Günlük hayatta sakinleşmek ve stresten uzak kalmak maksadıyla tükettiğimiz papatya çayı, kişi üzerinde yatıştırıcı bir etkiye sahip olduğundan uyku öncesinde de tercih edilmektedir.
Sindirim problemlerine karşı iyi geldiği bilinen papatya çayının, uykuya dalmakta güçlük çeken bebekler üzerinde tüketilip tüketilmeyeceğini merak eden anne ve babalar, bebeklerde bitki çayı tüketimini araştırmaktadır.
Peki bitki çayları arasında hem tadı hafif olan hem de sakinleştirici özellikte olan papatya çayı bebeklere verilebilir mi? Bebeklerde 6. aydan sonra papatya çayı içirmenin herhangi bir zararı var mı? İşte bebeklerde papatya çayı tüketimine dair merak edilenler…
Bebeklerde bitki çayı tüketimi için en azından ilk altı ayın geçmesi gerektiğinin altını çizen uzmanlar, altı aylık dönemden sonra çok sık olmamakla birlikte uygun dozlarda bebeklere verilebileceğini söylemektedir.
Ancak yine de her bebeğin gelişim süreci ve alerji durumu kendine has olduğundan doktora danışarak ilerlenmelidir.
Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. İncilay Dr. Üstündağ, bebekler için en uygun bitki çayının ıhlamur bitkisinin olduğunun altını çizereş, “İlk 6 ayda lütfen anne sütü dışında hiçbir şey vermeyin. 6 aydan sonraki bebeklerde nezle, öksürük, soğuk algınlığında ıhlamur çayı kullanılabilir. Burada dikkat etmemiz gereken şey; açıkta satılan bitkileri değil biraz daha formüle edilmiş, çay haline getirilmiş şeylerden demleyerek kullanalım, kaynatmayalım ve aşırıya kaçmayalım” ifadesinde bulundu.
Doktor onayı alınmışsa; ek gıda dönemine geçen bebekler papatya çayı ile ilk defa tanıştırılacağı zaman günlük doz 15 m’den fazla olmamalıdır. Eğer papatya çayı bebeğe iyi geldiyse; huzursuzluk anlarında yatıştırıp, uykuya daha rahat geçmesine yardımcı oluyorsa bu doz yavaş yavaş günde 30 mililitreye kadar çıkarılabilir.
İçerisindeki bulunan faydalı bileşenler sayesinde hafif yatıştırıcı özellikleri bulunan papatya çayını; günümüzdeki anneler özellikle de gece uykusuna geçerken bebeklerinin daha rahat ve kolay bir şekilde uykuya geçmesi için çare olarak görebiliyor. Peki gerçekten papatya çayı bebeklerde uyku yapıyor mu?
Papatya çayının her ne kadar bebeklerde rahat uyuma özelliğini gösterse de risk almayıp emziren annenin papatya çayı tüketmesi ile de bu sağlanabilir. Uygun doz ve miktarlarda papatya çayı içerek bebeğinizin uykuya rahat bir şekilde geçmesini kolaylaştırabilirsiniz.
Ayrıca uyumayan bebekler için papatya çayının haricinde rezene ya da anason çaylarından bir çay kaşığı olarak verilmesi de uygun görülebilmektedir.
Poşet papatya çayının üzerine belirli miktarda kaynatılmış su ekleyip 10 dakika demlenmesini bekleyin. Ardından çay poşetini çıkartıp soğuduğunda bebeğinize tatlı kaşığıyla ya da biberonla verebilirsiniz.
– Özellikle de kolik sorunu olan bebeklere çok iyi geldiği bilinen papatya çayı, sakinleştirici ve yatıştırıcı bir özelliğe sahip olduğundan kolik nöbetinde görülen huzursuzluk anları için ideal bitki çaylarındandır.
– Soğuk algınlığına bağlı olarak görülen üst solunum yolu rahatsızlığını hafiflettiği ve enfeksiyonlarla savaşmak için bağışıklık sistemini uyardığı ön görülmektedir.
– Rahat ve kolay bir uykuya geçiş için etkili olduğu bilinen papatya çayının sakinleştirici özelliği yapılan araştırmalarla desteklenmiştir.
-Mide kramplarına ve uykusuzluk için sakinleştirici özelliği olduğu bilinen papatya çayı 6. aydan sonra muhakkak bir uzmandan onay alınarak bebeklerde kullanılmalıdır. Eğer doktor bir sakınca görmezse bebeklere papatya çayı miktarı olarak günde 1-2 kere yarım fincan tavsiye edilebilmektedir. Ancak bazı papatya türlerinin zehirli olduğunu unutulmamalı ve bu nedenle açıkta satılan papatya çayları kesinlikle tercih edilmemelidir.