Monosodyum glutamat (MSG), genellikle yiyeceklere tuzlu, umami tadını artırmak için eklenen bir lezzet arttırıcıdır. Kimyasal olarak, domates, peynir ve mantar gibi çeşitli yiyeceklerde bulunan doğal olarak oluşan bir amino asit olan glutamik asidin sodyum tuzudur.
MSG, genellikle tuzlu veya etli bir lezzet olarak tanımlanan umami tadını artırma yeteneğiyle bilinir. Tatlı, ekşi, tuzlu ve acı ile birlikte beş temel tatlardan biridir. MSG genellikle işlenmiş gıdalarla ilişkilendirilirken, glutamat (MSG’deki aktif bileşen) et, peynir, deniz ürünleri, domates ve soya sosu gibi birçok gıdada doğal olarak bulunur. Örneğin, Parmesan peyniri yüksek düzeyde doğal olarak oluşan glutamat içerir.
Profesör Doktor Nejat Altıntaş, dünyanın bir numaralı kilo aldırıcı maddesi olarak nitelendirdiği monosodyum glutamat yani Çin tuzunun son yıllarda trend olan fast food ürünlerinde çokça olduğunu vurguladı. Bu yiyecekleri tüketen birçok kişinin ne kadar diyet yaparsa yapsın kilo alacağını vurguladı.
MSG genellikle nişastaların, şeker pancarının veya şeker kamışının fermente edilmesiyle üretilir. İşlem, sirke veya yoğurt gibi diğer yaygın gıda bileşenlerinin fermantasyon yoluyla nasıl üretildiğine benzer.
MSG, çorbalar, atıştırmalık yiyecekler, işlenmiş etler, hazır erişteler, baharat karışımları ve restoran yemekleri (özellikle Çin mutfağında) gibi ürünlerin lezzetini artırmak için gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılır. Ayrıca, genellikle lezzeti artırmak için bir baharat olarak ev yemeklerinde de kullanılır.
MSG kapsamlı bir şekilde incelenmiştir ve ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) dahil olmak üzere büyük sağlık kuruluşları tarafından güvenli kabul edilmektedir.
Geçmişte, bazı kişiler MSG içeren yiyecekleri tükettikten sonra baş ağrısı, terleme ve kızarma gibi semptomlar bildirmiştir. Bu, “Çin Restoranı Sendromu” veya “MSG Belirti Kompleksi” olarak bilinmeye başlandı. Ancak, bilimsel çalışmalar MSG ile bu semptomlar arasında çoğu insan için tutarlı bir bağlantı olduğunu desteklememiştir. Bazı kişilerde hafif hassasiyetler olabilir, ancak bu tür vakalar nadirdir. FDA, MSG’yi genel olarak güvenli olarak kabul edilen (GRAS) bir “gıda bileşeni” olarak sınıflandırır. Bu sınıflandırma, gıdada normal seviyelerde tüketilmesinin güvenli olduğu anlamına gelir.
Bazı araştırmalarda monosodyum glutamat maddesinin beyne kalıcı hasar bıraktığına yönelik açıklamalar yapıldı. Madde beyne yerleştiğinde uzun bir süre sonra sinir sistemine zarar verir. Demans gibi sağlık sorunlarını tetiklediğine dair ipuçları bulundu.