Günlük yaşam kalitesini düşürmede oldukça büyük bir role sahip olan boyun tutulması, yediden yetmişe her yaş döneminde görülebilen çok illet bir durumdur. Her yaş döneminde ve cinsiyetteki kimselerin yaşayabileceği bir sağlık sorunu olan boyun tutulmasının ortaya çıkmasındaki en etkili neden ise; yanlış duruş pozisyonundan kaynaklı olmakla beraber tutulmayı tetikleyen birkaç unsuru da beraberinde getirmektedir.
Boyun hareketlerinin kısıtlanmasına neden olan bu durum, özellikle de ilk günde oldukça ağrılı ve acılı geçeceği için ağrıları azaltmanın yolları arayışına girilebilir. Çoğu zaman 1 hafta içinde kendiliğinden geçen boyun tutulmasına ne iyi gelir ne gelmez, merak edilen ne varsa sizler için araştırdık.
İşe önce boyun tutulmasının neyden kaynaklı olduğunu anlamakla başlayalım. Peki boyun tutulması neyden kaynaklanır? İşte yanıtı…
Boyun tutulurken oradaki kasların normal görevinin dışında kasılması durumu, günlük aktiviteleri gerçekleştirme konusunda zorlayıcı olabilmektedir. Özellikle de hareket halinde iken birden fazla yük binen kaslar normalden daha fazla yükle çalışacağı için boyun tutulması daha da tetiklenebilmektedir.
Maddeler halinde sıralayacak olursak boyun tutulmasının nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
Boyun tutulmasının ortaya çıkmasında en etken faktörlerden olmakla beraber kaslardaki aşırı gerginlik hissi ya da kasların normalden daha fazla bir şekilde çalıştırılması sonucu ortaya çıkmaktadır.
Eğer bilgisayar karşısında çok uzun süre vakit harcanırsa ya da sürekli aynı pozisyonda monoton bir şekilde çalışma ya da uzun süreli araç başında kalma gibi günlük aktiviteler gerçekleştiriliyorsa bu esnada da boyunda tutulma gerçekleşebilir.
Boyun omurga ve kaslardan doğru bir şekilde destek alamazsa boyun tutulması meydana gelebilir. Bu durum özellikle de masa başında saatlerini harcayan kimselerde yaygın olarak görülmektedir.
Rutin bir günde yaşanabilecek, stres gibi kaygı verici duygu durumları vücut üzerinde kas gerilmesi ile sonuçlanabilir. Boyun üzerindeki kaslar da bundan etkilenerek vücutta tutulma haliyle kendini gösterebilir.
Boyun hizasına gelebilecek herhangi bir darbe, kaza ya da sporda yaralanma gibi durumlar boyun tutulması işe sonuçlanabilir. Özellikle de ani hareketlerden kaçınmak gerekmektedir.
Vücudumuzda bulunan her dokuda olduğu gibi kas dokularının da dinlendirilmesi ve yenilenmesi için belli bir vakte ihtiyaç vardır. Dolayısıyla da boyun tutulması da direkt olarak kaslarla ilişkili olduğundan kasılmış ve ağrıya neden olan boynun düzelip iyileşebilmesi için dinlenmesine ihtiyacı vardır.
Boyun kaslarının dinlenmesi en etkili ve kolay iyileşme alternatiflerindendir.
Ya sıcak ya da soğuk şekilde yapılan kompres uygulamaları boyun tutulmasını rahatlatan en etkili yollardandır. Boyun tutulmalarında ağrının en yoğun ve şiddetli olduğu ilk iki günde sıcak ve soğuk kompresler yapılabilir.
Soğuk kompres; doku damar sağlığını iyileştirme vazifesi sağlarken sıcak kompres; kan dolaşımının hızlanmasını ve ağrının yatıştırılmasına etki sağlar.
Kan dolaşımının hızlanması ve boyun hizasının ısınması için kasların uyumlu şekilde çalışması şarttır. Boyun tutulmasına iyi gelebilecek egzersizleri uygulayarak, doğru ve dikkatli uygulamalar sayesinde ağrılarınızı hafifletebilirsiniz.
Bu esnada boyun çevirme hareketlerini küçük çaplı bir halde ve sinirler üzerinde hasar bırakmayacak şekilde yapılmalıdır. Düzenli egzersiz sağlığımızı olumlu yönde etkileyeceğinden dolayı omurga ve boyun sağlığını da olumlu yönde desteklemektedir.
Tüm rahatsızlıklarda olduğu gibi elbette kas sorunlarında da tutulan boyun kaslarının iyileşmesi kasın kasılma şiddeti ile orantılıdır. Boyun tutulmasını geçirmek için uygulanan boyun egzersizleri başta olmak üzere kasları rahatlatabilecek diğer uygulamalarda genellikle ilk birkaç gün içinde tesirini gösterir.
Devamlı bir şekilde yaşanan boyun tutulması durumunda ise ağrının en ufak ani bir hareketlenmede kalıcı olarak yerleşmemesi için yaşam tarzında farklılıklar yapmak önemlidir.