Hamilelik dönemi yediklerimiz ve içtiklerimizin, beslenmemizin bebeği doğrudan etkilediği bir dönemdir.
Ramazan ayında uzun saatler aç ve susuz kalmak gerektiğinden hamile kadınların bir kısmı buna dayanamıyor, hamile kadınlar oruç tutmak zorunda mı diye merak ediyor.
Mübarek Ramazan ayı işlenen sevaplarının kat kat yazıldığı, oruç tutmanın ise farz olduğu bir aydır.
Ramazan ayında oruç tutmak organları dinlendirip sağlığı desteklemekle kalmıyor, oruç tutan kişi, yaradanın kendisine verdiği görevi yapmanın verdiği huzuru, mutluluğu, gönül rahatlığını da yaşıyor.
Oruç sayesinde nefis terbiye ediliyor, fakirlere, açlara karşı empati duygusu gelişiyor, vücuttaki fazla yağ ve kilolar atılıyor.
Oruç hem maddi hem manevi bu kadar faydası olan kutsal bir ibadet olduğundan Müslüman gebe kadınlar da oruç tutmak zorunda olup olmadıklarını araştırıyor, öğrenmek istiyor.
Dinimizde hamile kadınlara izin verilmiştir, çocuk dünyaya gelinceye kadar oruç tutmayabilirler. İslamiyet’de hamileler oruç tutmak zorunda değiller.
Hadis-i şerifte, (Allahü teâlâ, gebeyle emzikli kadına, oruç tutmaması için ruhsat verdi, orucunu tehir etti) buyuruluyor.
Hamile kadınlar kendilerine ve bebeklerine bir zarar gelecekse oruç tutmaz.
Ancak Ramazan ayında oruç tutmadığı günlerde de açıktan sokakta insanların arasında yememeli, yeme içmeyi gizli yapmalıdır.
Hamilelik oruç tutmamayı mubah kılan özürlerdendir. Oruç tutmamayı mubah kılan diğer özürler ise hastalık, seferilik, emzirme, açlık ve susuzluk, ihtiyarlık ve ikrahtır.
Hamile kadınlar oruç tutmadığı günler için fidye vermez. Doğumdan ve lohusalık bitip nifastan temizlendikten sonra kaza eder.
Arka arkaya tutmak şart değildir, hafta 2-3 gün şeklinde tutulabilir.
Bazı kış günlerinde gündüzler kısa olduğundan bu günlerde kolaylıkla tutulabilir.
Hamile kadınlar sağlıkları elveriyorsa, dengeli ve sağlıklı beslenme programı uyguluyorlarsa, dilerseler oruç tutabilirler.
İslam dünyasında binlerce yıldır yüzbinlerce Müslüman kadın, hamilelikte oruç tutmamak mubah olduğu halde Ramazan ayını oruçlu geçirmeyi tercih etmişlerdir.
Ramazan ayında oruç tutmak isteyen hamileler beslenmesine çok dikkat etmeli, sahur ve iftar sofralarında protein, vitamin, mineral, aminoasit, yağlar, karbonhidratlar gibi besin öğelerini almalıdır.
Sahurda yumurta, et, ev yapımı sucuk, kaşar, çorba, peynir, süt, bal gibi besinler iftarda ise etli yemekler, sebze yemekleri, yoğurt, meyve, bakliyatlar, tavuk yemekleri, balık gibi besin değeri yüksek gıdalar tüketilmelidir.