Sürekli yumuşak dışkılama, İrritabl bağırsak sendromu, hipertiroidi, bazı bağırsak hastalıkları, pankreas iltihabı gibi çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelebilmektedir. Siz de böyle bir durumla karşılaştığınızda öncelikle Dahiliye doktoruna gidip tedavi olabilirsiniz.
Hassas Bağırsak Sendromu (İBS) (İrritabl Bağırsak Sendromu)
İrritabl bağırsak sendromu olarak da bilinen hassas bağırsak sendromu sık sık yumuşak dışkılamanın en sık karşılaşılan nedenidir.
Bu rahatsızlığın görülme sıklığı %15 civarlarındadır. Toplumdaki yaygın hastalıklardan biri olan hassas bağırsak sendromunun belirtileri ise; karın bölgesinde meydana gelen kramplar, yumuşak dışkılama, şişkinlik, ağrı, gaz, kabızlık veya ishaldir. Bazen kabızlığın ve ishalin birlikte görüldüğü de olur. Hassas bağırsak sendromunun kesin tedavisi olmamakla birlikte şikayetleri hafifletmek ve yeniden oluşmasını engellemek amacıyla uygulanan tedaviler olumlu sonuç vermektedir. Bu tedavinin amacı, hastalığın gündelik hayatı olumsuz etkilemesini önlemek ve hastanın yaşam kalitesini korumaktır. İlaç tedavisine ek olarak kişiye uygun bir beslenme programı önerilmelidir. Hastanın ilaç kullanırken yeyip içtiklerine dikkat etmesi, belirtilerin azalmasını sağlayacaktır. Rahatsızlığın şiddetlenmesine yol açan bazı gıdalar vardır. Bu gıdalar; mısır, buğday, peynir, süt, çay, kahve, yulaf, yumurta, narenciye ve çavdardır. Bu yiyeceklerin tüketiminden kaçınmak, hassas bağırsak sendromunun tedavi sürecini hızlandırır.
Hassas bağırsak sendromundan muzdarip olanlar düzenli olarak probiyotik vitamin takviyesi kullanmalıdır.
Hipertirodi
Tiroid bezinin normalden daha fazla çalışmasına hipertirodi denir. Bu durum sürekli yumuşak dışkılamaya neden olabilir. Tiroid bezi aşırı şekilde çalışmaya başladığı zaman hipertiroidi gelişir. Bu hastalık sırasında çok yüksek miktarda TSH yani tiroid hormonu salgılanır ve Kandaki TSH düzeyi artış gösterir. Hipertiroidi tedavisi, tiroid hormonunu dengelemek ve ideal seviyeye gelmesini sağlamak için yapılır. Tedavinin uygulanışı hastadan hastaya değişir. Bazı hastalar ilaçla tedavi edilirken bazılarında iyot tedavisi veya tiroid ameliyatı gerekebilir.
İltihabi Bağırsak Hastalıkları (Crohn Hastalığı ve Ülseratif Kolit)
Crohn hastalığı da dışkının yumuşak olmasına neden olur. Sindirim sistemi hastalıklarından biri olan crohn hastalığı, yara ve iltihaplanmalarla seyreden önemli bir rahatsızlıktır. Bu hastalığın kesin tedavisi bulunamamıştır. Ancak crohn tedavisi için kullanılan ilaçlar belirtilerin şiddetini azaltır, hastalığın ağırlaşmasına engel olur. Tedavi için iltihap önleyici ilaçlardan faydalanılır.
Gıda Zehirlenmesi
Gıda zehirlenmesi; zararlı parazitler, bakteri veya virüsler içeren besinlerin vücuda alınmasıyla ortaya çıkar. Gıdaların çoğu potansiyel olarak birtakım zararlı organizmalar barındırmaktadır fakat genelde yiyecekler pişirilirken yüksek ısı nedeniyle etkisiz hale gelir. Bu organizmaların canlı olarak bulunması gıda zehirlenmesine yol açar.
Kronik Pankreatit (Pankreas İltihabı)
Pankreasın iltihaplanmasına pankreatit denir. Bazı vakalarda pankreas aniden iltihaplanarak daha sonra hızla iyileşir. Bu durum akut pankreatit olarak adlandırılır. Kronik pankreatit ise pankreas iltihabının uzun süreli ve tekrarlayıcı olmasıdır. Pankreasta meydana gelen enflamasyon aylarca hatta yıllarca devam edebilir. Kronik pankreatit belirtileri arasında mide bulantısı, kusma, nabız artışı, karında hassasiyet, karın bölgesinde başlayıp arkaya veya göğse doğru yayılan ağrı, şişlik, ateş ve yumuşak dışkılamadır. Kronik pankreatit nedenleri ise farklılık arz eder. Uzun süreli alkol kullanımı bu rahatsızlığın en büyük nedenlerinden biridir. Kronik pankreatit hastalarının ortalama %70’inde hastalık, alkol kullanımından kaynaklanmaktadır.
Dumping Sendromu
Midesinden ameliyat olan hastalarda Dumping Sendromu ile karşılaşılabilmektedir. Mide hızlı bir şekilde boşaltıldığında bazı şikayetler ortaya çıkar ve bu şikayetlerin tümüne birden Dumping Sendromu adı verilir. Bulantı, kusma, şişkinlik hissi, kramp tarzında karın ağrısı, baş dönmesi, halsizlik ve ishal bunlardandır. Beslenme programında ve yaşam tarzında yapılacak değişiklikler dumping sendromunun neden olduğu yakınmaları hafifletir. Ancak tüm bunlara rağmen iyileşme gözlemlenmezse ilaç tedavisi ya da cerrahi müdahale uygulanabilir.
Bazı Gıdaların Tüketimi
Devamlı alkol kullanmak, laktozlu süt, kahve, şeker ve baharatlı yiyecekler tüketmek de sürekli yumuşak dışkılama rahatsızlığına sebebiyet verebilir.
Sürekli yumuşak dışkılamanın nedenini belirlemek için Dahiliye veya Gastroenteroloji doktoruna gitmelisiniz. Doktor sizden gaita ve kan testi isteyecektir. Öncelikle hastalığın neden kaynaklandığını tespit edip ilaç tedavisi, beslenme değişiklikleri, ameliyat vb tedavi yöntemlerini uygulayacaktır.
Sürekli yumuşak dışkı tedavisi için her gün probiyotik takviye kullanmalı, yoğurt, sirke, turşu gibi probiyotik gıdaları düzenli olarak tüketmelidir.