Vajina dudakları neden şişer? Vajina hastalıkları

18 Şubat 2023
0 Yorum
UN 55

Vajina dış dudakları, kıl folikülleri, yağ ve ter bezleri içeren vajina iç dudaklarını çevreleyen kısmıdır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, çeşitli enfeksiyonlar, iyi huylu kistler vajina dudaklarında şişlik yapabilir. Genellikle ciddi sorunlardan kaynaklanmaz, kolaylıkla tedavi edilir.

VAJİNA DUDAKLARINDA ŞİŞME NEDEN OLUR?

Vajina dudaklarında şişlik hamilelik dönemi gibi doğal bir süreçte olabileceği gibi cinsel hastalıklar da şişliğe yol açabilir. Dudaklarda şişliğe kızarıklık, ağrı ve akıntı da eşlik edebilir. Vajina dudaklarında şişliğin en sık karşılaşılan nedenleri şöyledir:

ENFEKSİYON

Çeşitli enfeksiyonlar vajinal şişmeye neden olabilir; bu durum yalnızca cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan kaynaklanmaz. Vajina ve vulvayı tahriş edebilen enfeksiyonlar şunlardır: Mantar enfeksiyonu, bakteriyel vajinoz, trikomonas enfeksiyonu vajinada şişme yapabilir, tedavide antibiyotikler kullanılır.

FOLİKÜLİT ( KIL KÖKÜ İLTİHABI)

Vajina dış dudaklarında sivilce gibi şişlik oluşmasının en sık karşılaşılan nedeni kıl kökü iltihabıdır. Dış dudaklarda kızarıklık, yanma ve ağrıya yol açabilir. Kıl kökü iltihabı birkaç mm. olabileceği gibi 1.5 cme kadar boyutta kıl kökü iltihabı ile karşılaşılabilir. Folikülit vücudun her yerinde olabildiği gibi vajina dış dudaklarda da meydana gelebilir. Kıl kökleri dışa doğru uzaması gerekirken bazen cilde doğru batık olarak uzar. Etek traşı olurken kıl kökünün ters yönüne doğru traş olma, genital bölgeye ağda yapmak gibi nedenlere bağlı kıl kökü batması ve iltihabı meydana gelebilir. Kıl kökü iltihaplarının çoğu küçüktür ve bir süre sonra kendiliğinden geçer. Kendiliğinden geçmeyen kıl kökü iltihaplarının tedavisinde doktor antibiyotik reçete edebilir. Eğer ciltte apseleşme varsa boşaltılarak drene edilmelidir.

EPİDERMOİD KİSTİ

Epidermoid kistleri vajina dış dudakta sık karşılaşılan kist türüdür. Epidermoid kistler iyi huyludur, kanserli değildir. Eğer ciltte apseleşme varsa boşaltılarak drene edilmelidir.

YAĞ BEZESİ

Tıbbi adı lipom olan yağ bezeleri genellikle sırt, bel ve kafa derisinde ortaya çıkan iyi huylu cilt altı yağ doku büyümeleridir. Vajina dış dudaklarında da lipom meydana gelip sivilce benzeri şişliğe yol açabilir. Yağ bezeleri fizik muayene, ultrason ve gereği halinde MR görüntüleme kullanarak kolaylıkla teşhis edilebilir. Ağrı yapması veya estetik kaygılara neden olması durumunda ameliyatla çıkarılabilir.

ALERJİ

Vajina dudaklarının derisi alerjiye neden olabilecek bir şeyle temas ederse, o bölgede şişmeye yol açabilir. İçi çamaşırlarını yıkamak için kullanılan deterjan veya sabun, sentetik iç çamaşırları vajinada alerji yapıp kızarıklık, kaşıntı ve şişme sorunu ortaya çıkabilir. Alerji ilaçları bu duruma şifa olabilir.

TRİKOMONAS VAJİNİTİ

Trikomonas vajiniti, cinsel yolla bulaşan hastalıklardandır. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, trikomonas vajiniti hastalarının yaklaşık %70’inde herhangi bir semptom görülmez. Ancak %30’unda vajinada şişme, kızarıklık, yanma, beyaz, sarımsı veya yeşilimsi, balık kokusu olan ince akıntı gibi belirtiler görülebilir. Tedavisi antibiyotikler ile yapılır.

CİNSELLİK

Cinsel uyarılma ile bölgeye kan akışı arttıkça vajina ve vulvada bir miktar şişme görülebilir. Bu normal ve sağlıklı bir durumdur. Cinsel uyarılmadan kaynaklanan şişlik, cinsel aktivite ve uyarılma sona erdikten birkaç saat sonra kendiliğinden geçecektir. Şiddetli cinsel aktivite, cinsel saldırıya uğramak da vajinada şişlik yapabilir.

BARTHOLİN KİSTİ

Bartholin kistinin bir belirtisi de vajina dudaklarında şişmedir. Bartholin kisti, vajinal dudakların her iki tarafında oluşan bir vajinal kist türüdür, vajinadaki Bartholin bezinde bir tıkanıklık meydana geldiğinde ortaya çıkar. Bartholin kistlerinin tedavisi semptomlara göre. Kist küçükse, ağrısızsa ve enfekte görünmüyorsa tedaviye ihtiyacı olmayabilir. Kistiniz enfekte olursa veya testler sizde cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon (STI) olduğunu gösterirse, doktorunuz antibiyotik reçete edebilir. Şiddetli vakalarda apselerin cerrahi olarak boşaltılması gerekebilir.

HAMİLELİK

Hamilelik sırasında hormonlarda değişime bağlı olarak vücutta birçok değişiklik meydana gelebilir. Hamilelik ilerledikçe, tüm pelvise kan akışı artar bu da vajinal şişmeye yol açabilir. Hamilelik döneminin geçmesiyle beraber bu durum da sona erecektir.

MANTAR ENFEKSİYONU

Vajinada mantar enfeksiyonu tipik olarak Candida albicans olarak bilinen bir tür mantarın vajinada aşırı çoğalmasından kaynaklanır. Vajinada maya enfeksiyonları vulva şişmesine, kaşınmaya, kızarıklığa ve genellikle beyazımsı ve lor benzeri vajinal akıntıya neden olabilir. Tedavide oral ve topikal ilaçlar kullanılır.