Boza faydalı mıdır? Bozanın faydaları ve zararları nelerdir?

25 Kasım 2021
0 Yorum
UN 2025 01 05T223442.949

Kış aylarının vazgeçilmez içeceği bozanın faydaları saymakla bitmiyor: Geçmişten gelen bu lezzet, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, sindirime yardımcı oluyor ve kan basıncını düzenliyor. Her besinde olduğu gibi bozanın da azı karar, fazlası zarardır. Çok sağlıklı bir besin olmasına rağmen aşırı miktarda tüketilmesi gaz, şişkinlik, ishal gibi mide sorunlarına yol açabilir…

Milli içeceklerimizden olan boza kendine özgü lezzetiyle pek çok kişi tarafından sevilmektedir. Darı irmiği, su ve şekerden yapılan bu içecek, tarçın ve leblebi eklenmesiyle soğuk kış ayları için hem sağlıklı hem de lezzetli bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. Yapılan araştırmalar içeriğindeki vitamin, mineraller ve antioksidan birleşenler sayesinde bozanın en sağlıklı gıdalardan biri olduğunu gösteriyor…Bu makalemizde bozanın faydalarını ve sağlığa olan zararlarını ele aldık;

Prof. Dr. İbrahim Uslu bozanın faydalarını şöyle anlatmaktadır;

“Boza, mayalama esnasında laktik asit ve nikotinik asit gibi son derece kıymetli asitler üretir. Bozanın sağlık üzerine etkilerinin araştırıldığı son çalışmada, bozadaki nikotinik asitin kalp-damar hastalıklarını ve her türlü kanseri önleyici etkisi olduğunu göstermektedir. İçerdiği laktik asit sayesinde bağırsak florasını düzenlemeye yardımcı olur. Zihin açıcı ve sinirleri yatıştırma etkisi vardır. Bozanın öksürüğün geçmesine de yardımcı olduğu bilinmektedir” ifadelerini kullanan Dr. Uslu konuşmasına şöyle devam etti: “Boza, zengin karbonhidrat, protein ve B vitamini gibi faydalı birleşenler içerir, özellikle enerjisi düşük kişiler ve sporcular tarafından tüketmeleri önerilir.”

UN 2025 01 05T223506.990

BOZANIN SAĞLIĞA FAYDALARI NELERDİR?

Boza besin değeri yüksek, enerji veren bir içecektir. Yüksek potasyum kaynağı olan boza, tansiyonu dengeler, midenin asit seviyesini dengeler, stresi azaltır, halsizliği giderir ve cinsel hastalıklarla mücadeleye kadar bir dizi sağlık sorununa şifa olur. İşte bozanın sağlığa faydaları;

Kanser hastalıklarını önlüyor

Bozanın içeriğinde laktik asit isminde yararlı bakteriler bulunur. Bu yararlı bakteriler probiyotik etki gösterir.  Probiyotikler bağışıklığı güçlendiren, vücut direncini arttıran ve vücut sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olan yararlı bakteri ve mayalardır. Bozada bulunan bu faydalı bakteriler, vücudumuzda biriken kanserojen maddeleri yok eder, kansere yakalanma riskini azaltır.

Anne sütünü arttırıyor

Boza anne sütü yapan en sağlıklı besinlerdendir. Emziren annelerde süt üretiminden sorumlu olan prolaktin hormonunun salgılanmasını sağlar. Yapılan bilimsel çalışmalar bozanın anne sütünü arttırdığını kanıtlamıştır. Yüksek kalsiyum içeriği sayesinde süt kalitesini de arttırmaya yardımcı olur. Bebeğin kemik gelişimini de destekler. Uzmanlar emziren annelerin düzenli olarak boza tüketmesini öneriyor.

Halsizliği gideriyor

Boza enerji veren, halsizliği gideren harika bir besindir. Karbonhidrat ve B vitamini açısından da zengindir. Özellikle halsizlik yaşayanların, spor yapanların veya ağır işte çalışanların düzenli olarak günlük boza tüketmesi önerilir.

Vitamin ve mineral eksikliğinden koruyor

Boza A, B, E ve C vitaminleri, sodyum mineralleri, A, B1, B2, demir, niasin, kalsiyum, fosfor gibi pek çok vitamin ve mineral içerir. Tüm bu besinler sayesinde vücutta vitamin eksikliğini önler.

UN 2025 01 05T223413.093

1 çay bardağı bozadaki besin değerleri şunlardır;

240 kalori
57.5 gr karbonhidrat
3.5 gr protein
0.5 gr yağ

Bu içeriği sayesinde kişiyi vitamin ve mineral eksikliğinden korur. Zengin kalsiyum ihtivası ile ilerleyen yaşlarda meydana gelebilen kemik erimesini önler.

Kilo almak isteyenlerin kurtarıcısı oluyor

Boza yüksek kalorili içecekler arasında yer alır. Kilo almak isteyenler için en ideal sağlıklı içeceklerdendir. 1 su bardağı boza 300 kaloridir. İştah açıcı bir içecek olduğundan kilo almaya yardımcıdır. Bir türlü kilo alamıyorum diyorsanız beslenme rutinlerine boza ilave ederek kısa süre içerisinde istediğiniz kiloya ulaşabilirsiniz.

Tok tutma özelliğiyle kilo verdiriyor

Boza kalorisi yüksek bir içecek olduğundan bu besini tüketirken aşırıya kaçmamalıdır. Haftada 1-2 defa, 1 çay bardağı boza tüketilebilir. Bozanın üzerine tarçın eklediğinizde daha doyurucu hale gelir ve uzun süre tokluk hissi verir, tatlı krizlerini önler. Böylece kilo vermenize de yardımcı olabilir. Ancak spor yapmadan, yediklerinize dikkat etmeden, tek başına boza tüketmek tabi ki zayıflatmaz. Mutlaka düzenli egzersiz yapmalı, günlük kalori alımınızı öğrenerek kendinize uygun bir diyet programı belirlemelisiniz.

UN 2025 01 05T223453.602

Cinsel gücü arttırıyor

Boza cinsel gücü artırıp, daha mutlu bir cinsellik yaşamanızı sağlar. Afrodizyak etkisiyle libidoyu artırır ve sperm kalitesini yükseltir.

Sindirim sistemini düzenliyor

Bozanın içeriğindeki laktik asit bakterilerinin sindirim sisteminde önemli bir rolü vardır. Normal ölçülerde tüketildiğinde bağırsak florasını dengeler, mide yanması gibi sorunları önler, hazımsızlığı giderir ve gaz problemine iyi gelir. Boza kabızlık çekenlere de tavsiye edilir. Vücutta biriken toksin ve alerjen maddeleri yok eder.

BOZANIN ZARARLARI NELERDİR?

Bozayı içerken kontrollü tüketmek çok önemlidir. Aksi taktirde fayda yerine çeşitli yan etkileri ile karşılaşabilirsiniz. Peki boza içmenin zararları nelerdir? Şimdi bunlara göze atalım:

Boza mayalanan, fermente içeceklerdendir. Mayalı besinler şişkinliğe neden olur, gaz ya da ishal gibi sindirim rahatsızlıklarına da yol açabilir.
Özellikle diyabet hastaları bozayı doktor kontrolüyle tüketmelidir. Vücuttaki şeker oranını artırıp diyabet komplikasyonlarına sebep olabilir.
Boza da şeker oranı fazla olduğundan yüksek kalorili içecekler sınıfında yer alır. Aşırı miktarda tüketildiğinde kilo aldırabilir ve bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Özellikle gelişim çağındaki çocuklar bu süreçte kilo almaya daha yatkın olduklarından boza tüketiminde dikkatli olmaları gerekir.