Hayat kurtaran ‘Heimlich manevrası’ nedir ve nasıl uygulanır? Uygulaması adından kolay ‘Heimlich manevrasını’ böyle uygulayın!

23 Aralık 2024
0 Yorum
heimlich manevrası nedir

Gündelik yaşantımız içerisinde; televizyonda haberleri izlerken bile ne yazık ki sıklıkla denk gelebildiğimiz boğulma haberleri için uzmanlar, ölümden döndüren ‘Heimlich’ manevrasının öneminin ve herkes tarafından bilinmesi gerektiği yönünde en önemli ilk yardım müdahalelerinden biri olduğunun altını çizmektedir.

Gündelik yaşam rutinlerimizi uygularken her an belirebilen ve hayatımızı tehdit eden anlarda; panik yapmayıp hızlı ve doğru bir şekilde müdahalelerde bulunmak hayat kurtarmakla beraber durumun çok ciddi sağlık problemleri ile sonuçlanmasının önüne geçebilir. Dolayısıyla da herkesin kesinlikle bilmesi geren bu çok önemli acil yardım uygulaması ile ilgili bilinmesi gereken en önemli detayları sizler için araştırdık.

Peki bu Heimlich manevrası tam olarak nedir? İşte boğulma gibi durumlarda hemen uygulanması gereken ve hayat kurtaran o müdahale!

HAYAT KURTARAN HEİMLİCH MANEVRASI UYGULAMASI NEDİR?

Kişinin boğazına bir şey kaçarak boğulma gibi tehdit oluşturan eylemlerde tıkalı olan hava yolunu açmak için göğüs kafesi ve göbek arasında uygulanan bir hareket olarak karşımıza çıkmaktadır. İçeride takılı kalan cismi bir nevi dışarı itmek için uygulanan bu hamle, doğru an ve teknikle yapıldığında kişiyi ölümden döndürebilmektedir.

heimlich uygulaması nasıl yapılır

İsmini Henry Heimlich’ten alan heimlich manevrası, herkesin başına gelebilecek boğulma durumlarında hayat kurtaran ilk yardım işlemlerinin başında gelir. Yetişkin kimseler üzerinde çoğunlukla yemek yerken lokmayı yutma esnasında lokmanın mideye değil solunum yoluna kaçması ve hemen peşine gelen boğulma hissiyatı oluşurken; çocuklarda küçük yabancı cisimlerin ağza götürülmesi ile oluşan tıkanıklıklarla ortaya çıkabilir.

Bu gibi durumlarda hemen uygulanması gereken Heimlich manevrasının uygulanışı ise oldukça kolay! Peki hayat kurtaran bu müdahale nasıl yapılır?

HEİMLİCH MANEVRASI NASIL UYGULANIR?

Beklenmedik anda hepimizin başına gelebilecek bir olay olan boğulma ya da tıkanma vakalarında heimlich taktiğinin uygulanabilmesi için o kimsenin yanında birisinin daha olması gerekir. Kurtarıcı kişi boğulan kişinin arkasına geçerek; dengesini sağlaması adına bir ayağını hafif önde duracak şekilde yere sabitler.

Ellerini ise hasta kişinin beline dolayarak bir elini yumruk diğer elini de yumruğun üzerine kavrar. Bu şekilde tutulan yumruğu hasta kişinin göğüs kafesiyle karın boşluğunun birleşme noktasının olduğu yere koyar.

heimlich manevrası nasıl uygulanır

Yumruğu hızlı bir şekilde hastanın karnına, kurtarıcıya ve yukarıya doğru gelecek şekilde geri çekilir. Hareketin daha kolay anlaşılabilmesi için burada sanki hasta kişiyi yukarı kaldırmak istiyormuş gibi geri ve yukarı hareketler uygulandığı düşünülebilir.

Tarif edilen hareket 6 ila 10 defa ard arda olacak şekilde ve cyabancı cisim ağız yoluyla çıkarılana kadar yinelenir. Solunum yolu tıkanıklığında zaman çok önemli olduğundan dolayı geçen her saniye hastanın oksijensiz kalmasına sebep olabileceğinden mümkün olduğunca hızlı müdahale edilmesi hayati önem taşımaktadır.

Eğer kalabalık bir ortamda boğulma vakası gerçekleşiyorsa bir kişi Heimlich manevrasını uygularken diğerleri hemen acil durum numarasını arayarak yardım istemelidir.

Eğer müdahaleye geç kalınmışsa; Heimlich manevrası yapılmadan önce ya da hayat kurtaran heimlich manevrası yapılmasına rağmen hastanın bilinci kapanır, solunum ve dolaşım fonksiyonlarının durduğu fark edilirse bir an evvel kalp masajı uygulanmalıdır.

HEİMLİCH UYGULAMASININ AKILDA KALAN EN KOLAY ANLATIMI:

Hayat kurtaran en önemli acil yardım uygulamalarından olan Heimlich manevrası madde madde şöyle uygulanır:

Tıkanan kişiyi ayağa kaldırın.
Arkasına geçin.
Kollarınızı bel ve karnın çevresine dolayın.
Göğüs kafesiyle göbek deliğinin arasına gelecek hizada yatay yumruk yapın.
Tıkanan kişiyi yere paralel olacak şekilde eğin.
Duruşu aldıktan sonra arkadan 5 defa içeri ve yukarı ittirme hareketleri yapın.
Yabancı cisim çıkana ve kişinin nefes alması kolaylaşana kadar hareketi tekrarlayın.