Hepimiz zaman zaman zor dönemlerden geçiyoruz. Büyük sıkıntılar yaşamadan bile üzerimizden atamadığımız bir yorgunluk, hüzün veya bıkkınlık hissedebiliyoruz. Peki, bu hissi nasıl adlandırabiliriz? Eğer siz de “Yıkılmadım ama ayakta da sayılmam” diyorsanız, belki de Languishing yaşıyor olabilirsiniz.
Amerikalı sosyolog Corey Keyes tarafından 2002 yılında tanımlanan Languishing, ne tam anlamıyla bir mutluluk ne de depresyon gibi bir mutsuzluk hali. Latince kökenli “languere” kelimesinden türetilen bu kavram, “bitkinlik” veya “yorgunluk” anlamına geliyor. Psikolojik olarak ise kişinin ne kötü ne de iyi hissettiği, arada kaldığı, coşkusuz bir ruh halini ifade ediyor.
Languishing durumunda bireyler, yaşamlarına devam eder; işlerine, okullarına gider, görevlerini yerine getirir. Ancak yaptıkları hiçbir şeyden keyif almazlar, hayatla anlamlı bir bağ kuramazlar. Bu durum, kişinin potansiyelini gerçekleştirmesini engelleyerek uzun süreli tükenmişlik hissine neden olabilir.
Languishing, depresyondan farklıdır. Depresyon, ciddi bir ruhsal rahatsızlıktır ve kişinin yaşam kalitesini büyük ölçüde etkiler. Depresyondaki bireyler öz bakımını ihmal edebilir, ciddi bir mutsuzluk ve kaygı yaşayabilir. Ancak Languishing durumunda bireylerin yaşamsal işlevselliği bozulmaz; sadece yaptıklarından tatmin olmaz ve coşkusuz bir şekilde hayatına devam eder.
Kişi, ne üzgün ne de mutlu hisseder.
Kişinin düşünceleri net olmaz, odaklanma güçlüğü çeker, fikirlerini ve düşüncelerini kontrol etmekte zorlanır.
Kişi, hayata karşı sürekli bir isteksizlik yaşar.
Hayatın monotonluğu ve tekrarlayan görevler, kişide bıkkınlık hissine yol açar.
Kişi, okul ve iş gibi sorumluluklara karşı ilgisini kaybeder ve bu alanlarda motivasyon eksikliği yaşar.
Eğer kendinizi bu durumda hissediyorsanız bazı adımlar atabilirsiniz. Sosyal bağlar kurarak güvenli ilişkiler geliştirmek, stresin olası etkilerini azaltmak, kendinize hedefler belirleyerek gerçekleştirmeye çalışmak bu durumu aşmanıza yardımcı olabilir.
Kendinizi iyi tanımak, ne istediğinizi ve istemediğinizi anlamak da önemli bir adımdır.
Eğer kendiniz başa çıkmakta zorlanıyorsanız, profesyonel bir destek almak faydalı olabilir.