İbrahim Saraçoğlu’ndan bağırsak mantarını bitiren kür! Bağırsak mantarı nedir?

30 Eylül 2017
0 Yorum
UN 70

Candida Albicans olarak da bilinen Candida mantarı ağız, bağırsak, kan ve vajinamızda bulunan en yaygın görülen vücut mantarı çeşididir. Bu mantar türü vücudumuzda uygun miktarda bulunduğu sürece, vücut için zararlı değil faydalıdır. Candida mantarının en önemli işlevlerinden biri de yediğimiz gıdaların sindirilmesine, emilimine yardımcı olmasıdır. Ancak bu mantar türünün çok miktarda olması bağırsak florasının bozulmasına neden olur. Candida bağırsakların içine tutunup, ince ve kalın bağırsakta bozulmalara yol açar.  Candida mantarının sayıca çok artması sonucu bağırsak florasının bozulmasına bağırsak mantarı hastalığı denir. Sarımsak bağırsak mantarının tedavisinde en etkili besinlerdendir.

BAĞIRSAK MANTARI NEDEN OLUR?

Bağırsak floramız faydalı bakteriler, zararlı bakteriler ve mantarlardan meydana gelir. Bağırsakları sağlıklı olan bir kişinin bağırsaklarında faydalı bakteri oranı % 98 civarındadır. Antibiyotik kullanımı, yanlış beslenme gibi faydalı bakterilerin çeşitli nedenlerden azalması sonucu bağırsak florasının dengesi bozulup bu yararlı bakterilerin boşalttığı alana mantarlar yerleşir. Bağırsaklarda bulunan mantarların çoğunluğu “candida albicans” türü mantardır. Candia albicans türü mantar bağırsaklarda yer alan mantarların % 60- 70’ini oluşturur.

UN 71

BAĞIRSAK MANTARI BELİRTİLERİ

Halsizlik, yorgunluk
Ağızda kötü bir koku
Dilde beyazlık
Sinirlilik, depresyon
Vajinal akıntı
Gaz sancısı
Aşırı tatlı yeme isteği
Şişkinlik, kabızlık veya ishal gibi sindirim sistemi sorunları
Mide ve bağırsak krampları
Ciltte döküntü, leke, kızarıklık, kaşıntı sedef ve egzama gibi cilt hastalıkları
Cinsel istekte azalma
Düzensiz adet görme
Konsantrasyon eksikliği, odaklanma güçlüğü, hafızada zayıflama
Alerjik hastalıklar
Kulak kaşıntısı
Kasıkta, vajinada, ağızda, ciltte ve tırnakta mantar iltihapları
Makat bölgesinde kaşıntı
Gece terlemesi
İdrar yollarında iltihap
Kaşlarda ve saç derisinde aşırı kepeklenme ve kaşınma
Göz alerjileri ve göz kapaklarında kaşınma

UN 72

BAĞIRSAK MANTARI NEDENLERİ

Çok fazla işlenmiş şekerli gıda tüketmek, marketlerdeki paketlenmiş bisküvi, çikolata vb ürünlerin sık tüketilmesi
Stres, depresyon
Çeşitli nedenlerden bağışıklık sisteminin zayıflaması.
Siyah çayın fazla tüketilmesi
Karaciğer hastalıkları
Sık antibiyotik, kortizon ve hormon ilacı gibi ilaçların kullanımı
Vücutta çinko ve selenyum gibi çeşitli vitamin eksikliği durumunda
Alkol tüketimi
Turşu gibi mayalanmış besinleri sık tüketmek
Doğum kontrol hapı kullanımı
Bayatlamış ve hijyenik ortamlarda saklanmayan bozulmuş gıdaların tüketimi

BAĞIRSAK MANTARI NASIL TESPİT EDİLİR?

Bağırsak mantarının teşhisinde şu testler kullanılır;
Gaita (Kaka) Testi
Candida Antikor Testi (Bir tür kan tahlilidir.)
Elektrodermal Test
Evde Tükürük Testi

UN 73

BAĞIRSAK MANTARI TESTLERİ

Bağırsak mantarının teşhisinde şu testler kullanılır;
Gaita (Kaka) Testi
Candida Antikor Testi (Bir tür kan tahlilidir.)
Elektrodermal Test
Evde Tükürük Testi; Evde tükürük testi yapmak için sabah kalktığınızda hiçbir şey yemeden içmeden bir su bardağına su doldurun. Suya tükürdükten sonra 3 dakika bekleyin. Aşağıdaki durumlardan biri ortaya çıkarsa bağırsaklarınızda mantara işaret edebilir; tükürüğünüzdenaşağı iplikçik şeklinde salınımlar oluyorsa, Su bulanıklaşmışsa; toz gibi zerrecikler suyun her tarafına dağılıyorsa, Tükürüğünüz dibe çöküyorsa. Ancak bu test bağırsak mantarı teşhisinde kesin yöntem değildir. Mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Bağırsak mantarını evde teşhis etmek için diğer yöntem; Bir bardak içme suyuna sabah aç karnına tükürün ve 15 dakika izleyin. Eğer tükürük suyun üstünde kalıyorsa sağlıklı bağırsak florasına sahipsiniz. Eğer tükürük dibe çöküyorsa, saçak gibi aşağıya iniyorsa, kar yağmış gibi oluyorsa veya suya rakı konmuş gibi bulanıyorsa kandida bağırsak floranızı bozmuş demektir.

UN 74

BAĞIRSAK MANTARI TEDAVİSİ

Bağırsak mantarının tedavisi doğru beslenmeye geçişle beraber 1 sene sürebilir.

Bağırsak mantarı olduğundan şüpheleniyorsanız, öncelikle Dahiliye doktoruna veya Enfeksiyon hastalıkları doktoruna gitmelisiniz. Doktor sizden yukarıdaki testleri isteyip, hastalığı tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Mantarlardan kurtulmak için doktorunuzun önerdiği mantar ilaçlarını düzenli kullanmak gereklidir. Sizde bağırsak mantarı mevcutsa, yapmanız gerekenler, doktorların tavsiyeleri şunlardır;
Şekerli gıdalar, unlu gıdalar, pastalar börekler çörekler, salam sucuk gibi işlenmiş etler, yenilen mantar türleri, beyaz pirinç, mayonez, turşu, alkol tüm bunlar uzak durmanız gereken yiyeceklerdir. Mantarlar beyaz un ve beyaz şekerle beslenir ve hızla çoğalırlar. Bu gıdalar yasak. Mantarların artmasına tatlılar, asitli ve gazlı içecekler ve çok fazla süt tüketimi de neden olabilir.
Yoğurt bağırsak mantarına şifa olan, bağırsak florasını düzenleyen harika bir besindir. Faydalı bakterilerin çoğalmasını ve candida mantarının ölmesini sağlar. Günde 2 kase yoğurt tüketmeye devam edin.
Her gün 8-10 su bardağı su için. Su içmek bağırsaklarda aşırı birikmiş candida mantarının atılmasını hızlandıracaktır. Su içmek ayrıca bedenimizi toksinlerden arındırıp doğal şifa verir.
Elma sirkesi de bağırsak mantarını tedaviye yardımcıdır. Bir bardak suya bir yemek kaşığı elma sirkesi karıştırarak yemeklerden önce için. Elma sirkesi, bağırsaklardaki ortamı mantarların yaşayamayacağı şekilde değiştirir.
Bağırsak mantarı tedavisinde sarımsak çok etkili bir besindir Sarımsakta bulunan sülfür, allicin, alliinace gibi bileşenler zararlı bakteri ve mantarları öldürür. 1-2 diş sarımsağı bıçakla küçük küçük kesip suyla yutun. Her gün buna devam edin.
Asitli gıdalar olan kırmızı et ve peynir tüketiminin kısıtlanmalı, öğünler taze sebzeler, tam tahıllı ürünler, baklagiller, balık, ve organik kümes hayvanları gibi sindirimi kolay protein kaynaklarından oluşmalıdır. Kuru yemişler, eski peynirler tüketilmemelidir.
Defne çayı da bilimsel araştırmalara göre candida mantarını yok eden bitkilerdendir. Günde 1 bardak defne çayı içmeye devam etmelidir.
Bağırsakta mantar oluşumunu önlemek için meyve ve sebzeler gibi lifli gıdalar tüketmek faydalı olur. Örneğin, baklagiller, yulaf ezmesi, ev yoğurdu, meyan kökü, şalgam, ısırgan otu, yer elması, brokoli, sarımsak, fırında pişmiş patates ve soğan, kimyon, melisa çayı, defne çayı, papatya çayı, kekik çayı, sarı kantaron çayı ve tarçın gibi bitkisel öneriler bağırsakta ve midede mantar oluşumunu önlemede yardımcı olur.

İBRAHİM SARAÇOĞLU’DAN BAĞIRSAK MANTARINI BİTİREN KÜR

Prof. Dr. ibrahim Saraçoğlu tarafından tarifi verilen bağırsak mantarına bitkisel çözüm olan kür şöyle hazırlanır;

Malzemeler

1 tatlı kaşığı aynısafa bitkisi (aktardan alınır)
1 su bardağı su

Yapılışı: 1 su bardağı suyu kaynatıp içine 1 tatlı kaşığı aynı safa bitkisini katıp, kısık ateşte 5 dakika daha kaynatın. Ocaktan alıp süzün. Akşam yemeğinden 2 saat sonra için. İçtikten sonra hiçbir şey tüketmeyin. 1 ay boyunca devam etmenlisiniz.