olabilmektedir.

Crohn Hastalığı

Crohn hastalığı sindirim sistemine bağlı, sindirim kanalını etkileyen iltihabi bağırsak hastalıklarından biri olarak da bilinmektedir. Bu hastalığın bazı belirtileri; dışkıda görülen mukustur.

İltihabi Bağırsak Hastalığı

İltihabi bağırsak sendromu; karın ağrısı, şişkinlik ve tekrarlayan kabızlık veya ishal atakları belirtisi veren sindirim sistemi rahatsızlığıdır. Genellikle bağırsakta anormal bir çalışmadan kaynaklanmaktır. İltihabi bağırsak sendromunun en sık görülen belirtilerinden bazıları karın krampları veya ağrısı, ishal, kabızlık, şişkinlik, gaz, dışkıda mukus, mide bulantısı, baş ağrısı, depresyon ve yorgunluktur. İltihabi bağırsak sendromunun kesin nedenleri bilinmemekle birlikte sinirlilik, hayal kırıklığı veya öfke duygularının etkili olduğu bulunmuştur. Çok fazla kahve içmek ve çiğ meyveler, turpgiller veya süt ürünleri tüketmek bu sorunu daha da kötüleştirebilir.

Kanser

Vücut kanserli hücrelerle (özellikle sindirim sisteminde) savaşırken, dışkıda mukus miktarı artışı mümkündür.

Hemoroid

Hemoroid, halk arasında bilinen adıyla basur, vücutta herhangi bir organ, doku veya hücreden kan kaybı olarak tanımlanmaktadır. Basurun belirgin işaretleri dışkıda mukus ve kan hemoroidleridir.

Ülseratif Kolit

Ülseratif kolit, bağırsaklarda oluşan yara sonucu yaşanan ağrılı bir hastalıktır. Sıklıkla mide ağrısı, kramp ve ishale neden olmaktadır.

Bakteriyel Enfeksiyon ve Bağırsak Tıkanıklığı

Salmonella, shigella ve yersinia gibi bağırsak mukoza zarını enfekte eden çeşitli bakteriyel enfeksiyon türleri vardır. Bu enfeksiyonlar, dışkıda aşırı mukus çıkışına neden olabilir.

UN 15

Besin Zehirlenmesi

Gıda zehirlenmesi durumunda dışkıda mukus ve kan görülebilir. Gıda zehirlenmesi de grip benzeri belirtilerle ilişkilidir.

Rektal Kanseri

Rektal kanserinde en sık görülen belirti dışkıda kandır ancak kan ile birlikte mukus da olabilir.

Kistik Fibroz

Akciğer, pankreas, karaciğer veya bağırsaklarda birikebilen kalın, yapışkan mukus ile sonuçlanan genetik bir bozukluktur.

Anal Çatlağı

Anal çatlağı probleminden muzdaripseniz, dışkıda mukus görme ihtimaliniz yüksektir. Bu gibi durumlarda, dışkıda kan da olabilir.

DIŞKIDA MUKUSA SEBEP OLABİLECEK DİĞER NEDENLER;

Anal yırtık, çatlaklar veya fistüller (organlar veya dokular arasındaki anormal delikler veya tüpler)
Salmonella gıda zehirlenmesi, Campylobacter enfeksiyonu veya gezgin ishali gibi bakteriyel gastrointestinal enfeksiyon
Sindirim sistemi kanseri
Çölyak hastalığı (buğday ve diğer tahıllardan bağırsak hasarına neden olan glütene karşı şiddetli hassasiyet)
Divertikülit (kolonda anormal kese iltihabı)
Besin alerjileri (belirli gıdalara karşı alerjik reaksiyon)
İltihabi bağırsak hastalığı (Crohn hastalığı ve ülseratif kolit dahil)
İltihabi bağırsak sendromu  (bağırsak hasarına veya ciddi hastalığa neden olmayan sindirim rahatsızlığı)
Bağırsak parazitleri
Laktoz hassasiyeti (laktoz; süt ürünlerindeki şeker)
Giardia enfeksiyonu gibi parazit enfeksiyonları
Rektal ülserler
Viral gastroenterit (sindirim sistemi viral enfeksiyonu, ayrıca mide grip veya bağırsak gribi olarak da bilinir)
Dışkıda Mukus Oluşumunun Yaşamı Tehdit Eden Sebepleri
Bazı vakalarda dışkıda mukus olması acil bir durumda derhal değerlendirilmesi gereken ciddi veya yaşamı tehdit eden bir durumun belirtisi olabilir. Bu durumlar şunlardır:
Bağırsak tıkanıklığı
Kolon volvulus (kolon bükülmesi)
İntussusepsiyon (bağırsakların iç içe geçmesi, kan akışını azaltabilir. Tıkanıklığa ve doku ölümüne neden olabilir)

UN 14

DIŞKIDA MUKUS DURUMUNDA UYGULANABİLECEK TEDAVİ YÖNTEMLERİ;

Antibiyotikler

Dışkıda bakteri olduğu doktorunuz tarafından teşhis edildiğinde bu bakterilerden kurtulmak için doktorunuz belirli antibiyotikler verecektir.

Beslenme düzeni

Sağlıklı beslenme ve yiyecek gruplarını dengeleme, pozitif sindirimin desteklenmesine ve dışkıda mukusun en aza indirilmesine yardımcı olacaktır. Bu hususta yeterince su içmek, yağlı yiyeceklerden kaçınmak ve süt ürünlerini sınırlamak çok yardımcı olacaktır. Demir, kalsiyum ve D ve B12 vitaminleri gibi besin takviyelerinin alınması da faydalı olabilir.

Reçetesiz satılan ilaçlar

Tylenol (asetaminofen) veya Advil gibi nonsteroidal iltihap sökücü ilaçlar (NSAID’ler) belirtileri azaltmaya yardımcı olabilir. Lif takviyeleri ya da laksatifler ayrıca sağlıklı bağırsak hareketlerini desteklemeye yardımcı olabilir.

İlaçlar ve tedavi

Eğer doktorunuz dışkıda mukus varlığının Crohn hastalığı veya diğer bağırsaklarla ilgili hastalıklardan kaynaklandığını teşhis ederse, bu hastalıklar ile ilgili ilaçlar reçete edecektir. Bazen anal çatlak ve rektal ülser için de ameliyat olunması gereklidir.

Su İçmek

Kolon temizliği ve dışkıda mukustan kurtulmak için yapabileceğiniz en iyi şey bol bol su içmektir. Günlük en az 10 ila 12 bardak su içmek şarttır. Düzenli su tüketimi vücuttaki zararlı toksinleri ve atıkları doğal bir şekilde temizler.

Yoğurt

Yoğurt içerisinde bulunan ‘’canlı kültürler’’ sayesinde dışkıda mukus için yaygın olarak kullanılmaktadır. Canlı kültürler, bağırsaklarda bir koruma tabakası oluşmasını sağlayan ve bakteriyel toksinleri vücuttan temizlemek için laktik asit üretmeye yardımcı olan faydalı bakterilerdir.