TDK ‘Yılın Kelimesi’ni seçti Yıldız Tilbe sözleriyle yeniden gündem oldu

23 Aralık 2024
0 Yorum
qu Kurtarildi 3

Türk Dil Kurumu (TDK) ve Ankara Üniversitesi’nin işbirliğiyle “2024 yılının kelimesi” için düzenlenen anketin sonucunda “yoğun yalnızlık” öne çıktı. Bu durum, yıllar önce Yıldız Tilbe’nin katıldığı bir televizyon programında söylediği sözleri akıllara getirdi.

TDK ‘YILIN KELİMESİ’Nİ SEÇTİ YILDIZ TİLBE SÖZLERİYLE GÜNDEM OLDU

Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından yapılan duyuruya göre, TDK ve Ankara Üniversitesi İletişim Araştırmaları ve Uygulama Merkezi (İLAUM) işbirliğiyle, uzmanlardan oluşan Değerlendirme Kurulu tarafından belirlenen 7 terim ve kavram, Türk Dil Kurumu’nun internet sitesinde halk oylamasına sunuldu. Seçilen ‘kalabalık yalnızlık’ kelimesi akıllara Yıldız Tilbe’yi getirdi. Tilbe, yıllar önce katıldığı bir televizyon programında “Ben çok kalabalıkların içinde yalnızım” şeklinde ifadeler kullanmıştı.

YILIN KELİMESİ SEÇİLDİ

Oylamaya değer bulunan kelimeler arasında “kalabalık yalnızlık”, “merhamet”, “yabancılaşma”, “algoritma”, “yozlaşma”, “yapay zeka” ve “dijital yorgunluk” yer aldı. Yaklaşık 1 milyon kişinin katıldığı oylamanın sonucunda, “2024 yılının kelimesi ve kavramı” olarak “kalabalık yalnızlık” kavramı belirlendi.

Yıldız Tilbe
Yıldız Tilbe

Değerlendirme Kurulu, “kalabalık yalnızlık” kavramı hakkında yaptığı açıklamada, “2024 yılında, bireylerin kalabalıklar içinde yalnızlık hissettiklerini ortaya koyan araştırmaların arttığı gözlemlenmiştir. Birbirinin zıddı olan, yalnızlık anlamına gelen ‘yalnızlık’ ile kalabalık anlamına gelen ‘kalabalık’ aynı anda var olabilir. Sosyolojik, psikolojik ve iletişimsel nedenlerle açıklanabilen bu durum, bireylerin günlük yaşamlarında, kurdukları ilişki biçimlerinde kendini göstermektedir.” ifadelerine yer verdi.

Açıklamada ayrıca, sosyal medya ve dijital teknolojilerin kullanımının artmasının insanların yalnızlık hissini pekiştirdiği belirtildi: “Sosyal medya ortamında takipçi sayılarının ve beğenilerin önem kazanması, ‘kalabalık’ bir ortam oluşturulmaya çalışılsa da yalnızlık hissini artıran bir etkiye yol açmaktadır. Dijital dünyanın geçici ilişkiler önerisi, yalnızlık hissini derinleştirmektedir. Diğer taraftan, hızlanan yaşam temposu ve artan insan hareketliliğiyle birlikte toplumsal bağların zayıflaması, bireylerin bağlantı kurmada zorlanmasına neden olmaktadır. Bu da kalabalıklar içinde yalnızlık hissini doğurur. İnsan sayısının fazla olması, bireyin yalnız hissetmesini engellemez. Aynı evdeki aile üyeleri ya da aynı masada bir arada olunsa bile yalnızlık hissi devam edebilir.”