Hemoroid, yani halk arasında bilinen adıyla basur ya da mayasıl, sık görülen bir rahatsızlıktır. Basur oluşumu ile birlikte makat içindeki ya da çevresindeki damarlarda şişlik oluşur. Tedavinin sağlanması için uzman bir genel cerrahi doktorundan yardım almak gerekir.
Gün içerisinde hareketsiz kalmak ve fazla kiloların olması,
Zorlayıcı derecede ıkınmak,
Uzun süre boyunca devam eden kabızlık,
Uzun süre boyunca devam eden ishal,
Hamilelik ve doğum yapmak,
Alkol alışkanlığının bulunması,
Kişinin iş ya da spor olarak ağırlık kaldırması,
Bisiklet sürmek gibi makat kısmına zarar vermesi mümkün olan sporların tercih edilmesi,
Uzun süre boyunca oturur pozisyonda çalışmak,
Yeterince lifli gıda tüketilmemesi,
Bağırsaklarda meydana gelen tümörlerin varlığı ve
Dışkılama sırasında zorluk çekmektir.
Kanama: Dışkılama anında ya da dışkılama bittikten sonra damla damla kanama görülebilir. İlerlemiş vakalarda bu kanama daha fazla miktarda olacaktır. Basur kanaması sırasında ağrı duyumu olmaz ve kanın içerisinde pıhtı görülmez.
Makat çevresinde şişlik: Basur problemi kısa süre içerisinde tedavi edilmemişse, makat çevresinde bulunan damarlar giderek şişer. Bunun sonucunda ise deri genişler ve sarkmaya başlar.
Kaşıntı ve akıntı: Özellikle makatın dış kısmında oluşan basur, akıntıya neden olarak ıslaklık hissi verir. AKıntı problemi beraberinde kaşıntıyı da getirir.
Basur tedavisi, şikayetin görüldüğü alana ve belirtilerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Birçok uzman, hem iç hem de dış basur tedavisinde ilk olarak beslenmenin düzenlenmesi gerektiğini savunmaktadır. Bu dönemlerde özellikle lif yönünden zengin gıdalar tüketilmeli ve kabızlığa neden olabilecek besinlerden uzak durmak gerekir. Aksi halde dışkılama sırasında ıkınma ihtiyacı duyulur ve şişen damarlara baskı uygulanır. Böylece kanama miktarı ve hissedilen ağrıda artış meydana gelir.
Hemoroidin tedavi edilmesi ve şikayetlerin en aza düşürülmesi için bir eczacı ya da hekime danışabilirsiniz. Eczanelerden temin edeceğiniz losyonlar, jeller ve merhemler şikayetlerinizi azaltacaktır. Özellikle çok fazla kaşıntısı olan kişilerin merhem kullanması tavsiye edilir. Uygulama sırasında losyon ya da merhemi ince bir katman olacak şekilde sürmeniz yeterli olacaktır.
Sarımsak
Sarımsak, birçok hastalığın tedavisinde ve önlenmesinde kullanılan şifalı bir bitkidir. Doğal antibiyotik özelliği ile iltihabın kurutulmasını sağlar. Ayrıca güçlü antioksidanlar barındırdığı için basur tedavisinde de oldukça etkilidir. Birkaç diş sarımsağı havanda dövün. Üzerine bir miktar hindistancevizi yağı ekleyin ve güzelce birbirine yedirin. Bu karışımı doğrudan basur oluşan yere sürmeniz gerekir. Kaşıntı, ağrı ve kanama problemleri ortadan kalkana kadar uygulamaya devam edilir.
Patlıcan
Öncelikle patlıcanları birkaç parçaya kesin ve blender yardımıyla ezin. Üzerine bir miktar vazelin ilave ederek güzelce karıştırın. Doğrudan basur görülen alana sürmeniz gerekir.
Malzemeler;
5 g. kadar çoban çantası otu,
1 su bardağı (200 ml) su.
Hazırlanışı;
Suyu ve çoban çantası otunu bir tencereye alın. 5 dakika kadar kaynamaya bırakın. Ardından altını kapatın ve ılıyana kadar dinlenmeye bırakın. Hazırladığınız çay yeterli ısıya geldiğinde süzün ve gün içerisinde bir kez için. Aç ya da tok karnına olmanız etkisini değiştirmeyecektir. Özellikle basura bağlı kanamanın kesilmesinde etkilidir.