Hamilelik döneminde anne adaylarının özellikle de son aylara doğru en sık yakınıp şikayet ettikleri durum geçmek bilmeyen mide yanmalarıdır. Daha çok gece uyumadan ya da sabahın ilk saatlerinde aç karna görülen mide yanması; yatay pozisyonda olunduğunda mide asidi geri kaçacağı için öksürük şeklinde de ortaya çıkabilmektedir.
Aslına baktığımızda her hamilenin doğum sürecine kadar ki sürecinde yaşanması normal bir durum olarak değerlendirilen ‘mide yanmaları’, 1. trimesterde anne adaylarında hafif derecede görülür iken 3. trimesterde oldukça yoğun bir şekilde karşılaşacağı durumdur. Bebekte herhangi bir problemin habercisi olmayıp hamileliğin doğal bir işleyişi olarak karşımıza çıkan mide yanmasının neden olduğunu sizler için araştırdık.
Peki hamilelikte anne adaylarında mide neden yanar? Hamilelikte midede oluşan yanma hissi nedenleri ve mide yanmasını geçirmek için iyi gelen şeyler nelerdir? Hamilelikte mide yanmasına dair merak edilenler…
Gündelik yaşantı içerisinde yetişkin kimselerde rastlanan mide yanmasından ayrı olarak hamilelikte sık yaşanan yanma, genelde hamilelik hormonlarına bağlı mide boşalmalarında yavaşlık ve hamilelik döneminin sonlarına yaklaşıldıkça bebeğin büyümesiyle mide daha da yukarı doğru itileceği için anne adayında yanma hissiyatını ortaya çıkaracaktır.
Genç yaşta anne olacak olan, önceki hamileliğinde mide yanması problemini yaşayan ve en az 2 ya da 3 defa hamilelik dönemi geçiren kimselerde daha sık rastlanan bir durum olan mide yanmalarının tüm bunlara ek olarak tüp bebek tedavisi uygulayanlarda daha yoğun bir şekilde yaşandığı bilinmektedir.
Anne adayları beslenmelerinde çoğunlukla yağ içerikli ve baharatı fazla olan yemekleri tükettiğinde, çikolata tüketiminde aşırıya kaçtığında ya da taze sıkılmış meyve sularını içtiklerinde midelerinde yanma hissiyatı ile karşılaşabilirler. Hamilelikte mide yanmasının en sık rastlanan belirtileri, yemek yedikten hemen sonra midenin boğaza doğru çıkarak yaydığı yanma hissiyatıdır. Buda sanki midenin ağza doğru ilerliyormuşcasına yutkunmasını güçlendirmektedir.
Hamilelikte görülen diğer mide yanması belirtileri ise şunlardır;
Kusmaya eşlik eden mide bulantıları, yemek esnasında erkenden doyma hissiyatı, yutkunurken ağrı saplanma hissi, kabızlık, geyirme hissi, ağızdan acı veya ekşi gibi farklı sıvılar gelmesi.
Hamilelik döneminde anne adaylarının korkulu rüyası haline gelen mide yanması, kişi üzerinde erdiği hissiyat ile oldukça can sıkıcı olmaktadır. Hamilelikte mide yanması problemi ile karşılaşan anne adaylarına baktığımızda ise bu sorunun çoğunlukla hamileliğin ilk 3 ayında başladığını görürüz. Hamileliğin hemen başlarında bu şikayetle doktora sıklıkla gidilebilse de mide yanması şikayetinin en sık yaşandığı evre ilk üç ay değil doğuma yakın olan son haftalarda görülmektedir.
Hamileliğin ilerleyen evrelerinde anne adayının kaslarında meydana gelen yavaşlama ve rahmin büyümesine paralel olarak mide üzerindeki basıncın artmasından dolayı mide yanmasının sıkıntısı da artış göstererek anne adayında rahatsızlıklar vermektedir.
Yukarıda bahsettiğimiz gibi hamileliğin ilk evrelerinde kendini belli eden bu sıkıntılı şikayete ilaveten bir de mide ekşimesi gibi durumlar görülebilir. Hamilelik sürecinin sonlarına doğru artış gösteren mide yanmaları doğum itibari ile geçtiği bilinmektedir. Hamilelik döneminde anne adayının doğuma yaklaştığı o son evrelerde bebeğin kafasının doğum kanalına doğru inmesiyle beraber göğüs boşluğu ve diyafram üzerindeki baskı azalır.
Böylelikle, anne adayı nispeten daha rahatlamış olur. Az da olsa görülebilecek olan mide yanması probleminin tam anlamıyla geçeceği zaman dilimi için ise en doğru bilgi olarak doğumun gerçekleştiği süreden sonraki zamanı gösterebiliriz.