İçli köfte, en güzel yöresel lezzetlerimizden biridir ve bazen kızartılarak bazen de haşlanarak tüketilmektedir. Dış kısmı bulgur, kıyma, salça ve irmikten meydana gelen bu yemeğin iç harcı ise ceviz, kıyma ve birçok baharat ile hazırlanır.
Diyetisyen Müge Çakırkaya anlatıyor;
“İçli köfte; bulgur, salça, et ve çeşitli baharatlarla yapılmaktadır. Kimi zaman fırında, kimi zaman da haşlama veya kızartma olarak tercih edilmektedir. Ancak kızartılarak tüketilmesi asla önerilmez. Tepside içli köfte yapmanız veya haşlayarak tüketmeniz daha sağlıklıdır. İçli köfte, bol miktarda kalori içermektedir. 1 orta boy içli köftede 163 kalori bulunmaktadır. Fırınlanırsa kalori seviyesi yükselebilir fakat pişirirken fazla yağ kullanmazsanız tepside içli köfte yemenizde bir sakınca yoktur. İçli köfteyi haşlayacaksanız içine bol yağ koymamalısınız. En güzeli, yağ eklemeden fırında pişirmenizdir.”
İçli köfteyi haşlama olarak tüketirseniz daha az kalori alırsınız. Ancak kızartma şeklinde tüketmeyi seçerseniz, alacağınız kalori miktarı artacaktır. İçli köfteler kızarırken neredeyse tüm yağı içinde hapseder ve böylece kalorisi de tavan yapar. 1 tane haşlanmış içli köfte yaklaşık 163 kalori içerdiği halde, 1 adet kızarmış içli köfte 350 kalori barındırır.
İçli köftenin temel malzemeleri et, yağ ve bulgurdur. Lakin üzülerek söylemeliyiz ki içli köfte kilolara davetiye çıkarmaktadır. Bu yüzden içli köfteyi çok sevseniz bile onunla aranıza biraz mesafe koymanız sizin yararınıza olacaktır. İçli köfteyi kızartmak yerine haşlamak daha zararsız olsa da, yerken sınırı aşmamak gerekir. Aksi halde kilo almaya sebep olur.
Uzman kardiyolog Canan Karatay çiğ köfte ve içli köftenin son derece şifalı olduğunu söylemektedir.
Prof. Dr. Canan Karatay içli köfte ile ilgili şu bilgileri vermektedir;
“İçli köfte ve çiğ köftenin faydaları saymakla bitmez. İçli köfteyi kızartmak yerine haşlanmış olarak tüketmelisiniz. Bu, sağlık açısından daha iyidir ve haşlanmış içli köfte gönül rahatlığıyla yenebilir. Çiğ köfte de oldukça güvenli bir üründür çünkü kimyasal işlemden geçirilmez. İnce bulgur ve baharatların iyice yoğrulmasıyla hazırlanan çiğ köfte büyük bir ganimettir. Elazığ yöresine özgü olan içli köftenin yeri apayrıdır. Dış tarafı bulgurdan, iç malzemesi ise et, soğan, ceviz yağı ve cevizden oluşmaktadır. Salam, sucuk ve sosis gibi işlenmiş gıdaların tehlikeli olduğu bir gerçektir ve herkes bunun farkında olduğu halde o ürünleri yemeye devam ederek kendini riske atmaktadır. Halbuki çiğ köfte ve içli köfte gibi nimetler varken ne olduğu belli olmayan yiyecekleri tercih etmek ne kadar şaşılacak bir durumdur.” Canan Karatay açıklamasının devamında çiğ köfte, lahmacun ve içli köftenin iyi bir alternatif olduğunu, pastırma, sosis, sucuk ve salam gibi ürünlerin bırakılması gerektiğini aktardı.
İçli köfte, türlü türlü malzemenin buluştuğu bir yemektir ve protein, vitamin, mineral gibi ihtiyaçlarımızın bir bölümünü karşılar. Asıl faydası da içindeki kıymadan gelmektedir. İçli köftenin yapımında kullanılan bulgur ise B grubunda yer alan -B12 vitamini dışındaki- bütün vitaminlere sahiptir. Ancak bu bir dezavantaj değildir çünkü zaten bulgur ile harmanlanan etin içerisinde B12 vitamini vardır. Yani içli köfte B vitaminlerinin hepsini ihtiva etmektedir. Ayrıca bulgurun tokluk hissi verdiği de bilinmektedir. Lif yönünden güçlü olan bulgur, sindirimi kolaylaştırır, bağırsakları rahatlatır. Öte yandan B12 vitamini hafızayı kuvvetlendirir. Kas yapmak ve hafızasını geliştirmek isteyenler bol bol içli köfte yemelidir. Zira içli köftede kullanılan et, kemiklerin sağlığını da korur. Vücudu hastalıklara karşı dayanıklı bir hale getirir. İçli köftedeki etin protein seviyesi yüksektir ve zayıflamayı kolaylaştırmaktadır. İçli köfte doyurucu olduğundan onu yedikten sonra saatlerce başka bir şey yeme ihtiyacı hissetmezsiniz.
İçli köfte, oldukça besleyici bir yiyecektir ve çoğu kişinin favorisidir. Bu sebeple diyete başlayanlar içli köfteden vazgeçmek istemez ve bazen “olsa da yesek” diye düşünürler. Fakat az evvel ifade ettiğimiz üzere 1 adet içli köfte, 232 kalori içermektedir. Bu ise azımsanacak bir oran değildir. O yüzden içli köfte tüketirken ölçülü olunmalıdır.