Capnocytophaga canimorsus bakterisi nedir, nasıl bulaşır? Evcil köpekler tehlikeli mi?

17 Ocak 2025
0 Yorum
Capnocytophaga canimorsus bakterisi nedir

Son zamanlarda artış gösteren Capnocytophaga canimorsus bakterisinin ne olduğu evcil hayvan besleyenler tarafından merak ediliyor. Marie Trainer adındaki bir kadının elindeki kesik köpeği tarafından yalanınca “Capnocytophaga canimorsus” adında bir bakteri kaptı. Bakteri kapan kadının hayatta kalabilmesi için hem kolları he de bacakları kesilmek zorunda kaldı. Bunun üzerine evcil köpek sahipleri, “Capnocytophaga canimorsus” bakterisinin ne olduğunu merak etti. Peki, capnocytophaga canimorsus bakterisi nedir, nasıl bulaşır? Evcil köpekler tehlikeli mi? İşte capnocytophaga canimorsus bakterisi hakkında merak edilenler…


CAPNOCYTOPHAGA CANİMORSUS BAKTERİSİ NEDİR?

Capnocytophaga canimorsus, köpek ve kedi türlerinin diş eti florasında bulunan bakteriyel bir patojendir. Capnocytophaga canimorsus bakterisi, ilk kez 1989 yılında köpek ısırıkları ve tırmalamaları sonucunda ateş, selülit, sepsis ve çoklu organ yetmezliği şikayetleriyle hastaneye başvuran bir dizi insanda görüldü.

Capnocytophaga canimorsus bakterisi nedir


Capnocytophaga canimorsus bakterisi, köpeklerde ya da kedilerde hastalık olarak nadiren görülür. Capnocytophaga canimorsus, nadir hastalık nedeni olarak bildirilse de bu bakteri insanlarda selülit, kangren, bakteriyemi, menenjit ve endokardite hastalıklarına neden olabilir.

Capnocytophaga canimorsus bakterisi nedir


Köpeklerin ve kedilerin ağız boşluğunda yaygın olarak bulunan, kapnofilik (Karbon dioksiti seven), fakültatif anaerobik, filamentli gram-negatif bir bakteri çubuğu olarak karşımıza çıkar. Capnocytophaga canimorsus, bağışıklık sistemi baskılanmış insanlarda, özellikle kronik alkolizm, siroz veya splenektomi öyküsü olan kişilerde, ateş, miyalji, deriyi ve mukoza zarlarını tutan peteşiyal döküntü gibi hayatı tehdit eden riskleri bünyesinde barındırır.

Capnocytophaga canimorsus bakterisi nedir


CAPNOCYTOPHAGA CANİMORSUS BAKTERİSİ NASIL BULAŞIR?

Capnocytophaga canimorsus, daha çok kedi ve köpeklerin ağızlarında ve diş etlerinde bulunan ve insan enfeksiyonuna neden olan bir bakteri türüdür. Bu bakteri türü, bağışıklık sistemi zayıflamış olan kişilerde daha sık görülür ve çeşitli enfeksiyon hastalıklarına sebep olabilir. Capnocytophaga canimorsus bakterisi, dalağı olmayan ya da dalak fonksiyonu bozuk olan kişilerde, karaciğer hastalığı olan kişilerde, diyabet hastalarında, yeni doğanlarda ve bazı kanser hastalarında daha fazla enfeksiyon riski taşır.

Capnocytophaga canimorsus bakterisi nedir


Capnocytophaga canimorsus bakterisi, hayvanlardan insanlara bulaşan ve genellikle kedi ve köpeklerin yalama, tırmalama, ısırma ya da diğer temas yollarıyla yayılan bir hastalıktır. Capnocytophaga canimorsus sonucunda oluşan enfeksiyonlar, kedi ya da köpek tarafından yalanma veya ısırılmadan 3 ila 8 gün arasında belirti ve bulgulara neden olur. Capnocytophaga canimorsus bakterisinin kuluçka süresi 1 gün gibi kısa bir sürede gerçekleşebileceği gibi 2 haftaya kadar da uzayabilir. Hayvanlardan insanlara bulaşan bu bakteri, insandan insana bulaşıcı değildir.

Capnocytophaga canimorsus bakterisi nedir


CAPNOCYTOPHAGA CANİMORSUS’A YAKALANMANIN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Capnocytophaga canimorsus bakterisi, belirli belirti ve bulgularla kendini gösterir. Bu bakteri bazı insanları enfekte edebilir ve şok, solunum yetmezliği, kalp krizi ve çeşitli enfeksiyonlara neden olabilir. Capnocytophaga canimorsus bakterisinin semptomları arasında kızarıklık, ateş ve ağrı bulunur.

Capnocytophaga canimorsus bakterisi nedir


Capnocytophaga canimorsus bakterisinden kaynaklanan enfeksiyonlarda görülen belirtiler şu şekildedir:

Capnocytophaga canimorsus bakterisi nedir


  • Ateş
  • Titreme ve üşüme hissi
  • Bilinç bulanıklığı
  • Eklem ve kas ağrıları
  • Baş ve mide ağrısı
  • İshal ve kusma
  • Isırık ya da yalama bölgesinde oluşan irinli kabarcıklar