Oruçluyken susamamak için sahurda bol bol yiyin! Susatmayan yiyecekler neler?

16 Ocak 2025
0 Yorum
oruçluyken susamamak için sahurda ne yenmeli

On bir ayın sultanı olan mübarek Ramazan-ı Şerif ayında Müslüman kimselerin oruç ibadetini gerçekleştirmek için gece kalktıkları sahur yemeğinde doğru besinler tüketmesi; oruç ibadetini daha kolay yerine getirme konusunda büyük önem taşır. Kimi kişiler hiç su içmek aramadan açlık boyutunu zirveye çıkarabiliyor iken kimilerini açlık hissiyatından çok susuzluk etkiliyor.

Özellikle de oruç süresinin uzadığı mevsimlere denk gelen Ramazan Ayında, bedenimiz daha çok suya ihtiyaç duyuyor ve bu sebepten dolayı da daha çok susuzluk çekiyoruz.

Tam da bu noktada aç ve susuz kalacak olan bünyemizi oruca daha kolay alıştırmak ve oruç ibadetini zorlanmadan gerçekleştirebilmek için  sahurda yiyip içtiklerimize dikkat etmemiz büyük önem taşıyor. Peki sahurda hangi besinleri tüketirsek oruçlu iken susamayız?

ORUÇLU İKEN SUSAMAMAK İÇİN SAHURDA NE YEMELİ?

Sahur yemeğimizde ağzımıza dahi sürmememiz gereken besinleri bilmeden tükettiysek, ertesi gün oruç ibadetini gerçekleştirirken zorluk çekebiliriz. Bunun için doğru ve bilinçli bir sahur menüsü ile orucumuzu tutmalıyız.

Sahurda susatmayan besinler


Özellikle de tuz ve baharat oranı yüksek olan gıdaları tüketmek yerine vücudumuzun ihtiyaç duyacağı su ihtiyacını karşılayabilecek besinleri tüketmek akıllıca bir davranış olacaktır.

SU İÇERİĞİ ZENGİN OLAN MEYVELER TÜKETİN!

İçerisindeki su miktarı fazla olan meyveler ya da evde şekersiz kendi yaptığınız komposta veya hoşaf tarzı besinler, oruçlu iken susamanın önüne geçmeye yardımcı olabilir. Su içeriği bol olan meyvelerden misal üzüm, karpuz, şeftali gibi meyvelere öncelik verebilirsiniz.

Sevdiğiniz meyveleri harmanlayarak kendi damak zevkinize göre bir meyve salatası da tercih edebilirsiniz. Lif miktarı yüksek meyve çeşitleri arasında kayısı, kiraz, elma ve muz da eklenebilir.

ÇİĞ SEBZE VE BOL YEŞİLLİK!

Oruçluyken çok fazla susamamak için sahurda mutlaka çiğ sebze tüketimine ve bolca yeşilliğe önem verilmelidir. Özellikle de çiğ sebzeler içerisinde lif miktarı çok fazladır.

susatmayan besinler neler


Sahurda salatalık, havuç, marul gibi faydalı besinleri tüketebilirsiniz.  Hem sağlıklı hem tok tutan hem de susatmayan bir sahur menüsü için bu seçenek oldukça elverişlidir.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNE SAHURDA MUTLAKA YER AÇIN!

Sahurda susatmayan menülerde başı çeken en önemli besin kaynaklarından birisi de süt ve süt ürünleridir. İçerisindeki yağ miktarı az olan kefir, yoğurt, süt gibi kalsiyum deposu zengin besinler vücudun gerek gördüğü su ihtiyacını büyük oranda karşılar.

Oruçluyken susamamak için sahurda yapılan en büyük yanlışlardan birisi de susamamak için çok fazla su içmeye çalışmaktır. Sahurda fazladan su içilse dahi aşırı tuzlu, kalorili yiyecek yenmesi halinde vücut yine ilerleyen saatlerde susuz kalacak ve su içme isteğini doğuracaktır.

KULAĞA İLGİNÇ GELEBİLİR AMA KURUYEMİŞ!

Sahurda tüketildiğinde hem oruçlu iken zinde kalmanızı hem de susamanızı önlemek için tuzsuz sağlıklı kuruyemiş tüketimine yer açabilirsiniz.

susatmayan yiyecekler


Aman dikkat! Sakın tuzlu kuruyemişler tüketmeyin, sadece tuzsuz olan kuruyemişler…

SUSATMAYAN SAHUR MENÜSÜ TARİFİ-1

MALZEMELER:

4 yemek kaşığı yulaf

1 su bardağı süt

ÜZERİNE;

Çilek

Frambuaz

Muz

Kaju

Antep fıstığı

YAPILIŞI:

Yulaf ve sütü tencereye koyup ocağın altını kısık ateşte kıvam alana dek 6-8 dakika kadar pişirin.

unnamed file


Pişen yulafı tabağa koyup üzerine taze meyveler ve kuruyemişler serperek afiyetle tüketebilirsiniz.

SUSATMAYAN SAHUR MENÜSÜ TARİFİ-2

MALZEMELER:

1 yumurta
1 avokado
Akdeniz yeşillikleri
Beyaz peynir
Çörek otu

YAPILIŞI:

İlk önce ekmekleri kızartmakla işe başlayın, daha sonra peyniri dilimleyip üzerine çörek otu karıştırın. Karıştırılan peynir harcı, ekmeğe sürün.

Üstüne avokado dilimleri ve akdeniz yeşilliklerini serpiştirip sirkeli su içinde pişen Poche yumurtayı ilave edip afiyetle yiyin.