Vücutta yanma hissi neden olur? Nasıl geçer? Hangi doktora gitmeliyim?

7 Mayıs 2017
0 Yorum
UN 2024 12 23T233553.134

Yüz yanması, vücutta, ciltte yanma hissi şeker hastalığından MS kas erimesi hastalığına kadar pek çok nedenden kaynaklanabilen bir sağlık sorunudur. İşte yüzde, vücutta, ciltte yanma hissinin nedenleri ve tedavisi

YÜZDE YANMA HİSSİNİN OLASI NEDENLERİ NELERDİR?

Kaygı, Stres

Kişi, stres altında olduğunda, üzüntülü ve depresyonda olduğunda cildi de bu durumdan olumsuz etkilenip hassaslaşır. Bunun sonucunda cildinde sivilce, uçuk , egzama ve ciltte yanma hissi gibi cilt sorunları baş gösterir.

İlaçların yan etkisi

Ciltteki ve yüzde yanma hissi kullanılan ilaçların yan etkisi olarak ortaya çıkabilir ve bu duruma başka semptomlarda eşlik edebilir. İlaçlara bağlı bu tür semptomlar(belirtiler) görüldüğünde, buna dermatit medikamentoza veya ilaç döküntüleri denir. Bazı ilaçlar reseptörlerin ve sinirlerin tahriş olmasına, beyindeki kimyasal değişikliklere ve yüzde yanma hissine neden olabilir. Cildinizde, yüzünüzde, vücudunuzda yanma hissi geçmiyorsa kullandığınız ilaçları gözden geçirin, muhtemelen yan etki yapmışlardır. Doktorunuza danışıp ilacı muadili ile değiştirin.

Alerji

Çeşitli alerjenlere maruz kaldığınızda, alerjik bir reaksiyona bağlı olarak cildinizde, vücudunuzda, yüzünüzde yanma hissi duyabilirsiniz. Bu durumda size dokunan, alerjiye sebep olan maddeyi, yiyeceği tespit edip bundan uzak durmalısınız.

Diyabetik Nöropati (Şeker Hastalığına Bağlı Sinir Hasarı)

Şeker hastalığı insülin direnci veya insülin eksikliğine bağlı faktörlerden dolayı ortaya çıkar. Kronik metabolik bir durumdur. Yükselen kan şekeri değerleri, vücudun çeşitli yerlerindeki sinirlere zarar verir. Bu da ciltte yanma hissine ve karıncalanmaya yol açar. Diyabetik nöropati geri dönüşsüz bir süreçtir ve şayet başlangıçta kontrol altına alınmazsa, felaket verici sonuçlara dahi neden olabilir.

UN 2024 12 23T233603.531

Travma

Cildiniz böcek sokması, uzun süre güneşlenme, radyasyon, ısı veya kimyasallardan kaynaklanan yanıklar gibi travmatik etkilere maruz kaldığında da ciltte kızarıklık, iltihaplanma ve yanma hissi gibi semptomlarla karşılaşılır.

Bitkiler (Otlar)

Bazı bitkilerde ve otlarda cilt ile temas ettiğinde deride yanma hissine neden olabilecek kimyasal maddeler bulunur. Bu durum ciltte, yüzde şişme, kızarıklık ve kaşıntıya neden olabilir. Örneğin ısırgan otu ve zehirli sarmaşık bitkisi bu bitkilerindendir. Acı biberde bulunan kapsaisin maddesi sedef hastalığı gibi hastalıklarda ağrıyı azaltmak için kremlerde kullanılır, ancak seyreltilmemiş veya konsantre halde kullanımı cildin yanmasına neden olabilir. Benzer şekilde, hardal yağı da seyreltilmeden kullanılırsa ciltte yanmaya yol açabilir.

Cilt hastalıkları

Pek çok cilt hastalığının en sık karşılaşılan belirtisi ciltte yanma hissidir. Egzama, sedef ve ürtiker bu cilt hastalıklarındandır.

YÜZ, CİLT VE VÜCUTTAKİ YANMALARIN OLASI DİĞER NEDENLERİ;

Şeker hastalığı
Kafatasına girdiği yerde ortaya çıkan trigeminal sinir sıkışmaları
Paget hastalığı
MS (multipl skleroz) hastalığı
Menopoz
Periferik nöropati
Kranial sinir sorunları
B12 vitamini yetmezliği
Kist veya tümör
Güneş yanığı
Baharatlı gıda tüketimi
Kullanılan ilaçların yan etkileri
Salisilik asit veya benzoil peroksit içeren kremler
Egzamaya bağlı yangı
Gül hastalığı
Uzun süre soğuğa maruz kalmak.

UN 2024 12 23T233904.513

YÜZDE VE CİLTTE YANMA HİSSİ İÇİN HANGİ DOKTORA GİTMELİYİM?

Yüzünüzde, vücudunuzda veya cildinizdeki yanma geçmek bilmiyorsa bir Cildiye doktoruna başvurmalısınız. Doktor cildinizi muayne edip bu durumun neden kaynaklandığını tespit ettikten sonra gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

Yanma stresten kaynaklanıyorsa doktorunuz antidepresan, alerjiden kaynaklıysa antihistaminik ilaç reçete edecektir.