Bebeklerde D vitamini eksikliği belirtisi nasıl anlaşılır? Bebeklerde D vitamini kullanımı!

3 Ocak 2025
0 Yorum
bebeklerde D vitamini eksikliği nasıl anlaşılır?

Tıpkı yetişkin kimselerde olduğu gibi bebeklik ve çocukluk döneminde de ne yazıkki D vitamini değerleri eksik çıkabilmektedir. Büyüme ve gelişim dönemindeki bir bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişimini sürdürebilmesi için vitamin değerlerinin yerinde olması gerekir. Özellikle de başta kemik ve iskelet sisteminin gelişimi olmak üzere sinir sistemini destekleyerek güçlü bir bağışıklık elde etmek için bir hayli önemli olan D vitamini, vücuttaki fosfor ve kalsiyum açısından son derece önemlidir.

D vitamini dendiğinde akla ilk gelen şey ‘güneş ışını’ olsa da ek gıda döneminde D vitamini içeriği zengin olan gıdalarla da bu vitaminin alınımı desteklenebilir.

BEBEKLERDE D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ NELERE YOL AÇAR?

D vitamini eksikliği görülen bebeklerde bu durum en çok da kemik ve iskelet sağlığını etkilemektedir. Vücudun ana organlarından olup tıpkı iskelet sistemi gibi vücudun diğer sistemlerinin de sağlığını olumsuz yönde etkilenmesine sebep olabileceği düşünülmektedir.

Bebeklerde D vitamini eksikliği nasıl anlaşılır?


Sinir sisteminin ve kasların görevlerini doğru bir şekilde yerine getirebilmesi için D vitaminine ihtiyaç duyulur.
Ayrıca kemiklerde yeterli miktarda kalsiyum depolanamayacağı için birtakım şekil bozuklukları görülecek ve bu da ilerleyen dönemlerde görülebilecek olan raşitizm hastalığına sebep olabilir.

BEBEKLERE D VİTAMİNİ NASIL VERİLİR?

Eğer doktor D vitamini takviyesine gerek gördüyse vakit kaybetmeden D vitamini eksikliğinin ihtiyacı karşılanmalıdır. Çoğunlukla damla formatında verilen bu takviyelerde bebeklerin ağzına direkt olarak damlatılabileceği gibi anne sütü ile ya da mamaya karıştırarak da verilebilir.

bebeklerde D vitamini eksikliği


Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Özen, ”Ülkemizde maternal D vitamini eksikliği önemli bir problemdir. Bu nedenle hayatın ilk haftasından itibaren beslenme tarzı ne olursa olsun (Formüla veya anne sütü fark etmez) tüm bebeklere en az bir yaşına kadar, tercihen 3 yaşına kadar 400 ünite/gün D vitamini (günde 3 damla D vitamini) uygulanmalıdır. Bu dozdaki D vitamini günde bir kez 3 damla olmak üzere yıl boyunca sürekli verilmelidir.

D VİTAMİNİ AÇ KARNA MI YOKSA TOK KARNA MI VERİLİR?

Bazı vitamin takviyelerinin kullanımı için yemek yedikten hemen sonra verilmesi gerektiği yönünde tavsiyeler mevcut iken bazılarında yemek yemeden aç karna tüketilmesi uygun görülür. D vitamini yağda eriyen bir vitamin olduğundan aç karna tüketilmesi önerilebileceği gibi tokken tüketilmesinin de herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır.

Bebeklerin sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişebilmeleri için vücutlarının ihtiyaç duydukları vitamin değerlerinin gerek besinlerle gerek de takviyelerle beraber bir şekilde karşılanması gerekir. Sağlıklı bir vücut için vitamin ve mineral değerleri yüksek olan besinlere öncelik tanınması vitamin ihtiyacını giderme konusunda etkili olsa da bazen ek gıda döneminde ayına göre tüketilen besinler vitamin açısından eksik kalabiliyor.

gdd 1


Bu gibi durumlarda ise doktordan onay alınarak gerekli vitamin takviyelerinde bulunulabilir. Bu vitaminlerden özellikle de D vitamini, güçlü bir kemik gelişimi ve bağışıklık sistemi için ciddi rol oynamaktadır. Peki bebeklerde D vitamini eksikliği nasıl anlaşılır? İşte cevabı…

BEBEKLERDE D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ NASIL ANLAŞILIR?

Anne ve babalar bebeklerindeki D vitamini eksikliğinin belirtilerini pek çok şekilde anlayabilir. Yeterli miktarda D vitamini alınmayan bebeklerde ilk olarak şu belirtiler varsa, bunun D vitamini eksikliğinden kaynaklı olunabileceği D vitamine bakılması için kontrole götürülebilir.

Ayına göre büyüme ve gelişimi geriden gelme, kemik yapısında bozukluk, sık sık hastalanma, dişlerde çürüme, yürümede gecikme, dişlerin beklenen zamandan geç çıkması, yeterli kilo alamama ya da davranış bozukluğu gibi belirtiler bebeklerde D vitamini eksikliğinin habercisi olabilir.

bebeklerde vitamin eksikliği belirtileri


Ayrıca D vitamini az olan bebeklerde iskelet sistemi ile ilgili birtakım rahatsızlıklar da görülebilir. Çocukluk evresinde görülen bu iskelet sistemi rahatsızlığı tıp dilinde ‘Raşitizm’ olarak karşımıza çıkmaktadır.

Çocuklarda D vitamini eksikliğine bağlı oluşan iskelet sistemi hastalığına raşitizm adı verilir. Bu durum çoğunlukla uzun zamandır D vitamini bakımından yetersiz kalan bebeklerde kemiklerin yumuşaması ve zayıflaması olarak da tanımlanabilir. Tedavi edilmezse ilerleyen dönemlerde kemiklerde şekil bozuklukları şeklinde hasar kalabilir. Bebeklerin genel sağlığı konusunda bu denli ciddi etkileri olan D vitaminin önemi göz ardı edilmemeli, düzenli takibi yapılmalıdır.