Koltuk altı derisi hassas olmakla beraber bol miktarda ter bezi ve kıl kökü içerir. Kıl kökleri ve ter bezlerinin tıkanmasıyla, bu bölgede sivilceler meydana gelebilir. Koltuk altı sivilceleri; hijen eksikliği, uzun süre banyo yapmamak, koltuk altı tüylerini almamak, dar giysiler giymek, mantar enfeksiyonu, kıl dönmesi ve kıl kökü iltihaplanması gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkar. Koltuk altında çıkan ağrısız, ucu olmayan sivilceler bölgede yumru şeklinde gözükür. Ağrısız sivilceler tıbbi müdahale gerektirmezken ağrılı ve akıntılı sivilceler tedavi gerektirebilir. Koltuk altında sivilceye yol açan sebepleri öğrenmek ve sivilceleri doğal yollarla tedavi etmenizi sağlayacak yöntemler için buyurun devam edelim:
Koltuk altında çıkan sivilceler; kırmızı, pembe, beyaz renk ya da kabarık şişlik şeklinde görünür. Koltuk altında çıkan sivilce, nedenine bağlı olarak ağrılı, şiş ve kırmızı olabilir. Ağrısız sivilceler ciddi bir sorun teşkil etmezken uzun süre geçmeyen akıntılı, ağrılı ve yumru şeklinde çıkan sivilceler için Cildiye doktoruna başvurulmalıdır. Koltuk altında sivilce çıkmasının nedenleri:
1) Kıl Dönmesi
Koltuk altı derisi çok hassas bir yapıya sahiptir. Bu bölgedeki tüyleri alırken bilinçsizce, hatalı bir şekilde kullanılan jilet, ağda, tüy dökücü krem ya da epilatör aleti, zaten hassas olan koltuk altını tahriş edebilir. Bilhassa tüyleri kökünden koparan ağda ve epilatör gibi yöntemler bölgede kıl dönmesine yol açabilir. Kıl dönmesi olduğunda ise, kıllar yukarıya doğru uzamak yerine, deri altında kendi etrafında kıvrılır ya da kıl köküne doğru uzar. Kıl dönmesi koltuk altında meydana geldiyse, kıl dönmesiyle beraber sivilce de görülebilir.
2) Folikülit
Koltuk altında sivilce oluşmasının bir diğer nedeni folikülit yani kıl kökü iltihaplanması. Kıl kökünün tahriş olması ya da enfeksiyon kapmasıyla, kıl kökü iltihaplanır. Folikülit, kırmızı yumrular ya da beyaz ucu olan sivilce şeklinde görünür. Ağda, epilasyon gibi tahriş edici yöntemler sonucu kıl kökünün zarar görmesi folikülite yol açabilir. Kıl kökü iltihabı genelde kendiliğinden geçer. Bununla birlikte tedavide benzoil peroksit içeren sabun ve duş jelleri kullanılabilir. Ayrıca sıcak kompres de koltuk altındaki ağrının geçmesini sağlayabilir. Sıcak kompres yapmak içi temiz bir bezi sıcak suya batırıp sıkın. Bu bezi koltuk altı bölgesine tutun.
3) Kontakt dermatit
Kontakt dermatit, cildin tahriş edici maddelere temas etmesi sonucu ciltte oluşan bir reaksiyon. Kontakt dermatit koltuk altında; şişlik, kızarıklık, kaşıntı, yumrular, irin dolu kabarcıklar ve sivilcelere neden olabilir. Alerjiniz olan maddeyi koltuk altınıza sürdüğünüzde de bölgede sivilce oluşabilir. Sabun, duş jeli, rolon ve deodorantlar alerjiye neden olan etkenler arasında. Kullandığınız kozmetik ürünleri gözden geçirip sivilce yapan şeyden uzak durmak koltuk altında sivilce çıkmasını önleyecektir.
4) Jilet kullanımında yapılan hatalar
Koltuk altındaki tüyleri gereğinden fazla sık sık tıraş etmek cildi tahriş eder. Koltuk altı derisi oldukça hassas bir bölge. Bu bölgeyi tıraş ederken aynı noktaya defalarca jilet sürmek tahrişe yol açar. Bir diğer önemli husus da jiletler sık sık değiştirilmeli. Aksi taktirde bıçak yüzeyinde biriken bakteriler ciltte sivilceye neden olur.
5) Mantar enfeksiyonu
Koltuk altında sivilce çıkmasının bir diğer nedeni de mantar enfeksiyonu. Vücudun nemli bölgeleri, mantar enfeksiyonuna en müsait yerler. Vücutta en çok terleyen, nemli bölgelerden biri de koltuk altları. Koltuk altının sık sık terlemesi sonucunda bölge nemlenir, mantar enfeksiyonu gelişir ve sivilceye benzer lezyonlar oluşabilir.
Koltuk altında çıkan sivilce genelde kendine kendine iyileşir ya da evde doğal yöntemler uygulanarak tedavi edilebilir. Ancak koltuk altında çıkan sivilce, günlerdir kendiliğinden iyileşmediyse ağrılı ve akıntılı ise muhakkak Cildiye doktoruna başvurulmalıdır. Evde doğal malzemeler kullanarak koltuk altlarındaki sivilceyi tedavi edebileceğiniz yöntemler:
ÇAY AĞACI YAĞI
Çay ağacı yağı antibakteriyel ve antiseptik özellikleri ile sivilceleri geçirmeye yardımcı.
Çay ağacının koltuk altındaki sivilcelerden kurtulmak için kullanılışı şöyle:
Bir parça pamuğu çay ağacı yağına batırın ve sivilcenin üzerine uygulayın. 5-10 dakika boyunca bölgeye pamukla masaj yapın. Ardından bölgeyi yıkayın. Etkisini görmek için günde 2 kez tekrar edin.
BAL VE TARÇIN
Antioksidan kaynağı bal ve tarçın da, koltuk altında çıkan sivilcelere deva olabilir. Bu besin maddelerinin sivilceye neden olan bakterilerle savaştığı ve iltihabı azalttığı biliniyor. Bal ve tarçın ile hazırlayabileceğiniz sivilce maskesinin yapılışı:
2 yemek kaşığı ve 1 tatlı kaşığı toz tarçını kâsede karıştırıp, macun kıvamına getirin. Hazırladığınız karışımdan bir miktar alın. Koltuk altında çıkan sivilcenin üzerine masaj yaparak uygulayın. Yaklaşık yarım saat sonra koltuk altınızı su ile yıkayın. Olumlu sonuç alıncaya kadar günde 2 kez tekrar edin.
ELMA SİRKESİ
Elma sirkesi koltuk altındaki sivilcelerden kurtulmakta kullanabileceğiniz etkili doğal çözümlerden. Sivilcenin neden olduğu iltihabı kurutmaya yardımcı ‘süksinik asit’ içerir. Koltuk altı sivilcelerini gidermek için elma sirkesi şöyle kullanılabilir:
1 yemek kaşığı elma sirkesi ile 2 yemek kaşığı suyu karıştırın. Bir parça pamuğu karışıma batırın ve sivilceli bölgeye sürün. 20 dakika bekletin. Ardından bölgeyi bol su ile yıkayın. Koltuk altındaki sivilce geçene kadar günde 1 kez buna devam edin.
Not: Elma sirkesi tek başına kullanıldığında ciltte tahrişe neden olabilir. Bu nedenle suyla seyreltmeden kullanılmamalı.