Dilde çatlak neden olur? Dildeki çatlaklar nasıl geçer?

15 Kasım 2016
0 Yorum
UN 2025 01 12T111514.461

Dil yarıkları olarak da bilinen dil çatlakları, vitamin eksikliğinden kansızlığa kadar pek çok nedenden kaynaklanan bir sağlık sorunudur.

DİL ÇATLAKLARININ OLASI NEDENLERİ NELERDİR?

Pamukçuk

Dildeki çatlağın en sık karşılaşılan nedeni, dilde meydana gelen mantar enfeksiyonudur. Pamukçuk, Candida mantarının ağzın giriş kısmında birikmesiyle meydana gelir. Dildeki çatlaklara ek olarak, dilde lezyonlar, dildeki lezzet duyusunda azalma ve dilde acı hissi pamukçuğun diğer belirtilerindendir. Bağışıklık sisteminin zayıf olması, şeker hastalığı, kanser ve vajinal mantar enfeksiyonları, dilde pamukçuk oluşumunu tetikleyen durumlardandır. Doktorunuz, tedavi için antifungal yani mantar önleyici ilaç reçete edecektir.

Kalıtsal, genetik

Uzmanlar, dildeki yarıkların bir diğer nedeninin de genetik yatkınlık olduğunu bildiriyorlar. Anne baba tarafınızda yahut üst kuşaklarda dilde çatlak sorunu varsa, muhtemelen bu durum sizde de görülebilir.

Biotin eksikliği

Dilinizdeki yarıklar, biotin eksikliğinden de kaynaklanabilir. Biotin B vitamini grubundan bir vitamin türüdür ve metabolizmayı harekete geçirme, yağ sentezleme gibi görevleri vardır. Vücudunuzda biotin eksikliğiniz varsa, kas ağrısı, solgun cilt, kuru cilt ve çabuk yorulma gibi belirtiler yaşarsınız, ayrıca biotin eksikliği dilin çatlama riskini arttırır. Biotin eksikliğinden şüpheleniyorsanız bir dahiliye uzmanına görünüp vitamin testi yaptırabilirsiniz. Et ürünleri, süt ve süt ürünleri, tavuk ciğeri, yer fıstığı, dana ciğeri, yumurta sarısı en iyi biotin kaynaklarındandır.

UN 2025 01 12T111533.763


Harita dil

Coğrafik dil olarak da bilinen Harita dil, dil yüzeyini etkileyen zararsız bir durumdur. Harita dil, dil üzerinde çatlaklar, çeşitli boyutlarda pürüzsüz kırmızı lezyonlar olarak belirti verir. Harita dilden muzdaripseniz, özellikle baharatlı veya asidik yiyecekler yedikten sonra rahatsızlık duyabilir, acı çekebilirsiniz. Harita dilin bilinen kesin bir tedavi yöntemi yoktur.

Sjögren sendromu

Sjogren sendromu, vücudun gözyaşı ve tükürük bezleri gibi kendi nemini üreten bezlerine saldırdığı bir hastalıktır. Sjögren sendromu, dilde çatlaklar, ağız kuruluğu, halsizlik, eklem ağrısı, gözlerde yanma veya göz kaşıntısı gibi belirtilere neden olur. Sjogren sendromunun kesin nedeni bilinmemektedir. Bununla birlikte, bakteriyel veya viral enfeksiyon gibi genetik ve çevresel faktörler, bu hastalığın çıkmasında önemli rol oynayabilir. Sjögren sendromunu önlemek veya tedavi etmek için bilinen herhangi bir yöntemi yoksa da, semptomların tedavisi için tükrük uyarıcılar ve yapay gözyaşı gibi yöntemlerin kullanılması denenebilir.

DİL ÇATLAKLARININ DİĞER NEDENLERİ NELERDİR?

Vitamin eksikliği
Melkersson-Rosenthal sendromu
Dil kanseri
Dehidrasyon (vücudun susuz kalması)
Down sendromu
Sigara veya alkol kullanımı
Dile alınan darbe, dil yaralanması
Bazı yiyecek ve içeceklere karşı alerji
İlaçların yan etkileri
Asit reflü hastalığı
Baharatlı ve acılı gıdaları sık tüketme

UN 2025 01 12T111444.323


DİLDE ÇATLAK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kırmızı, beyaz veya sarı olmak üzere dil üzerinde yamalar, renk değişikliği
Genellikle zonklama veya yanma şeklinde ağrı
Özellikle baharatlı, asitli veya tuzlu yiyecekler yenildiğinde dilde acı hissi
Dilde veya ağız çevresinde yakındaki lezyonlar, şişlikler
Ağız kokusu
Yüzde, dilde, ağız çevresinde şişme
Kaslarda güç kaybı
Dildeki çatlaklar içinde şişme (kanserin olası bir belirtisidir)

DİLDE ÇATLAKLAR NASIL GEÇER?

Dildeki çatlaklardan muzdaripseniz ilk yapmanız gereken şey, bir kulak burun boğaz doktoruna görünmek olmalıdır.
Doktor hastalığın teşhisine göre gerekli tedaviyi uygulayacaktır.
Dilinizdeki çatlak dehidrasyondan kaynaklıysa, günde 8-10 bardak su içmeye devam edin.
Dilinizdeki yarık vitamin eksikliğinden kaynaklıysa, doktorunuz vitamin ilacı reçete edecektir.
Diş macunları da içeriklerindeki kimyasallar sayesinde, maya, mantar ve bakterilerin neden olduğu dildeki çatlaklardan kurtulmanıza yardımcı olabilir. Yapmanız gereken doktorunuzdan onay alıp dilinize günde iki kez diş macunu sürmek olmalıdır.