Dudaklar yüzün en önemli, en dikkat çeken bölümlerindendir. Fakat çeşitli nedenlerden meydana gelen dudaklardaki beyaz lekeler ve beyaz noktalar gibi bazı kusurlar, kişide öz güven eksikliğine hatta depresyona dahi yol açabilir. Bu beyaz lekeler pek çok sebepten kaynaklanabilir.
Fordyce hastalığı
Fordyce lekeleri (ektopik sebase glandlar), dudak çevresinde bulunan genellikle beyaz renk olan iyi huylu kabarcıklar, pütürcüklerdir. Derideki yağ bezlerindeki tıkanıklarla oluşur ve hiçbir komplikasyonla alakalı değildir.
Tedavisi: Fordyce lekeleri lazer tedavisiyle yok edilebilir.
Dudak kanseri
Dudaklardaki geçmeyen inatçı beyaz lekeler ve kabarcıklar, genellikle kötü huylu tümörlerin ve deri altında ülserasyon, kanama ve enfeksiyon gibi cilt değişikliklerine yol açan kanserin belirtisidir. Deri biyopsisi, kronik enfeksiyonlar sonucunda gelişen neoplastik değişiklikleri ve DNA yapısındaki çevresel faktörlere maruz kalmaktan kaynaklanan değişiklikleri doğrulamak için en etkili yöntemdir.
Tedavisi: Bezenin durumuna bağlı olarak ameliyat ya da radyasyon tedavisi, çoğu kanser durumlarında başvurulan en birinci yöntemdir.
Uçuk
Uçuklar, herpes virüsü nedeniyle meydana gelen, kimi zaman ağrılı da olabilen cilt kabarcıklarıdır ve oldukça bulaşıcıdırlar. Sıvı dolu ve beyaz olan bu kabarcıklar kendiliğinden yahut tedavi sonucu geçer. Fakat vücut içinde uykuda kalarak uygun ortamlarda tekrar ortaya çıkabilirler.
Tedavisi: Uçuklar, uçuk ilaçlarının kullanımıyla geçer. Uçuk olan bölgeye dokunmayın ve tekrar oluşmaması için kişisel hijyeninize ve beslenmenize dikkat edin.
Güneş yanıkları
Güneşin UV ışınlarına çok fazla maruz kalmak da dudaklardaki beyaz lekelere sebep olabilir. Dudak hasarına yol açan güneş yanıkları çoğunlukla salgı bezlerine zarar vererek dudaklarda beyaz lekelerin ortaya çıkmasına, soyulmaya ve şişmeye sebep olur. Şayet hassas dudaklara sahipseniz çok fazla güneş ışığına maruz kalmaktan kaçının.
Tedavisi: Vitamin E içeren jeller dudaktaki nem kaybını engeller. Bol su içmek de doku onarımını hızlandırır.
Kontak alerji
Bazı insanların dudak parlatıcısı ve ruj gibi kozmetik ürünlerine alerjisi vardır. Mika ve titanyum gibi enfeksiyona sebep olabilen maddeler içeren ürünler, dudaklarda soyulma ve yanmaya sebep olarak pütürlü bir görüntü oluştururlar. Ayrıca kedi tüyü ve polen gibi maddeler de kontak alerjiye yol açabilir.
Tedavisi: Ciltte ve dudaklarda alerjiye sebep olabilen ürünlerden uzak durun. Şiddetli ve yoğun enfeksiyonlar için steroid ve antihistaminik içeren tedaviler alerjik reaksiyonu yatıştırabilir.
Bakteriyel enfeksiyonlar
Bakteriyel enfeksiyonlar, ortak cilt bakım ürünlerini paylaşma gibi hijyene dikkat etmeyen insanlarda yaygın olarak görülür. Bakteriyel enfeksiyonlar,genellikle dudaklarda yanma, iltihaplanma ve acı gibi belirtiler verir ve genellikle de kendiliğinden düzelir.
Tedavisi: Dudakları nemlendirme en etkili tedavilerdendir. Ayrıca antibakteriyel merhemler ve ağrı kesiciler belirtilerin hafiflemesini sağlar.
Liken planus
Vitiligo
Pigment bozukluğu
Dudakta bezlerin hipertrofisi
Dudaktaki yağ bezeleri
Dudağınızda beyaz leke fark ettiğinizde ilk yapmanız gereken şey bir cildiye uzmanına başvurmak olmalıdır. Doktor nedenine göre gerekli tedaviyi uygulayacaktır.